• Kā man grūtniecības laikā un dzemdībās palīdzēja adatu terapija

    Atsāpināšana dzemdībās
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    1. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par akupunktūru kā vienu no dzemdību sāpju mazināšanas metodēm biju lasījusi un dzirdējusi jau iepriekš, taču tikai piektajās dzemdībās varēju to izbaudīt uz savas ādas burtiskā nozīmē. Pieredzē dalās sešu bērnu mamma, mākslas terapeite Sindija Meluškāne.

    Pati meklēt akupunktūru droši vien nebūtu iedomājusies, jo nav jau īsti tāda piedāvājuma, turklāt kāds anestezeologs intervijā man reiz pārliecinoši stāstīja, ka viss, izņemot epidurālo analgēziju, var mainīt dzemdību sāpju uztveri, bet ne mazināt sāpju sajūtas. Tā kā mani trīs jaunākie bērni dzimuši mājās, kur epidurālā analgēzija nav pieejama, domu par dzemdībām bez sāpēm biju atmetusi.

    Nu jau varu teikt, ka man tiešām paveicies, jo mūsu ģimenes vecmāte Astrīda Millere, kas piedalījusies arī manās iepriekšējās dzemdībās, gadu bija mācījusies Šveices Zhong institūtā, apgūstot pamatkursu akupunktūrā vecmātēm un ginekologiem. Viņas mērķis bija apgūt adatu terapijas iespējas dažādu grūtniecības simptomu un dzemdību sāpju atvieglošanai, kā arī pēcdzemdību perioda problēmu risināšanai. Tieši laikā, kad stājos pie viņas grūtniecības aprūpē, vecmātei bija pienācis mācību prakses laiks, un es biju viena no topošajām māmiņām, kam viņa piedāvāja iespēju izmēģināt skolā apgūtās zināšanas. No viņas pieredzes un citām māmiņām, kas to jau bija izmēģinājušas, bija atsauksmes, ka dzemdības ritējušas ļoti raiti, pirmos atvēršanās centimentrus tikpat kā nejūtot. Tāpat topošās māmiņas bija dalījušās pieredzē, ka adatu terapija ievērojumi atvieglo dažādas nepatīkamas grūtniecības sajūtas (tūsku, aizcietējumu un nelabumu).

    Kā tas notiek?

    Tā kā līdz šim nekad nebiju apmeklējusi akupunktūras speciālistu, mana pirmā asociācija ar adatu terapiju dzemdību sāpju mazināšanai bija milzu adatas uz muguras un citām ķermeņa daļām. Nez, adatas netraucē kustēties? Un vai tas nav sāpīgi? Realitātē ir tā, ka dzemdību laikā adatas var neizmantot, ja to lietošanu uzsāk laikus. Proti, uz adatu terapijas seansiem reizi nedēļā sāku braukt mēnesi pirms aprēķinātā dzemdību datuma un uzreiz varu nomierināt visas, kam bail no dūrieniem, – tas it nemaz nav sāpīgi! Arī adatas nav milzīgas, un to ieduršana konkrētajos punktos tikpat kā nav jūtama – to es saku kā cilvēks ar ļoti lielu jutību (dažkārt mēdzu apraudāties pat friziera krēslā, jo man sāp, kad ķemmē matus!).

    Mierīgs prāts un labs miegs

    Lai arī iepriekšējo dzemdību pieredze man ir pozitīva un mazuļa dzimšanu uztveru kā svētku dienu, melotu, ja teiktu, ka pirms katrām nākamajām dzemdībām neesmu izjutusi bailes. Bailes no sāpēm, par to, vai viss noritēs bez sarežģījumiem un vai man un bērniņam viss būs labi. Līdz dekrēta atvaļinājumam daudz domāt nebija laika, bet divos pēdējos grūtniecības mēnešos trauksmainās domas lika sevi manīt. It īpaši vakaros, kad arī fiziski jūtos nogurusi, jo, lai gan grūtniecība nav slimība, tā tomēr ir liela papildu slodze ķermenim. Tāpat piefiksēju, ka īpaši neganti drūmās domas mēdz uzklupt, ja neesmu labi izgulējusies. Dažas tādas bezmiega naktis jau biju piedzīvojusi un atminos, kā teicu vīram: «Es negribētu dzemdēt pēcpusdienā un pēc slikti gulētas nakts, jo tad man pietrūkst ticības saviem spēkiem!» Arī no iepriekšējām grūtniecībām atcerējos, ka pēdējās nedēļās pusmiega naktis nav nekāds retums, jo bieži jāceļas čurāt, bet pēc tam ir grūti aizmigt, arī lielais vēders traucē ērti iekārtoties, dažkārt arī mugura mazliet smeldz.

    To visu izstāstīju arī savai vecmātei Astrīdai Millerei, un viņa piedāvāja iedurt adatas punktos, kas mazina tūsku un sasprindzinājumu, līdzsvaro emocijas, uzlabo mazā iegurņa apasiņošanu un faktiski līdzsvaro ķermeņa enerģiju. Adatas iedur konkrētos punktos uz kājām, muguras un vēdera, pati tikmēr mierīgi guļu uz sāniem, aptuveni 30 minūtes baudu mieru vai pārrunāju ar vecmāti visu, kas mani vēl satrauc vai interesē. Emociju līdzsvarošanai bija arī divi punkti ausī, kur ar plāksteri piestiprināja nelielus graudiņus, kas bija jāparīvē, lai tos aktivizētu. Ar tiem ausīs var staigāt pat nedēļu un ilgāk. Viena adata, ko smejoties dēvējām par antenu uz kosmosu, tika iedurta arī galvas vidū. Tā gan uzmundrina, gan uzlabo atmiņu (un bija vienīgā, ko vecmāte man iedūra arī dzemdību laikā, kamēr es pati relaksējos vannā). Adatu terapijas efektu sajutu jau nākamajā dienā. Īpaši jau emocionāli, jo mans prāts bija kļuvis mierīgāks un trauksmaino domu – mazāk.

    Dzemdības bez sāpēm

    Arī iepriekšējās dzemdības varu saukt par skaistām, taču neliegšos, ka kontrakciju laikā bija ļoti grūti, it īpaši tāpēc, ka man tās parasti ir ar mazāk nekā divu minūšu intervālu. No vienas puses, tas bija labi, jo dzemdības noritējušas ātri, no otras puses – pietrūkst laika, lai atvilktu elpu un sagatavotos nākamajai kontrakcijai, kas savukārt uzdzina pieaugošu trauksmes un panikas izjūtu, tuvojoties izstumšanas posmam. Labi saprotot, ka nevaru ietekmēt kontrakciju biežumu, tomēr cerēju, ka varbūt šoreiz pauzes būs lielākas.

    Paralēli adatu terapijai praktizēju arī dzemdību elpošanas tehnikas, vingroju, izmantoju konsultāciju ar dūlu un lasīju dažādus rakstus, lai emocionāli sevi noskaņotu dzemdībām. Tam visam noteikti bija nozīme, taču esmu pārliecināta, ka vislielākais nopelns tomēr bija adatām: šoreiz par piedzīvoto līdz pat astoņu deviņu centimetru atvērumam varu teikt to pašu, ko manas draudzenes par epidurālo analgēziju, – visu varēju just, taču nekas nesāpēja. Vieglas, gluži kā iesildīšanās kontrakcijas, ko mierīgi var pārelpot. Izteikti sajutu brīdi, kad bērniņš ieslīd iegurnī, un tad jau bija arī bija pienācis laiks izstumšanai. No sirds gribētu, lai manām meitām dzemdības noritētu tikpat viegli kā šīs!

    Atminos, ka savā dzemdību plānā, ko biju rakstījusi vēlējuma izteiksmē (negribēju piedzīvot vilšanos, ja kaut kas no manām vēlmēm tomēr nepiepildītos), biju minējusi, ka gribētu, lai pēc dzemdībām varētu teikt: «Tas gan bija skaisti!» Un par sāpēm lai varētu teikt: «Nebija nemaz tik traki!» Nu varu teikt: «Tas tiešām bija skaisti, un vispār nemaz nebija traki!» Paldies mūsu mīļajai vecmātei Astrīdai Millerei, kurai pateicoties to varējām piedzīvot tieši šādi!

    Izvairījos no lielajām skumjām

    Atceros, ka pēc iepriekšējām dzemdībām man trešajā dienā gluži kā pēc grāmatas sākās pēcdzemdību skumjas, kas diemžēl ieilga un gandrīz pārtapa par pēcdzemdību depresiju. Pāris nedēļu raudāju gandrīz katru dienu un vēl divus mēnešus biju ļoti jūtīga. Arī šoreiz trešajā dienā pēc dēla piedzimšanas jutu, kā tuvojas raudulīgums. Tā kā pirmās desmit dienas pēc mājdzemdībām vecmāte regulāri aprauga dzemdētāju un jaundzimušo, dodoties mājas vizītēs, man bija iespēja izbaudīt adatu terapiju arī pēc dzemdībām. Šoreiz tika izvēlēti punkti, kas profilaktiski palīdz pret pēcdzemdību depresiju. Protams, nevar zināt, vai tāds pats rezultāts nebūtu arī bez adatām, taču pēc visa piedzīvotā man labpatīk domāt, ka adatas palīdzēja arī tam, ka šoreiz pietika tikai divus vakarus paraudāt vīram uz pleca, bet no lielajām pēcdzemdību skumjām izdevās izvairīties.

    Eksperta viedoklis

    Skaidro ārpusstacionāra vecmāte ASTRĪDA MILLERE

    Kas ir akupunktūra, un kā tā darbojas?

    Akupunktūra jeb adatu terapija nāk no Austrumu medicīnas un Rietumu pasaulē tiek uzskatīta par vienu no netradicionālās medicīnas veidiem. Lai ar to nodarbotos, ir jākļūst par akupunktūras jeb adatu terapijas ārstu. Iegūstot atbilstošu izglītību un sertifikātu, savas kompetences robežās to var izmantot arī kā komplementāru metodi, lai palīdzētu cilvēkam atgūt veselību.

    Balstoties uz Austrumu ārstu tūkstošiem gadu seniem novērojumiem, pētījumiem un pierādījumiem, akupunktūrā cilvēka ķermeni iemācās kartēt, lai gluži kā meridiānus atrastu bioloģiski aktīvos punktus. Adatu ieduršana tajos darbojas kā refleksa atbildes reakcija – nervu impulss, kas stimulē kāda konkrēta orgāna darbību, jo ir savienots ar noteiktu ādas zonu. Rezultātā organisms labāk spēj izmantot savus iekšējos resursus.

    Dzemdību palīdzībā izmanto salīdzinoši maz punktu (mazāk par 100), katrai konkrētajai situācijai piemeklējot dažus vai dažus desmitus punktu. Izvēli kombinē, ņemot vērā pulsa un mēles diagnostiku. Protams, ļoti svarīgi vienlaikus atcerēties par veselīgiem uztura paradumiem, miegu un izkustēšanos, iespējami veselīgu dzīvesveidu, jo svarīgs ir viss kopums, arī skatiens, pieskāriens un uzmundrinošs vārds.

    Akupunktūra grūtniecības un dzemdību laikā palielina laimes izjūtu veicinošo un sāpes remdējošo endorfīnu līmeni un maina centrālo nervu sistēmu ietekmējošo ķīmisko vielu izstrādāšanas mehānismu. Tādēļ mirklī, kad noteiktā ķermeņa punktā iedur speciālu tievu adatiņu, nervu sistēma reaģē, izdalot neiromediatorus un hormonus. Stimulējot pareizos punktus, akupunktūra palīdz organismam nomierināties un mazināt stresu, kas attiecīgi ļauj labāk atslābināties, tādējādi palīdzot un stimulējot dzemdību darbību, jo sievietei vieglāk nepretoties, bet ļauties kontrakcijām.

    Ar akupunktūras palīdzību, stimulējot konkrētus ķermeņa punktus, iespējams:

    • grūtniecības laikā mazināt toksikozi, nogurumu, tūsku, aizcietējumu, hemoroīdus, līdzsvarot emocijas un miega traucējumus, pazemināt asinsspiedienu, ja ir hipertonija, likvidēt ar grūtniecību saistīto karpālā tuneļa sindromu, mazināt paaugstinātu dzemdes tonusu, ierosināt dzemdību sākšanos, ja dzemdību termiņš jau garām, kā arī palīdzēt ķermenim sagatavoties dzemdībām;
    • dzemdībās mazināt sāpes un novērst sliktu dūšu, vemšanu; adatu terapijas palīdzību var izmantot ieilgušas dzemdību norises gadījumos;
    • pēcdzemdību periodā palīdz enerģijas atjaunošanai, atsāpju mazināšanai pēc atkārtotām dzemdībām, placentas retencei, persistējošai pēcdzemdību asiņošanai, starpenes sāpēm pēc dzemdībām, pēcdzemdību urinācijas traucējumiem, kā arī krūšu funkciju traucējumiem (piena sastrēgumiem un krūšu dziedzeru sāpēm, piena daudzuma trūkumam, mastītiem) un pēcdzemdību depresijas profilaksei un mazināšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē