• Kādus pabalstus šobrīd var saņemt jaunie vecāki?

    Attiecības
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ar kādu finansiālo atbalstu no valsts un pašvaldības šobrīd var rēķināties jaunie vecāki?

    Maternitātes pabalsts mammai

    Maternitātes pabalstu par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku izmaksā sievietei, kura:
    • ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, sākoties grūtniecības atvaļinājumam;
    • ir atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu, ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma;
    • ir atbrīvota no darba uzņēmuma likvidācijas dēļ ne agrāk kā pirms 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

    Pabalsta pirmo daļu izmaksā par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.

    Praktiski tas nozīmē, ka jau no 30. grūtniecības nedēļas topošā māmiņa var doties apmaksātā grūtniecības atvaļinājumā.

    Nosakot maternitātes pabalsta apmēru ņem vērā pieprasītājai aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina: darba ņēmējai par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

    Pašnodarbinātajai, atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām, par pēdējo 12 mēnešu periodu, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

    Paternitātes pabalsts tētim

    Paternitātes pabalsts tētim – 10 kalendāro dienu atvaļinājums, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna sešu mēnešu vecumam.
    Nosakot paternitātes pabalsta apmēru ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina: darba ņēmējam par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies bērna tēvam vai adoptētājam piešķirtais atvaļinājums:

    Bērna piedzimšanas pabalsts

    Pabalsta apmērs ir 421,17 eiro par katru bērnu. Bērna piedzimšanas pabalstu izmaksā Latvijā pastāvīgi dzīvojošam vienam no vecākiem par katru bērnu, kuram ir piešķirts personas kods. Pabalstu piešķir arī aizbildnim, ja bērns ņemts aizbildniecībā līdz viena gada vecumam. Pabalsts jāpieprasa ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas vai aizbildnības nodibināšanas dienas.


    Tāpat ir vērts painteresēties par bērna piedzimšanas pabalstu savā pašvaldībā. Piemēram, Rīgā izmaksā vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 150 eiro apmērā, Ropažu novadā – 300 eiro, bet Jūrmalā 500 eiro!

    Bērna kopšanas pabalsts

    Personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, ir 171 eiro mēnesī; personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, ir 42,69 eiro mēnesī. Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu faktiski kopj un audzina bērnu līdz divu gadu vecumam. Pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas.

    Vecāku pabalsts

    Vecāku pabalstu, ko dēvē arī par māmiņalgu, izmaksā vienam no vecākiem, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbināts. Šo pabalstu var saņemt līdz bērna viena vai pusotra gadu vecumam. Māte un tēvs vienojas, kurš būs pabalsta saņēmējs. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja algas, no kuras rēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas un no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma.

    Vecāku pabalsta apmēru nosaka atkarībā no tā, kādu  tā saņemšanas ilgumu izvēlas:

    • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēkinās  60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas
    • ja līdz bērna pusotra gada vecumam to aprēķinās 43,75 % apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

    Par vienu un to pašu bērnu izvēlēto izmaksas periodu nav tiesību mainīt, izņemot gadījumu  ja bērns, par kuru jau ir bijis piešķirts vecāku pabalsts, tiek nodots ārpusģimenes aprūpē un vecāku pabalstu pieprasa aizbildnis, audžuvecāks vai adoptētājs, tad ārpusģimenes audzinātājam ir tiesības mainīt iepriekšējā pabalsta saņēmēja izvēlēto vecāku pabalsta izmaksas ilgumu.

    Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā saņem, ja vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja strādā, tad pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

    Ja sievietei, kopjot bērnu vecumā līdz 3 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

    Ģimenes valsts pabalsts

    Ģimenes valsts pabalstu maksā no bērna viena gada vecuma, bet to var pieprasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, taču ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā no bērna viena gada vecuma. Tā apjoms ir atkarīgs no tā, cik bērnu ģimene audzina.

    Ģimenes valsts pabalsta apmērs  

    • par vienu bērnu – 25 eiro;
    • par diviem bērniem – 100 eiro (50 eiro par katru bērnu);
    • par trīs bērniem – 225 eiro  (75 eiro par katru bērnu);
    • par četriem un vairāk bērniem – 100 eiro par katru bērnu.

    Kopējā bērnu skaitā ieskaita arī bērnus, kurus ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu, kā arī adoptētos un aizbildnībā esošos bērnus.

    Vairāk informācijas par tiem meklē: www.vsaa.gov.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē