• Pašas pirmās grūtniecības pazīmes

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu vari izskatīties un justies kā parasti. Tomēr varbūt piebriest un sāp krūtis, jo grūtniecības hormonu ietekmē audos ir vairāk šķidruma. Varbūt no rīta ir nelaba dūša. Tu esi kļuvusi par topošo māmiņu!

    Mazuļa dzīve aizsākas apaugļošanās brīdī – aptuveni divas nedēļas pēc pēdējās menstruācijas pirmās dienas. Ja ir iestājusies grūtniecība, nedaudz (līdz 37,5 grādiem) var paaugstināties ķermeņa temperatūra, bet rīta nelabuma iemesls ir cukura līmeņa pazemināšanās asinīs. Tikt galā ar to palīdzēs vieglas uzkodas, sausiņš vai maizes šķēlīte, kas iebaudītas, nepieceļoties no gultas. Vēdera pūšanos un smaguma sajūtas iemesls ir lēnāka kuņģa un zarnu trakta darbība, nekā bija iepriekš. Miegainību rada zemāks asinsspiediens nekā parasti. Biežāk uz tualeti gribas gan tāpēc, ka dzemde jau nedaudz spiež uz urīnpūsli, gan tāpēc, ka jau grūtniecības sākumā mazliet pastiprinās nieru darbība. 

    Grūtniecības pazīmes

    • Aizkavējas mēnešreizes.
    • Piebriest un kļūst sāpīgas krūtis.
    • No rītiem ir slikta dūša.
    • Smaguma sajūta kuņģī, vakarpusē pūšas vēders.
    • Jūties nogurusi un miegaina.
    • Nepatīk daži ēdieni un smaržas.
    •  Biežāka urinēšana.

    Grūtniecības pirmās nedēļas – 1.–6. nedēļa

    Grūtniecības laiku rēķina no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas.

    Grūtniecības tests

    Nojautu, ka pieteicies bērniņš, palīdzēs apstiprināt grūtniecības tests, ko vari veikt mājas apstākļos, izmantojot pāris pilienus urīna. Taču, ja pirmoreiz tests ir negatīvs, tas vēl nenozīmē, ka grūtniecības nav. Iespējams, tā iestājusies pārāk nesen, lai tests reaģētu.

    Tāpēc testu pēc pāris dienām (vislabāk, pēc nedēļas) vajadzētu atkārtot – grūtniecību ar mājas testu var noteikt 7–10 dienas pēc apaugļošanās. Testam ieteicams izmantot pirmo rīta urīnu. Tas ir koncentrētāks, tāpēc tajā ir vairāk grūtniecības hormona, uz kuru tests reaģē. Laboratorijā var veikt testu asinīs. Asins tests ir precīzāks.

    Māmiņa

    Līdz ar grūtniecības apstiprinājumu nereti rodas jautājumi: kā uzvesties, ko ēst, ko es drīkstu un ko nedrīkstu darīt, lai gaidāmajam bērniņam būtu pēc iespējas labāk? Nevajadzētu steigties mainīt dzīvesstilu un ritmu. Uzturā vajadzētu lietot pēc iespējas daudzveidīgus produktus – graudaugus, augļus, dārzeņus, piena produktus, gaļu, zivis. Jāievēro arī noteiktas ēdienreizes – brokastis, pusdienas, vakariņas. Starp maltītēm var iebaudīt vieglas uzkodas. Ēst nesteidzoties, kārtīgi sakošļājot ēdienu. Fiziskās aktivitātes atkarīgas no pašsajūtas un no tā, cik aktīvi esi sportojusi līdz grūtniecībai.

    Vizīti pie ārsta vajadzētu plānot pēc sešām grūtniecības nedēļām, jo agrāk ārsts nespēs konstatēt, ka grūtniecība attīstās dzemdē, ultrasonogrāfijā saskatīt auglīti un apstiprināt, ka darbojas viņa sirds.

     

    Mazulis

    Apaugļotā olšūna septiņas dienas virzās pa olvadu uz dzemdes dobumu, lai tur atrastu labāko vietiņu turpmākajai attīstībai un tajā ieligzdotos. Pa ceļam apaugļotā olšūna vairākas reizes dalās. Kad kopš apaugļošanās pagājušas divas nedēļas, izveidojas blastocista, no kuras tālāk attīstīsies embrijs, dzeltenuma maisiņš, augļa ola. Ap to sāk veidoties placenta.

    • 4. grūtniecības nedēļā veidojas topošā mazuļa zarnu trakts, plaušas, nervu sistēma, āda, muskuļi, asinsvadi.
    • 5. grūtniecības nedēļā sāk veidoties mugurkauls, smadzeņu puslodes, sirds, kāju un roku aizmetņi un arī acis un ausis.
    • 6. grūtniecības nedēļā iekšējo orgānu veidošanās pārsvarā ir beigusies, lai gan tie joprojām ir funkcionāli nepilnvērtīgi. Embriju jau var redzēt ultrasonogrāfiskajā izmeklēšanā. Viņa lielums no galviņas līdz astītei ir pieci milimetri.

    Nekavējoties jāsazinās ar ārstu vai jādodas uz slimnīcu, ja ir

    • stipras lēkmjveida sāpes vēderā,
    • asiņošana vai smērēšanās,
    • spiediena sajūta uz tūpļa zarnu ar vēlmi iet uz tualeti, bet vēders neiziet,
    • samaņas zaudēšana.

    Iespējamie iemesli var būt gan grūtniecības pārtraukšanās draudi, gan ārpusdzemdes grūtniecība, gan bojā gājusi grūtniecība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē