• Kā rūpēties par mazuļa un mammas drošību gaidību laikā un arī pirmajā braucienā no dzemdību nama?

    Auto
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Pie stūres vai pasažiera krēslā – topošās māmiņas ir tādas pašas satiksmes dalībnieces kā visi pārējie, un viņām tāpat jāievēro visi drošības pasākumi, papildus ņemot vērā emocionālās un fizioloģiskās izmaiņas ķermenī. Tikpat būtiski ir atcerēties par drošības pasākumiem, kad mazulis dodas savā pirmajā braucienā.

    Rūpējoties par to, lai atrodoties ceļā ikviens būtu drošībā, lielākais degvielas tirgotājs Neste sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu ir apkopojuši padomus, kā braucot automašīnā ērti un droši var justies ikviena topošā māmiņa un vecāki, kuri ved mājās savu jaundzimušo bērniņu.

    Grūtniece pie stūres

    Gaidību laikā topošās māmiņas visbiežāk saglabā savus ikdienas paradumus, tai skaitā turpina vadīt automašīnu, ja darījušas to pirms grūtniecības iestāšanās. Ja topošā māmiņa jūtas labi, automašīnas vadīšana ir iespējama visu grūtniecības laiku. Plānojot ceļojuma maršrutu, jāiekļauj biežākas un ilgākas atpūtas pauzes, lai varētu apmeklēt labierīcības un būtu iespēja izlocīt kājas asins cirkulācijas veicināšanai

    Piesprādzēšanās klikšķis katrā braucienā

    Jāatceras, ka piesprādzēšanās ir obligāti gan vadot automašīnu, gan braucot tajā kā pasažierim. Drošības jostai ir jābūt pareizi nospriegotai – augšējai siksnai diagonāli jāšķērso krūšu rajons, savukārt apakšējai jostai jābūt novietotai zem vēdera.

    Papildu drošībai un komfortam – grūtnieces josta

    Diemžēl, novērojumi liecina, ka grūtnieces dažkārt izvairās lietot drošības jostas, jo vēderam augot lielākam, jostas mēdz radīt diskomfortu – spiest, rīvēt, slīdēt uz augšu. Risinājums auto jostas nofiksēšanai tā, lai drošības jostas apakšējā daļa nespiestu, neberztu vai neslīdētu, ir izmantot tā saucamās īpašās gaidību jostas. Tādā veidā pēkšņas bremzēšanas vai sadursmes gadījumā grūtnieces vēders tiek pasargāts no pārmērīgas sašūpošanas.

    Pirmais drošais mazuļa brauciens uz mājām

    Tikpat būtiski ir rūpēties par savu bērnu drošību sākot jau no pirmā brauciena automašīnā. Lai brauciens automašīnā būtu drošs, jāņem vērā šie pamata principi:

    • Vecumam un svaram atbilstošs autosēdeklītis;
    • Pareiza autosēdeklīša piestiprināšana: lai kāds būtu izvēlētais autokrēsliņš, iesakām kārtīgi izlasīt ražotāja instrukciju un izmēģināt krēsliņa piestiprināšanu vēl pirms pirmā brauciena ar mazuli;
    • Braukšanai pretējs virziens: zīdaiņa autokrēsliņš obligāti jānovieto braukšanai pretējā virzienā, lai sadursmes gadījumā trieciens būtu mazāks. Tā kā jaundzimušā galva, salīdzinoši ar ķermeni, ir liela un smaga, bet kakla muskuļi vēl vāji attīstīti, sadursmes gadījumā, ja bērns būs braucis ar skatu braukšanas virzienā, viņš var gūt nopietnas kakla traumas;
    • Deaktivizēt drošības spilvenus, ja autosēdeklītis tiek novietots priekšējā sēdeklī, lai negadījuma situācijā mazulis nesaņemtu dubulttriecienu;
    • Obligāti piesprādzēt gan visu braukšanas laiku, gan tad, kad bērniņš ārpus automašīnas tiek pārvietots autokrēsliņā, lai nodrošinātu maksimālu drošību.

    Atbildīga izvēle jau no mazuļa pirmās dzīves dienas

    “Savu bērnu drošība ir katra vecāka svarīgākā lieta. Taču nereti pašā pirmajā braucienā no dzemdību iestādes līdz mājām vecāki mēdz grēkot, piemirstot par elementārām drošības lietām vai nepareizi lietojot autokrēsliņus. Kopā ar Rīgas Dzemdību nama speciālistiem ikvienu vecāku aicinām parūpēties par saviem bērniem jau no pirmās dzīves dienas. Atgādinot gan šos drošības pasākumus, gan kopā ar Rīgas Dzemdību namu īstenojot labdarības iniciatīvu Atbildīga izvēle no pirmās dzīves dienas, ilgtspējīgu pūriņu veidā, vēlamies uzsvērt, cik būtiski katram no mums ik dienu gan kā vecākiem, gan sabiedrībai kopumā ir rūpēties par planētu, kurā mēs visi dzīvojam,” aicina Armands Beiziķis, Neste Latvija valdes priekšsēdētājs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē