• Ko bērnam piedāvāt launagā?

    Slimības
    Elīna Kondrāte
    11. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Launags ir laiks, kad papildinām enerģijas rezerves, taču tā nebūt nav brīvbiļete saldumiem. Launagā bērnam varam piedāvāt vieglas un veselīgas uzkodas: augļus, riekstus, pilngraudu un piena produktus. Konsultē uztura speciāliste Lizete Puga.

    Kāpēc jāēd launags?

    Lai nodrošinātu bērna organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, dienā vajadzētu būt trim galvenajām ēdienreizēm (brokastis, pusdienas, vakariņas) un divām trim uzkodām. Pirmo uzkodu bērnam var piedāvāt starp brokastīm un pusdienām (otrās brokastis), otro – starp pusdienām un vakariņām, un tas ir launags. Savukārt, ja bērns vakariņas ir paēdis diezgan laikus, var sekot arī trešā uzkoda – naksniņas. «Ja bērns ēd tikai trīs reizes dienā, izlaižot uzkodu laiku, augošam organismam pārtraukumi starp ēdienreizēm ir pārāk gari. Lai papildinātu enerģijas rezerves, veselīgas uzkodas ir ļoti vajadzīgas,» skaidro uztura speciāliste Lizete Puga, uzsverot, ka launagu bērni parasti ēd labprāt. «Kad ārā kļūst siltāks, dažādas uzkodas var notiesāt arī svaigā gaisā pastaigu vai brīvdienu izbrauciena laikā.»

    Cik lielu porciju piedāvāt?

    Pamata ēdienreizēs porcija ir divu bērna saujiņu lielumā, bet uzkoda ir aptuveni viena sauja. Ja bērnam starp ēdienreizēm ir tikai viena uzkoda pēcpusdienā, launaga porcija var būt arī lielāka. «Parasti lielākajā daļā bērnudārzu otrās brokastis netiek ieturētas un ir tikai launags. Līdz ar to launags vairāk ir kā atsevišķa ēdienreize, nevis viegla uzkoda.» Šādu launagu var plānot arī tad, ja bērns neapmeklē bērnudārzu. Taču jāseko līdzi, lai nebūtu pārāk gari starplaiki starp ēdienreizēm.

    Gatavojot uzkodas un izvēloties produktus, svarīgi ņemt vērā, kāds ir bērna ēšanas un dienas režīms, vai dienā paredzēta viena vai divas uzkodas, cik labi bērns paēdis pusdienas un kādas aktivitātes ieplānotas vakara cēlienā.

    Ja mazajam vakarā paredzēts apmeklēt kādu pulciņu, kur fiziski jākustas, launagā var piedāvāt arī enerģētiski bagātāku ēdienu, piemēram, putru ar augļiem vai ogām. Ja bērns ir paēdis arī otrās brokastis un izēdis pusdienu šķīvi, launagā var būt, piemēram, glāze kefīra, kāda maizīte vai auglis. «Reizēm, ieturējuši kārtīgu launagu, bērni vairs negrib ēst vakariņas. Tad tomēr ir vērts piedāvāt ko vieglāku un mazāk, jo uzkodas nedrīkst aizstāt dienas galvenās ēdienreizes.»

    Uzkodas ar vērtību

    Launaga galvenais mērķis ir papildināt enerģijas rezerves un novērst straujas cukura līmeņa izmaiņas laikā līdz vakariņām. Launagā var pasniegt gan siltos, gan aukstos ēdienus, tāpat variēt ar garšām. Tie var būt gan sāļie ēdieni – pilngraudu sviestmaize ar sieru, tomātu un salātlapu, griķu putra, omlete, biezpiens ar zaļumiem –, gan veselīgi saldie ēdieni – pilngraudu kēksiņš ar ogām, glāze sulas, augļi, biezpiena plācenīši, mušļa batoniņš, arī pilngraudu vai dārzeņu pankūkas. «No saldētām ogām var gatavot sorbetu. Ļoti veselīgs launags ir smūtijs no ogām un augļiem. Savukārt ar balto miltu izstrādājumiem (smalkmaizītēm, vafelēm, makaroniem, saldām pankūkām), īpaši, ja bērnam ir nosliece uz lieko svaru, gan nevajadzētu aizrauties, jo tiem ir zema uzturvērtība!»

    Katra diena nav ballīte

    Dažkārt uzskata, ka launags ir ēdienreize, kurā var būt kāds našķis: saldais biezpiena sieriņš, salda bulciņa, kakao vai cits cukurots gardums. Tomēr Lizete Puga atgādina, ka launags nav brīvbiļete saldumiem. «Latvijā bērni bieži našķojas tieši ar saldumiem, nevis augļiem vai dārzeņiem. Taču jāatceras, ka launagu ēdam septiņas dienas nedēļā un septiņas dienas nedēļā nenotiek ballīte ar bulciņām, kūciņām un saldumiem. Launags tomēr ir enerģijas uzlādēšanas reize, un šai uzkodai ir jābūt ar pievienoto vērtību. Nevaram iedot bērnam šokolādi un gaidīt, lai viņam ir enerģija skriet un darboties līdz pat vakariņām.» Laiku pa laikam launagā var iekļaut desertus, piemēram, biezpiena krēmu, rīsu pudiņu ar ķīseli vai kukurūzas brokastu pārslas ar jogurtu. Taču noteikti ne katru dienu! Turklāt vienmēr jāizvēlas deserti ar iespējami vērtīgāku sastāvu un mazāku pievienotā cukura daudzumu.

    Launags pusdienu vietā

    Piedāvājot launagu, jāraugās, cik labi bērns ir paēdis pusdienas. Īpaši vasaras laikā dažkārt sanāk aizkavēties rotaļu laukumā, un uz ierasto pusdienlaiku mazais jau ir tik noguris, ka no pusdienu šķīvja tiek apēstas vien pāris karotes. Tad pēc diendusas launagā var piedāvāt to pašu pusdienu ēdienu. «Ja vecāki paredzējuši kādu dienu gatavot arī saldo ēdienu, iesaku to pietaupīt launagam, nevis piedāvāt uzreiz pēc pusdienām. Citādi bērns sapratīs, ka gaida saldais, un var izlemt, ka pusdienas neēdīs. Ja bērns pusdienas ir ēdis slikti vai nav ēdis nemaz, saldo ēdienu nevajag piedāvāt arī launagā.

    Padomi veselīgam launagam

    • Plānojot, ko pasniegt launagā, vienmēr jāņem vērā bērna dienas režīms un tas, kā bērns paēdis pusdienas.
    • Ja launagā paredzēta bulciņa, vafele, jogurts vai cits našķis, jāizpēta tā sastāvs. Padomā, kā tu pats gatavotu, piemēram, bulciņu. Pievienotu tikai raugu, olas, miltus, pienu un sviestu vai arī liktu klāt vēl dažādas vielas: iebiezinātājus, cukurus, konservantus vai krāsvielas. Jo vienkāršos produktos garāks lieko sastāvdaļu saraksts, jo produkts neveselīgāks!
    • Launags ir piemērots laiks, lai izmēģinātu jaunas garšas un ēdienus, jo bērns ir pagulējis diendusu, atpūties un priecīgs. Pat ja bērnam jaunais ēdiens negaršos un tiks apēstas vien pāris karotes, priekšā vēl ir vakariņu laiks.
    • Launags ir laiks, kad bērnam var piedāvāt veselīgus produktus, kas nav iekļauti citās ēdienreizēs, – riekstus, graudaugus, augļus, dārzeņus, piena produktus.

    Receptes iesaka uztura speciāliste Lizete Puga!

    Banānu un auzu kēksiņi

     

     

    VAJADZĒS: • glāzi pilngraudu miltu • pusglāzi auzu pārslu • 80 g smalki sarīvēta ābola vai bumbiera • glāzi augu vai parastā piena • 1 olu • 4 ēdamkarotes eļļas • 3 banānus • tējkaroti sodas

    KAS JĀDARA? Lielā bļodā ar dakšiņu viegli saspaida banānu. Liek klāt olu, miltus, eļļu, pienu un pārējās sastāvdaļas. Uz smalkas rīves sarīvē vai sablendē saldu ābolu, kas šajā gadījumā aizvietos cukuru. Ābolu pievieno sagatavotajai kēksiņu masai. Masu izmaisa, līdz tā kļūst viendabīga. Ja nepieciešams, var ņemt palīgā putotāju. Sagatavoto mīklu liek kēksiņu formās un cep 180 grādos 30 minūtes.

    Ziedkāpostu pica

     

    VAJADZĒS. Pamatnei: • ziedkāposta galviņu (700–800 g) • 2 olas • raudeni • ķiploku • 2–3 ēdamkarotes pilngraudu kviešu miltu (ja nepieciešams)

    Picas virsai: • 200 g tomātu biezeņa • 1–2 ķiploka daiviņas • baziliku • 70 g svaigu šampinjonu • pusi vidēja lieluma cukīni • pusi violetā sīpola • mocarellas sieru • 30 g parmezāna tipa siera

    KAS JĀDARA? Ziedkāpostu sarīvē uz smalkas rīves, masu nosusina. Pievieno olas un lielu šķipsnu kaltētas vai svaigas raudenes, sakapātu ķiploku, visu kārtīgi samaisa un izklāj plānā kārtā uz cepampannas. Cep aptuveni 10 minūtes 180 grādos. Pa to laiku smalkās ripiņās sagriež šampinjonus, sīpolu un plāni sarīvē cukīni. Pēc 10 minūtēm uz ziedkāpostu pamatnes klāj tomātu biezeni, kas sajaukts ar baziliku un ķiplokiem, šampinjonus, sīpolus, cukīni un sieru. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 10 minūtes.

    Ogu saldējums

     

    VAJADZĒS: • sauju saldētu ogu (upenes, jāņogas, avenes) • banānu istabas temperatūrā

    KAS JĀDARA? Traukā liek sauju saldētu ogu, tām pa virsu banānu un ar rokas blenderi visu sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Liek deserta traukā, un atspirdzinošs deserts gatavs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē