• Kādi ir Covid-19 simptomi bērniem?

    Covid bērniem
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar Covid-19 arvien biežāk slimo arī bērni. Kādi ir Covid-19 simptomi bērniem, skaidro Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece, pediatre Jana Pavāre.

    Biežākie Covid-19 simptomi bērniem ir paaugstināta temperatūra, nogurums, galvassāpes, kakla sāpes, klepus, iesnas, sūdzības par gremošanas sistēmas problēmām. Apgrūtinātu elpošanu bērniem vēro daudz retāk nekā pieaugušajiem. Daļu simptomu maziem bērniem nav vienkārši pamanīt, savukārt pusaudži tos sākotnēji var atstāt bez ievērības. Zīdaiņiem var būt tādi nespecifiski simptomi kā uzbudinājums, nemiers vai pastiprināta miegainība, bērniņi var attiekties ēst, reti, bet iespējami arī krampji.

    Svarīgi! Augstāks risks smagākai slimības gaitai zīdaiņiem un bērniem ar hroniskām blakusslimībām

    Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Bērnu slimnīcā ar akūtu Covid-19 ārstējušies vairāk nekā 260 pacienti, sākot no zīdaiņa vecuma, un līdz šim neviens bērns Latvijā ar akūtu Covid-19 nav nokļuvis intensīvajā terapijā. Akūta Covid-19 klīniskā norise bērniem 95% gadījumu ir vieglāka nekā pieaugušajiem vai pat asimptomātiska, tomēr arī bērniem akūts Covid-19 mēdz noritēt smagāk. Augstāks risks smagai slimības gaitai ir jaundzimušajiem un zīdaiņiem līdz viena gada vecumam, kā arī pacientiem ar hroniskām blakussaslimšanām, piemēram, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi un citām hroniskām plaušu slimībām. Tāpat riska grupā ir bērni un pusaudži ar iedzimtām sirds slimībām, cukura diabētu, hroniskām nieru slimībām, autoimūnām un onkoloģiskām saslimšanām, aptaukošanos un imūnsupresīviem stāvokļiem.

    No akūta Covid-19 bērni atveseļojas vidēji vienas līdz divu nedēļu laikā pēc saslimšanas, savukārt Bērnu slimnīcā nokļuvušie pacienti Infekciju nodaļā pavada salīdzinoši īsu laiku – no divām līdz četrām dienām, bet pēc tam turpina atveseļoties mājās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē