• Kā izvēlēties labāko dzemdību vietu mūsu bērniņam?

    Gatavošanās dzemdībām
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    20. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gatavojoties dzemdībām, topošajiem vecākiem gan jāizvēlas vieta, kur nāks pasaulē mazulis, gan jāpieņem daudzi citi izšķiroši lēmumi – slēgt līgumu ar izvēlēto vecmāti vai ārstu, izvēlēties atsāpināšanu, dzemdības ūdenī u.c. Konsultē Vija Bathena-Krastiņa, vecmāte Rīgas Dzemdību namā.

    Katra grūtniecība, tāpat dzemdības, neatkarīgi no tā, kuras pēc skaita tās ir, sievietei ir jauna pieredze. Bieži vien, ja pirmais bērniņš nācis pasaulē dzemdību iestādē un mammai atmiņas par dzemdībās piedzīvoto ir patīkamas, arī nākamos bērniņus sieviete var vēlēties laist pasaulē turpat. Bet ko darīt, ja pieredze bijusi ne tik pozitīva vai tādas nav vispār? Kā izvēlēties īsto vietu dzemdībām? Rīgas Dzemdību nama vecmāte Vija Bathena-Krastiņa skaidro, ka topošajai māmiņai jābalstās ne tikai uz izjūtām, bet arī faktiem: «Arvien vairāk dzemdību iestāžu piedāvā apskatīt nodaļas telpas virtuāli. Tā ir iespēja gūt priekšstatu par vietu, kur varētu nākt pasaulē mazulis. Protams, būtiski ir arī tādi faktori kā dzemdību iestādes tuvums dzīvesvietai, iespējas līdz tai nokļūt pietiekami ērti un ātri. Ja plānotas pirmās dzemdības, laika, lai nokļūtu līdz dzemdību iestādei, būs vairāk. Savukārt, ja tās būs otrās vai trešās dzemdības, ir liela iespējamība, ka dzemdību process notiks daudz straujāk. Būtisks faktors ir arī tas, vai sieviete vēlēsies, lai dzemdības pieņem konkrēta vecmāte, tad bērniņš jālaiž pasaulē vietā, kur strādā šī vecmāte.»

    Domājot par piemērotāko dzemdību vietas izvēli, daudzas mammas meklē padomu sociālajos tīklos vai jautā pēc atsauksmēm citām mammām, radiem vai draugiem, taču nevajadzētu paļauties tikai uz citu vecāku pieredzi, jo katras dzemdības ir īpašas un dzemdību vietas izvēlei jābūt pārdomātam lēmumam, kas balstās ne vien uz citu atsauksmēm, bet arī faktiem un mammas iekšējām sajūtām.

    Vai slēgt līgumu ar vecmāti?

    Vecmāte Vija Bathena-Krastiņa uzskata – ja plānotas dzemdības stacionārā, sievietei obligāti nav jāslēdz līgums par individuālu aprūpi. Tomēr, ja ir vēlme, lai dzemdībās līdzās ir konkrēts speciālists, ir iespēja slēgt līgumu ar vecmāti, ginekologu dzemdību speciālistu vai abiem – pēc sievietes vēlēšanās. «Sievietes, kurām nav veselības problēmu, visbiežāk slēdz līgumu ar vecmāti. Ar ārstu vienojas galvenokārt tad, ja grūtniecības gaitā bijuši sarežģījumi vai ir plānota ķeizargrieziena operācija. Ārsts un vecmāte ir tie, kas uzrauga un vada dzemdību norisi. Dzemdību līgums garantē izraudzītā ārsta vai vecmātes klātbūtni visā dzemdību laikā, un tas sievietei var dot īpašu drošības sajūtu. Taču aprūpes kvalitāte nebūs sliktāka arī bez līguma,» uzsver vecmāte.

    Mājdzemdības

    Latvijā ir pieejams sertificētu vecmāšu atbalsts arī mājdzemdībās. Biežāk mājdzemdības izvēlas sievietes, kurām ir svarīga mājas vide vai, piemēram, piedzīvota slikta iepriekšējā dzemdību pieredze stacionārā. Latvijā ir vairākas sertificētas vecmātes, kuras pieņem mājdzemdības, un šādu dzemdību norisi kontrolē vairāki normatīvie akti. Atbilstoši noteikumiem sievietei jābūt noslēgtam individuālās aprūpes līgumam ar vecmāti vai ārstu, plānotajai mājdzemdību vietai jāatrodas ne tālāk kā 30 minūšu braucienā no stacionāra, kur nepieciešamības gadījumā sievietei ir iespēja saņemt dzemdību palīdzību.

    Tikai mamma pati spēs pieņemt pareizo lēmumu attiecībā uz dzemdību vietas izvēli, jo vienai būtiskāk par visu būs iespēja atrasties stacionārā mediķu uzraudzībā, kur pieejams viss vajadzīgais aprīkojums, citai drošības sajūtu dos savas mājas, mīļoto cilvēku klātbūtne.

    Partnera atbalsts

    Šobrīd visās Latvijas slimnīcu dzemdību nodaļās topošajai māmiņai līdzi var doties viena atbalsta persona. Tiesa, lai tas būtu iespējams, jāievēro iestādes prasības, kas var atšķirties.

    • Lielākoties dzemdību nodaļā drīkst ienākt viena pilngadīga pavadošā persona, uzrādot negatīvu Covid-19 testu (derīgs 48 stundas no pārskata izveidošanas brīža).
    • Pavadošajai personai testēšana jāveic neatkarīgi no Covid-19 sertifikāta esamības (iestāde var noteikt uzrādīt arī sertifikātu).
    • Pavadošā persona drīkst uzturēties ģimenes palātā. Ja tiek pamestas dzemdību nodaļas telpas, pavadošajai personai tiek piemērots apmeklētāja statuss un atkārtota ieeja nodaļā tiks liegta.

    «Šobrīd situācija ir ļoti mainīga, un noteikumi, kas jāievēro, mainās ik pēc pāris nedēļām. Piemēram, Rīgas Dzemdību namā sievietei drīkst līdzi doties viena pavadošā persona. Ir jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas sertifikāts, kā arī tiek veikts Covid-19 tests. Pirms pandēmijas topošajai māmiņai varēja doties līdzi gan vīrs, gan dūla, tagad, ierobežojot vīrusa izplatīšanos, var būt viena pavadošā persona. Viens no risinājumiem ir aicināt dūlu uz dzemdību procesu, bet vīra klātbūtni izvēlēties tad, kad mazulis jau ir piedzimis. Tas, protams, ir katras sievietes pašas ziņā,» skaidro vecmāte Vija Bathena-Krastiņa. Domājot par vīra vai citas atbalsta personas klātbūtni, vecmāte atgādina, ka joprojām spēkā ir nepieciešamība uzrādīt plaušu rentgenu. Atbalsta persona var būt līdzās topošajai māmiņai arī ķeizargrieziena laikā, ja vien mediķi nelūdz atbalsta personu uzgaidīt ārpus zāles.

    *Izvēloties dzemdību vietu, topošajiem vecākiem noteikti jāsazinās ar izvēlēto iestādi, lai precizētu tā brīža aktuālo situāciju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē