• Kā saprast cilvēku no citas planētas? Mammas stāsts par autismu

    Dzīvesstāsti
    Līga Štāla
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    8/8Ieteikumi

    Ieteikumi

    1. Izveido tādu režīmu, kādu vari realizēt! Dienas plāns ir jāpielāgo jūsu vajadzībām, tavam bērnam un ģimenei. Jo vairāk ir plānā, jo lielākas iespējas, ka kaut kas noies greizi, tāpēc labāk iekļaut to, kas būs vienmēr, – rīta rituāls, dažas lietas pa dienu, vakara rituāli.
    2. Bērns atkal un atkal prasa vienu un to pašu jautājumu, viņš nav sapratis atbildi, tā bijusi pārāk sarežģīta vai bērns domā, ka apstākļi ir mainījušies un tāpēc tava atbilde vairs nav pareiza. Risinājumi ir dažādi – es savai meitai ieviesu jautājumu blociņu, kurā viņa pierakstīja jautājumus un es rakstīju atbildes. Kad viņa sajutās nedroši par kādu jautājumu, viņa pārlasīja atbildi. Ja bērns ir mazāks, nerunā, neraksta, atbilžu vietā var izmantot zīmējumus, piktogrammas, fotogrāfijas. Var ieviest speciālu dienas plāna tāfeli vai kalendāru, kurā tiek atzīmētas kādas konkrētas darbības vai gaidāmie notikumi.
    3. Veidojiet atmiņu grāmatu – tas noderēs brīžos, kad liksies, ka nav nekāda progresa, nav uzlabojumu un viss ir slikti. Paskaties, kā bija pirms gada, diviem, un salīdzini ar šodienu!
    4. Ievies autisma-neirotipiskā cilvēka tulku vai vārdnīcu! Ja izdodas atrast uzticības personu (asistentu, labāko draugu, terapeitu), ļoti vērtīgi ir laiku pa laikam ļaut pārrunāt lielākos satraukumus un grūtības, lūgt pastāstīt, kā tas izskatās no parastā cilvēka skatpunkta. Mana meita laiku pa laikam lūdz man tulkot draugu sūtītās ziņas, ja viņai šķiet, ka nesaprot kontekstu, vai ja ir kāda īpaši svarīga ziņa, ko nedrīkst pārprast.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē