• Kā bērnam iegūt gan mammas, gan tēta uzvārdu?

    Attiecības
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Laulājoties palikām katrs savā uzvārdā, bet dēlam ir vīra uzvārds. Vai iespējams izdarīt tā, lai dēlam būtu abi – gan tēta, gan mammas uzvārds?

    Civillikums noteic, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Tādējādi, ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam var tikt piešķirts tikai viena vai otra vecāka uzvārds. Reģistrējot dzimšanas faktu, bērnam nevar piešķirt uzvārdu, kas dotajā brīdī nav nevienam no vecākiem. Abu vecāku uzvārdu (dubultu uzvārdu) bērnam var piešķirt tikai tad, ja tāds uzvārds ir vismaz vienam no vecākiem.

    Aprakstītajā situācijā bērns dubultu uzvārdu varētu iegūt tikai tad, ja kāds no vecākiem maina uzvārdu un vēlas iegūt šādu uzvārdu arī bērnam. Piemēram, vecāki ir laulībā – tētis ir Jānis Kalniņš, mamma ir Ieva Bērziņa, meita ir Dace Kalniņa. Neko nemainot šajā situācijā, bērns nevar iegūt uzvārdu Dace Kalniņa-Bērziņa.

    Civillikums nosaka arī laulāto uzvārda veidošanu:

    1.  noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu;
    2. katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu;
    3. noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds;
    4. laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

    Jebkuru no šiem uzvārdiem laulātie var iegūt arī pēc laulības noslēgšanas. Tādējādi, ja tētis Jānis Kalniņš izdomās, ka vēlas savam uzvārdam pievienot laulātās uzvārdu, viņš to var izdarīt, un tad jau viņš būs Jānis Kalniņš-Bērziņš, bet mamma paliek savā uzvārdā – Ieva Bērziņa.  Attiecīgi tādu pašu uzvārdu ar abu vecāku piekrišanu varēs iegūt arī bērns, būs Dace Kalniņa-Bērziņa.

    Savukārt, ja mamma Ieva Bērziņa vēlēsies savam uzvārdam pievienot laulātā uzvārdu, tad viņa jau būs Ieva Bērziņa-Kalniņa, bet tēvs paliek savā uzvārdā Kalniņš. Attiecīgi atkal ar abu vecāku piekrišanu šādu uzvārdu Bērziņa-Kalniņa varēs iegūt arī bērns.

    Visbeidzot abi laulātie var iegūt kopīgu dubultu uzvārdu, proti, Kalniņš-Bērziņš un Kalniņa-Bērziņa vai arī – Bērziņš-Kalniņš un Bērziņa-Kalniņa. Attiecīgi tāda pati uzvārda forma kā vecākiem var tikt piešķirta arī bērnam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē