• Kā atpazīt vējbakas no citām pumpām?

    Veselība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    29. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vējbakas ir tipiska bērnu infekcijas slimība, ko izraisa vīruss. Vējbakas ir ļoti lipīgas, un, nonākot kontaktā ar tās nēsātāju, saslimšanas risks ir ļoti augsts (līdz pat 96 procentiem).

    Kādas ir vējbaku pazīmes?

    Sākumā uz bērna ķermeņa parādās sarkani plankumiņi, kuri dažu stundu laikā pārvēršas par ūdeņainiem pūslīšiem, pēc tam – par krevelīti. Lai gan uzskata, ka vējbaku pumpas vispirms parādās uz sejas un galvas matainajā daļā, izsitumi var būt jebkurā ķermeņa vietā. Taču pumpām noteikti jābūt galvas matainajā daļā, jo tā ir tipiskā vējbaku pazīme.

    Pumpas ļoti niez, un, tā kā bērnam to grūti izturēt, viņš parasti kasās. Sakasītajā vietā var palikt rētas. Ja bērnam ir daudz pumpu padusēs, cirkšņos, pakaklē, dupša krokās un ja pumpai apkārt parādās sārta robeža, tas var liecināt, ka sācies bakteriāls iekaisums.

    Kā ārstēt?

    Pumpas niez, tāpēc lieto pretniezes līdzekļus (piemēram, Betadine, Fenistil, Curiosin u.c.). Tos plānā kārtiņā smērē pa visu bērna ķermeni, bet nedrīkst smērēt mutē, degunā, anālās atveres rajonā. Mūsdienās vējbaku ārstēšanā vairs nelieto briljanta zaļā šķīdumu, jo tas var aizsprostot ādas poras.

    Lai gan vējbakas var izslimot mājās, smagākos gadījumos nākas ārstēties slimnīcā.

    Ja mazajam nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, viņu drīkst vannot, skalot dušā. Lai infekciju neizplatītu vēl vairāk, pēc vannošanās bērnu ar dvieli neberž, bet nosusina. Bērnam dod daudz dzert, vislabāk tēju vai ūdeni. Ja bērnam ir augsta ķermeņa temperatūra, lieto to pazeminošus līdzekļus. Pret vējbakām pieejama arī valsts apmaksāta vakcīna. Šobrīd bērnu vakcinācija pret vējbakām notiek 12–15 mēnešu vecumā.

    Kādas var būt komplikācijas?

    Lai arī vējbakas šķiet nevainīga saslimšana un vecāki bieži izvēlas bērnus pret tām nepotēt, pirms lēmuma pieņemšanas ir jāsaprot, ka saslimšanas gadījumā tās var radīt ļoti smagas komplikācijas.

    Vējbaku komplikācijas var būt gan encefalīts, gan meningīts, gan smagas asins slimības (piemēram, zems trombocītu skaits, kas var izraisīt spontānu asiņošanu). Tām var sekot arī ļoti smaga pneimonija.

    Var būt iekaisuši kauli, locītavas, arī ādas infekcijas, vidusauss iekaisums. Komplikāciju risks īpaši augsts ir bērniem līdz gada vecumam (ja bērniņu baro ar krūti, viņš saņem antivielas caur mātes pienu), un tad tas atkal paaugstinās pēc 12 gadu vecuma – gan pusaudžiem, gan pieaugušajiem vējbakas norit smagāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē