• Kā dūla var palīdzēt dzemdībās un bērniņa gaidīšanas laikā?

    Dzemdības ar dūlu
    Linda Rozenbaha
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    22. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Topošo vecāku vidū vārds dūla ir zināms. Pamazām veidojas arī priekšstati un pieņēmumi par dūlu darbu, taču ne visi atbilst patiesībai. Par tiem stāsta dūla Linda Rozenbaha.

    Pieņēmums. Dūlas piedalās tikai mājdzemdībās

    Nē. Dūlas darba viens no vadmotīviem ir sekot sievietei. Tas nozīmē – gan respektēt viņas vēlmes, ieklausīties viņā, nevis uzspiest savu skatījumu, gan tīri fiziski – atbalstīt sievieti tur, kur viņa dzemdēs, vienalga, vai tās būtu mājdzemdības, radības stacionārā vai dzemdību mājā.

    Pieņemu, ka šis pārpratums – dūlas piedalās tikai mājdzemdībās – varbūt radies no tā, ka Latvijā dūlu kustība ienāca no mājdzemdību vecmāšu un mājdzemdētāju puses. Proti, kopā ar vecmāti Dinu Cepli sanāca sievietes, vairākums dzemdējušas mājās un savu radību pieredzi sajutušas kā spēcinošu, un tā visas runāja par dzemdību tēmām… līdz nonāca pie domas, ka var nevis vienkārši tikties, bet veidot dūlu kursus, kā tas ir ārzemēs. Tā mājdzemdību vecmātes Dinas Ceples un starptautiski sertificētas dūlas Lindas Vītumas vadībā sākās pirmie dūlu kursi Latvijā…

    Pieņēmums. Dūlas piedalās tikai dabiskās dzemdībās

    Nē. Atgriežamies pie tā, ka dūla seko sievietei, viņas vajadzībām, pat ja tās nesakrīt ar personisko pieredzi. Jā, tā kā dūlas ir mācījušās par dzemdību fizioloģiju, viņas apzinās, piemēram, epidurālās anestēzijas pozitīvās un ēnas puses. Un tik, cik sieviete to vēlēsies uzklausīt, izskaidros dzemdētājai. Dūla palīdzēs apzināties patiesos iemeslus, kādēļ sieviete to vēlas. Jo, piemēram, vēlmei pēc epidurālās anestēzijas nereti pamats var būt lielas bailes, bet, mazinot tās, var izrādīties, ka tā vairs nav nepieciešama. Savukārt, ja sievietes apzināta, informēta izvēle arī pēc tam būs atsāpināšana, profesionāla dūla to pieņems.

    Var būt situācijas, kad nepieciešama arī kāda medicīniska iejaukšanās, tostarp ķeizargrieziena operācija. Arī šādos notikumos dūlas atbalsts operācijā un pēc tās ir ļoti nozīmīgs, gan uzmundrinot un nomierinot mammu, gan auklējot jaundzimušo, kamēr mamma vēl ir operāciju zālē. Šādās situācijās mazo auklējam un mierīgā balsī stāstām, ka mamma drīz būs klāt un viņa tevi ļoti mīl. Savukārt, ja blakus ir tētis, iedrošinām viņu likt uz kailām krūtīm un sildīt. Svarīgs ir arī tālākais atbalsts, kad mammai jāatlabst – gan fiziski, gan psiholoģiski.

    Pieņēmums. Ja dūla ir ģimenes dzemdībās, vīrietis kļūs lieks 

    Nē. Atzīšos, ka arī man, kamēr biju atbalstījusi tikai sievietes, kas dzemdēja vienas, ģimenes dzemdības ar dūlu nebija saprotamas. Tomēr, kad pirmo reizi atbalstīju ģimeni dzemdībās, līdz sirdij, ne tikai ar prātu sapratu, ka dūla un vīrs atbalstu sievietei papildina.

    Dūla var palīdzēt vīrietim justies drošāk, piemēram, apliecinot, ka notiekošais ir normāls process, skaidrojot norises, apliecinot, ka viņa atbalsts ir piemērots, vai ierādot kādu ideju, ko darīt. Vai gluži otrādi – nomierinot, ka viņš var aktīvi nedarboties (daudziem vīriešiem tas šķiet grūts uzdevums!), jo sieviete jūtas labi atbalstīta ar to vien, ka viņš vienkārši šeit IR.

    Vīrieša augošā pārliecība un miers ietekmē sievieti, kas tobrīd ir tik atvērta. Garās vai grūtās dzemdībās dūla un vīrietis var viens otru nomainīt, lai atgūtu spēkus, bet sievietei būtu nepārtraukts atbalsts. Pēcdzemdību sarunā dūla var palīdzēt ģimenei spēcināties, gan pati atsaucot atmiņā dzemdību mirkļus, kā redzējusi vīrieša atbalstu sievietei (jo viņa to var arī neatcerēties) vai sievietes attieksmi pret dzīvesbiedru, gan aicinot abiem izteikt skaļi to, kas ir palīdzējis. Tas vienmēr ir īpašs brīdis, jo var just, kā viņu mīlestības jūtas gaisā vibrē, nosaucot lietas vārdos.

    Svarīga ir kopīga gatavošanās ar pāri dzemdībām, noskaidrošana, kā tieši jūs vēlēsieties palīdzēt sievietei dzemdībās, ko vēlas pati sieviete un ko viens domā par otra versiju.

    Tāpat – kā pāris redz dūlas lomu. Jo tā var būt dažāda. Tēti vēlas iesaistīties atšķirīgi – vienam svarīgi, lai dūla vēro, kā viss rit, iesaka, ko viņš varētu palīdzēt, un apliecina, ka tas, ko dara, ir atbilstoši. Cits grib, lai vairāk iesaistās dūla, bet viņš ir tepat, tuvā attālumā, vajadzības gadījumā pieejams. Vienkārši – par savām vēlmēm jārunā.

    Ir arī pētījumi, kas apliecina dūlas atbalsta labvēlīgo ietekmi uz ģimenes dzemdībām. Piemēram, Ohaijo pētījums, kur piedalījās 224 sievietes, ko dzemdībās atbalstīja dzīvesbiedrs un dūla, un 196 sievietes, kas dzemdēja ģimenes dzemdībās bez dūlas, apliecināja, ka šajā grupā bija zemāks ķeizargriezienu skaits nekā kontrolgrupā (attiecīgi 13,4% un 25%), mazāk nepieciešama epidurālā anestēzija (64,7% un 76% – tie ir ASV dramatiskie cipari) un pāri pozitīvi novērtēja dūlas atbalstu.

    Pieņēmums. Ja man ir līgums ar vecmāti, dūla nav vajadzīga

    Var būt dažādi. Sievietei jāieklausās sevī, vai viņai vajadzīgs nepārtraukts atbalsts dzemdībās – tādu sniedz dūla. Vecmāte nebūs klāt nepārtraukti. Abām vajadzētu rūpēties par sievietes pamatvajadzībām pēc miera, klusuma un nošķirtības, kas īpaši svarīgi stacionārā, lai veicinātu dabisku dzemdību norisi.

    Vecmāšu uzdevums ir rūpēties par medicīnisko pusi – bērna sirdstoņu un labsajūtas uzraudzīšanu, mātes fiziskā stāvokļa aprūpi, viņu primārais nav sievietes psiholoģiskā stiprināšana.

    Kaut te var būt atšķirības – ir vecmātes, kas tam pievērš lielu uzmanību, piemēram, tās, kas novērtē sievietes psiholoģiskā stāvokļa ietekmi dzemdībās. Tomēr – situācijā, kad būs izšķiroša profesionāla medicīniskā palīdzība, vecmātei nebūs laika pievērsties emocionālajam atbalstam. Ideāli, ja vecmāti un/vai dūlu iepazīst jau grūtniecības laikā.

    Dūlai ir liels gandarījums ir strādāt ar vecmāti, kad abas saprot, ka viena otru papildina un ka ir kopējs mērķis. Ja vecmāte ir arī dūla, vienās dzemdībās viņa tomēr uzņemas tikai vienu no šīm lomām, pat ja dūla ir mediķe. Dūlu ētikas kodekss paredz – ja konkrētajās dzemdībās vecmāte ir dūla, viņa nedrīkst veikt tajās vecmātes funkcijas.

    Pieņēmums. Dūla kļūst par draudzeni uz mūžu

    Drīzāk ne. Dūla ir profesionāls atbalsts, nevis draudzene. Lai arī dūlas ļoti satuvinās ar sievieti un viņas ģimeni, jo tā var labāk izjust sievietes/ģimenes vajadzības un atbalstīt un katra ģimene paliek atmiņā, kļūst par daļu no dūlas mūža, tomēr jāzina, ka profesionālā izpratnē šīm attiecībām ir noilgums. Parasti aktīvs dūlas atbalsts ir vēl mēnesi vai pāris mēnešu pēc dzemdībām (kā kurai dūlai, ir īpašas pēcdzemdību dūlas, kas specializējas atbalsta sniegšanā arī visā pirmajā gadā). Protams, pēc padoma mēdz taujāt arī vēlāk. Tomēr taisnība, ka tik ciešas saites, kā tās bijušas, gatavojoties radībām un dzemdībās, pēc tam tomēr nebūs. Jau sākotnēji jārunā par sava veida šķiršanos… Protams, ir bezgala aizkustinoši saņemt augošo bērnu (un augošo vecāku!) bildes, uzzināt, kā iet.

    Pieņēmums. Dūla būs advokāts manās dzemdībās

    Nē. Šādu viedokli pa kādai reizei ir gadījies dzirdēt, kad man jautāts, piemēram: «Vai jūs dzemdībās mani aizsargāsiet no dzemdību stimulēšanas?» Un ir gadījies, kad pēc mana skaidrojuma, ka es to nedarīšu un kāpēc ne, tad arī vajadzība pēc dūlas ir izsmelta. Lai tā būtu – svarīgāk ir būt godīgam ar klientu.

    Jāatgādina, ka dūla nav mediķis un nedrīkst iejaukties mediķu darbā. Nevar teikt – nē, nedarīsiet to vai to. Tā nav mūsu kompetence.

    Protams, apzinoties to, ka ir dažādas dzemdību taktikas, tas, ko dūla gan var darīt, ir skaidrot notiekošo, stiprināt sievietes attiecību veidošanu ar mediķiem – iedrošināt, lai viņa runā par savām vajadzībām un jautājumiem.

    Ja piedāvā kādu medicīnisku iejaukšanos, lūgt skaidrojumu, kāpēc tas nepieciešams, vai tieši šobrīd nepieciešams un vai ir alternatīvas. Tāpat lielu darbu ieguldām tajā, lai, cik iespējams, grūtniecības laikā sagatavotos radībām tā, lai tās ritētu tik labi, cik mēs to varam ietekmēt. Lai sieviete būtu iespējami gatava un ļautos dzemdību sajūtām, kā arī lai vieta vai cilvēki, kas atbalsta dzemdībās, pēc iespējas atbilstu konkrētās māmiņas/ģimenes dzīves skatījumam. Šie soļi jau mazina liekas iejaukšanās iespēju, un dzemdības nav kaujas lauks, kur par kaut ko cīnās. Kā tādā cīņas pozīcijā ļauties, atvērties? Arī tad, ja dūla ir vecmāte, dūlas lomā viņa būs tikai dūla un neiejauksies otras vecmātes skatījumā.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē