• Kā pareizi atslaukt mammas pienu un izveidot piena banku?

    Mans Mazais
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    24. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Sagatavojot piena krājumus un veidojot piena banku, jaunā māmiņa var justies mierīga, zinot, ka pat brīžos, kad nevarēs būt līdzās bērniņam, lai viņu pabarotu, mazais tiks pie mammas piena. Šāda piena bankas izveidošana dod arī iespēju iekļaut mātes pienu bērna uzturā ilgāku laiku. Kā atslaukt mammas pienu un veidot piena banku, skaidro Diāna Makedonska, vecāku apvienības KKM zīdīšanas konsultante.

    Māmiņa var atslaukt savu pienu ar rokām, manuālo vai elektrisko piena pumpi. Tos var iegādāties aptiekās vai specializētajos bērnu preču veikalos. Lai ko izvēlētos, galvenais priekšnosacījums ir pašas māmiņas komforts. Lietderīgi ir izmēģināt visus variantus, lai saprastu, kurš būs vispiemērotākais un ērtākais. «Piena atslaukšana ir sava veida māksla. Ir sievietes, kam nepatīk sajūta, kāda rodas, pieliekot pie krūts piena pumpi. Tad piena bankas veidošana iespējama, tikai atslaucot pienu ar rokām. Var paiet zināms laiks, kamēr šīs iemaņas tiks apgūtas. Būtiski ir izdarīt spiedienu uz piena kanāliem, nevis krūtsgaliem. Citai labāk patiks izmantot elektrisko vai manuālo piena pumpi.

    Tomēr jāpatur prātā, ka bērns, zīžot krūti, pienu no tās dabū ārā daudz efektīgāk nekā ar jebkuru piena pumpīti vai roku palīdzību.

    Ja atslaukt pienu neizdodas vai vari atslaukt vien 30–50 ml no abām krūtīm, tas vēl nenozīmē, ka piena ir pārāk maz. Ja bērns zīž krūti 8–9 reizes diennaktī un labi pieņemas svarā, piens mammai ir pietiekami. Regulāri mēģinot, var iemācīties atslaukt pienu tik, cik nepieciešams,» stāsta zīdīšanas konsultante.

    Ja piena atslaukšana tiek veikta ar pumpīti

    • Piena pumpītis pirms lietošanas jāsterilizē. Sūknītis jāieliek traukā un jāaplej ar verdošu ūdeni. Pēc 2–3 minūtēm tas jāizņem no trauka un jāatstāj atdzist.
    • Māmiņai jāsēž ērti, ar taisnu muguru. Mēģinot atslaukt pienu, nevajadzētu steigties. Īpaši pirmajā reizē tas var aizņemt diezgan daudz laika.
    • Pirms piena atslaukšanas, ievērojot higiēnu, māmiņai jānomazgā rokas. Pieliekot piena pumpi pie krūts, jāraugās, lai krūtsgals atrastos ierīces uzgaļa pašā vidū. Piens tiek atslaukts brīdī, kad vairākas reizes pēc kārtas tiek piespiests ierīces rokturis, starp krūti un sūkni radot vakuumu. Atslaukt var vienu vai abas krūtis – pēc nepieciešamības. Lai izmantotu elektrisko pumpi, tā sūknis jāpieliek pie krūts un jāieslēdz ierīce. Piens no krūts tiks izpumpēts automātiski.
    • Abu krūšu atslaukšana var aizņemt 15–45 minūtes. Kad piena strūkla kļūst mazāka, pumpis jāliek pie otras krūts. Katru krūti var sūknēt pat divas reizes.
    • Pēc piena atslaukšanas ierīce jāizjauc, jāizmazgā ar karstu ūdeni un jāatstāj nožūt.

    Labākais laiks piena atsaukšanai

    Ja ir vitāla nepieciešamība pēc piena bankas veidošanas, māmiņa izmēģinās visas iespējas, kā to izdarīt. Diāna Makedonska norāda: «Tāpat kā katra māmiņa izvēlas sev ērtāko veidu, kā atslaukt pienu, arī laiks, kad to darīt, var atšķirties. Kādai ērtāk būs piecelties vienreiz naktī un to izdarīt, kamēr bērniņš guļ, jo tad krūtis ir pilnas piena. Citai mammai labākais variants izrādīsies barot bērnu ar vienu krūti, bet no otras krūts pienu atslaukt. Var arī atslaukt abas krūtis pirms mazuļa barošanas.

    Vienlīdz labs ir gan mammas piens, kas atslaukts pa dienu, gan tas, kas atslaukts nakts laikā.

    Būtiskākais ir sekot līdzi savām sajūtām par to, kad tieši to darīt.» Visērtāk atslaukt krūtis, kad tās ir pilnas ar pienu, tātad pirms mazuļa barošanas. Nevajadzētu satraukties, ka, atslaucot pienu, bērnam pietrūks ēdamā. Piena apjoms krūtīs pieaug tad, kad notiek krūšu papildu stimulācija – atslaukšana vai zīdīšana. Lai paplašinātos piena ceļi un atslaukšanas process būtu ātrāks, sievietei jābūt mierīgai un jānoskaņojas. Noteikti palīdzēs pirms tam izdzerta silta tēja vai uz krūtīm uzliktas siltas kompreses. Diāna Makedonska iesaka: ja māmiņa ir prom no bērna ilgāku brīdi, būtu ieteicams atslaukt pienu. Tad sieviete izvairīsies no pienvadu nosprostošanās un mastīta rašanās.

    Kā izskatās krūts piens?

    Krūts piena krāsa var būt gan zilgana, gan dzeltena, gan balta, atkarīga no tā, ko mamma ir lietojusi uzturā. Krūts piens izskata un konsistences ziņā atšķiras no govs piena vai piena maisījuma – tas ir ūdeņains un, kad pastāv ledusskapī, sadalās, augšpusē parādās tauku slānis. Reizēm mammas satraucas, ka atkausēts piens smaržo pēc ziepēm. Tomēr zīdīšanas konsultante uzsver, ka satraukumam nav pamata, skaidrojot: «Tas ir saistīts ar fermentu pienā, kas pazīstams kā lipāze. Atkausēts krūts piens ir drošs, un vairākums mazuļu to joprojām ēdīs. Tomēr ir bērni, kuri var atteikties ēst. Tad piens jāuzkarsē līdz brīdim, kad parādās pirmie burbulīši, pēc tam strauji jāatdzesē un jāsasaldē. Tādējādi tiks deaktivizēti lipāzes enzīmi.»

    Ieteikumi piena uzglabāšanai

    • Piens istabas temperatūrā var stāvēt līdz pat četrām stundām.
    • Ja piens tiek glabāts ledusskapī, tas jāliek nevis ledusskapja durvīs, bet iekšpusē – pie tālākās malas. Tur pienu drīkst uzglabāt 2–4 diennaktis.
    • Pienu saldētavā drīkst uzlabāt līdz sešiem mēnešiem. Ja piens tiek ievietots pēc iespējas dziļāk saldētavā un durvis netiek virinātas pārāk bieži, pienu iespējams uzglabāt pat līdz astoņiem mēnešiem.
    • Dienas laikā atslaukto pienu sasaldēšanai var jaukt kopā.
    • Kad piens atslaukts un tiek likts ledusskapī vai saldētavā, uz iepakojuma jāuzraksta atslaukšanas datums. Tādējādi māmiņa būs droša par to, ka piens nav uzglabāts pārāk ilgi.
    • Ja nepieciešams atkausēt sasaldēto pienu, tas jāizņem no saldētavas un jāievieto ledusskapī vienu dienu iepriekš. Ja to nav iespējams izdarīt tik ātri, piens jāatsaldē un jāuzsilda siltā ūdens peldē – 40 grādu temperatūrā. Svarīgi atcerēties, ka atsaldētu pienu ledusskapī var uzglabāt 24 stundas pēc atsaldēšanas.
    • Pirms uzsildīta piena došanas bērnam jāpārbauda, vai tas nav pārāk auksts vai karsts. To uzpilinot uz delnas, sajūtai jābūt neitrālai. Pienam jābūt 36 grādus siltam. Piens šādā siltumā Piens pirms došanas bērnam jāsamaisa.
    • Atkārtoti sildīt atsaldētu pienu nedrīkst!
    • Atsaldētais piens, kas sagatavots ēšanai, jāizlieto 1–2 stundu laikā.

    Svarīgi!

    Nav ieteicams atsaldēt un uzsildīt pienu mikroviļņu krāsnī, tad piens var uzsildīties nevienmērīgi un bērns var tikt pakļauts applaucēšanās riskam.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē