• Kā izmantot 500 eiro pabalstu, lai pēc tam nav kauns!

    Sabiedrība
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cik negaidīta ir pati krīze, tik negaidīti un nepieredzēti valdības finanšu atbalsta pasākumi sabiedrībai. Distancējoties no tā, cik tie pareizi vai nepareizi, Latvijā piedzīvojam nebijušu atbalsta mehānismu – 500 eiro vienreizēju pabalstu par bērnu. Piecas Swedbank Finanšu institūta vadītāja Reiņa Jansona atziņas par šo pabalstu.

     

    1. Jāapzinās, ka šis ir unikāls pabalsts. Kādam tā ir liela summa, kādam ne tik liela, tomēr vien retais teiktu, ka pabalsts ir nenozīmīgs un to neizmantos. Tomēr ir svarīgi neļauties sajūtai, ka šādi pabalsti būs normāla prakse un tuvākajā laikā atkārtosies.
    2. Nav noteiktas formulas, kādam mērķim šo pabalstu izmantot. Oficiāli valdības skaidrojumi un ieteikumi ir diezgan nekonkrēti, jo situācija katrā ģimenē ir tik atšķirīga, ka universālas receptes noteikti nebūs un nevar būt.
    3. Vislabāk naudu iztērēt tepat Latvijā. Ja raugāmies kopējās ekonomikas kontekstā, tad vēlams, ka līdzekļi atgriežas apritē, proti, iedzīvotāji šo naudu tērē lokālā patēriņā.
    4. 500 eiro var izmantot ģimenes finanšu situācijas uzlabošanai nākotnē. Vērtējot katras mājsaimniecības kontekstā, lielai daļai šāds atbalsts lieti noderētu finanšu stabilitātes nodrošināšanai. Turklāt brīdī, kad neskaidrība par ekonomisko vidi ir liela, pragmatiski būtu līdzekļus pietaupīt un novirzīt uzkrājumos. Labs virziens būtu vērtēt, kā šie neparedzētie ienākumi varētu uzlabot ģimenes finanšu situāciju nākotnē, piemēram, ieguldījums bērnu izglītības atbalstam, kavēto parādu nomaksa, savu iemaņu un prasmju attīstībai, veselības uzlabošanai.
    5. Nauda jāiztērē tā, lai par to nav kauns runāt. Ar 500 eiro pabalstu, iespējams, izveidosies līdzīga situācija kā savulaik ar privatizācijas sertifikātiem – cilvēki vēl ilgi pēc tam sprieda, kur katrs tos ieguldījis, un daudziem bija, ar ko lepoties. Tas varētu noderēt kā labs piemērs – valsts atvēlētos 500 eiro par bērnu iztērēt tā, lai pēc gada vai dažiem vari atcerēties, ko ar šo atbalstu paveici savā vai ģimenes labā, un nav neērti par to runāt ar apkārtējiem. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē