• Izdota jauna grāmata par trollīša Mumina piedzīvojumiem Kas notika pēc tam?

    Grāmatas bērniem
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznākusi slavenās Somijas zviedru rakstnieces un mākslinieces Tūves Jānsones bilžu grāmata Kas notika pēc tam?, kurai dots apakšvirsraksts Grāmata par Bumbulīti, trollīti Muminu un mazo Miju.

    Grāmatā darbojas gandrīz visi mums labi pazīstamie Tūves Jānsones stāstu varoņi, un viņu bīstamos piedzīvojumus vainago trollīša Mumina laimīgā atgriešanās pie māmiņas. Lai gan  Jānsones grāmatu tēli Latvijā jau sen ir ļoti iemīļoti,  šī ir pirmā latviski izdotā Jānsones bilžu grāmata.

    Īpaši interesants ir grāmatas dizains – tajā svarīga loma ir katram mākslinieces zīmētajam burtam, kas kļūst par ilustrācijas sastāvdaļu. Burti atbilst varoņu raksturam – piemēram, Muminu māmiņas vārda burti izskatās piemīlīgi un sievišķīgi, bet mazās Mijas burti – mazi un spītīgi. Burtu lielums un izkārtojums palīdz sekot notikumiem, burti satraucas, bēg, laimīgi izglābjas tāpat kā stāsta varoņi. Latviešu valodā šo Jānsones burtu pasauli, kurā nekas nav nejaušs, bet rūpīgi izdomāts, atveidojusi māksliniece Ūna Laukmane.

    Tūves Jānsones stāsti par Muminiem Latviju sasniedza 1968. gadā, kad Elijas Klienes tulkojumā iznāca grāmata Neredzamais bērns. Šo darbu daudzu gadu un grāmatu garumā turpināja tulkotāja Mudīte Treimane.

    Taču Tūve Jānsone ir veidojusi arī bilžu un komiksu grāmatas.  “Kas notika pēc tam?”, kas Somijā izdota 1952. gadā, ir sacerēta atskaņotos pantos, kas latviešu lasītājam varētu nedaudz atgādināt Alberta Kronenberga pasakas, tādēļ  pantu latviskošanā šoreiz kopā ar Mudīti Treimani strādājusi dzejniece Inese Zandere. Grāmatiņas notikumi un raksturi šķiet neprognozējami un brīžiem pat skarbi, tomēr mīļuma apgaroti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē