• Kā izvēlēties labu velosēdeklīti bērnam!

    Atpūta ar bērniem
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    24. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Padomus bērnam ērta un droša velosēdeklīša iegādē sniedz veikala Gandrs velodarbnīcas speciālists Edgars Kovaļenko.
    1. Pie rāmja stiprināmie sēdeklīši ir vispopulārākie – stiprinājumu pieskrūvē pie rāmja un sēdeklīti ar vienu klikšķi var tajā iestiprināt un arī izņemt. Parasti sēdeklīšos var pārvadāt bērnu, kura svars ir līdz 22 kilogramiem. Ja ģimenē ir vairāki velosipēdi, var iegādāties vēl vienu stiprinājumu atsevišķi, lai ērti un ātri varētu pārlikt sēdeklīti no viena velosipēda uz otru.
    2. Ja velosipēdam ir stabils bagāžnieks, vari izvēlēties sēdeklīti, kas stiprināms pie bagāžnieka, – nebūs jāskrūvē stiprinājums pie rāmja, turklāt sēdeklīti varēsi vienkārši uzlikt un pēc vajadzības noņemt. Mīnuss – braucot pa grubuļainiem ceļiem, bērnam varētu būt nekomfortabla sēdēšana. Parasti atļautais bērna svars arī šiem sēdeklīšu modeļiem ir līdz 22 kilogramiem.
    3. Priekšā stiprināms. Piemērots pavisam mazu bērniņu pārvadāšanai, jo lielākoties šajos sēdeklīšos bērna svars nedrīkst pārsniegt 15 kilogramus. Turklāt jābūt pārliecinātam par savu drošas braukšanas prasmi, kā arī jāspēj pārredzēt ceļu savā priekšā (lai mazulis krēsliņā neaizsedz skatu). Pluss ir tāds, ka braukšanas laikā pieaugušais var redzēt bērnu. Taču jāņem vērā, ka šajā gadījumā jābūt atbilstošas konstrukcijas velosipēda rāmim – tāds biežāk ir vīriešu velosipēdiem.

    Cik maksā velosēdeklītis?

    Jauns bērnu velosēdeklītis maksā no 30 līdz 60 eiro. Lietotu sēdeklīšu cenas, piemēram, sludinājumu portālā ss.lv svārstās 15–40 eiro robežās.

    Kas jāzina par bērnu velokrēsliņā?

    • Ķivere

    Bērnam līdz septiņu gadu vecumam obligāti jābūt galvā aizsargķiverei, turklāt tai jābūt rūpīgi un pareizi aizsprādzētai, nevis vienkārši uzliktai, bet siksniņas plīvo vējā. Par ķiveres nelietošanu policija var izteikt brīdinājumu vai noteikt naudas sodu velosipēda vadītājam.

    Ķiveri braukšanai ar velosipēdu noteikti nevajag pirkt lietotu, jo no ārpuses bieži vien viss šķiet kārtībā, taču nav izslēgts, ka lietotā ķivere jau ir bojāta.

    Proti, vieglais putuplasta materiāls iekšpusē var būt saplaisājis kāda trieciena dēļ – no ārpuses tas nav redzams, bet, ja bojāta ķivere atkal nokļūst sadursmē, tā vairs negarantē tik augstu drošību kā jauna. Veikalos jauna bērnu veloķivere maksā 8–15 eiro.

    • Kāju sargi

    Lai bērns nejauši netrāpītu ar kāju spieķos, kājiņām jāatrodas velosēdeklīša kāju balstos ar aizsargmalām un jābūt piesprādzētām ar drošības siksniņām.

    • Drošības josta

    Parasti sēdeklīšiem ir trīs drošības siksnas – starp kājiņām un pāri pleciem, aiztaisāmas priekšpusē. Tomēr mazākus bērnus būs drošāk piesprādzēt ar tā dēvēto piecpunktu drošības jostu, kad vēl katrā sānā ir papildu siksnas – drošs paliek drošs, lai mazais neizslīdētu no siksnām. Stiprinājums. Pirms pieskrūvē rāmim stiprinājumu, jāpārbauda, cik zemu atradīsies sēdeklītis ar visu bērnu iekšā, – nedrīkstētu būt tā, ka pie mazākās bedrītes vai apmalītes bērns ar velosēdeklīti atsitas pret riteni vai bagāžnieku.

    • Zināji?

    Bērnus līdz septiņu gadu vecumam atļauts vest tikai personām, kam ir vismaz 18 gadu. Mazajam noteikti jābūt galvā aizsprādzētai aizsargķiverei, un, lai arī  satiksmes noteikumi paredz, ka ķivere obligāti jāliek galvā tikai līdz 12 gadu vecumam, arī pieaugušajiem ieteicams iegādāties ķiveri.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē