• Laist sešgadnieku rudenī uz skolu?

    Attiecības
    25. aprīlis, 2014
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jautājums, kad sūtīt bērnu skolā, īpaši aktuāls to bērnu vecākiem, kas dzimuši rudenī vai ziemā. Drīz bērnudārzā būs izlaidums, sūtīt savējo kopā ar visiem vai tomēr vēl gadiņu nogaidīt?

    MM eksperti
    Ineta Upeniece, Valsts izglītības un satura centra speciāliste
    Ilona Laizāne, Jaunmārupes Sākumskolas psiholoģe
    Dana Narvaiša, Cēsu Jaunās Sākumskolas direktore

    Izglītības likums paredz, ka mācības skolā bērnam jāsāk tajā gadā, kad viņam paliek septiņi gadi, gadu ātrāk vai vēlāk. Lēmums jāpieņem vecākiem.

    Bieži vien bērns intelektuāli ir gatavs mācībām skolā, bet psiholoģiskā gatavība un sociālās prasmes nav pietiekamas mācību ritmam, veidam un komunikācijai skolā. Īpaši tad, ja mācības plānotas lielā skolā ar lielu skolēnu skaitu klasē.

    «Arī mans bērns neaizgāja uz skolu sešos gados, lai gan intelektuāli bija tai gatavs – viņš lasīja īsos vārdus, rakstīja vārdus saistītajā rakstā, un matemātika nesagādāja nekādas problēmas. Bet no tā, cik daudz viņam bija nepieciešams mīļums, kā viņš nespēja tikt galā ar konkurences jautājumiem, kā viņš apjuka dažādās telpās, man bija skaidrs, ka psihosociāli viņam vēl nevajag lielu skolu, daudz skolēnu un ļoti noteiktu dienas ritmu,» personiskajā pieredzē dalās Ineta Upeniece. 

    Emocionāla drošība pašam par sevi, drošība un spēja pieiet pie otra un lūgt palīdzību, uzdot jautājumu, ja tas ir nepieciešams, spēja sevi zināmā mērā pašregulēt,  patstāvība lēmumu pieņemšanā, spēja lēmumu paskaidrot, saprast, kāpēc es to daru, – tās visas ir prasmes, kas būs svarīgas skolas vidē un komunikācijā. Svarīga ir arī spēja paklausīt, neuzskatot par aizvainojumu, ja pieaugušais uzreiz neatbild uz bērna aktuālo jautājumu, bet lūdz pagaidīt. Skola ir daļa no dzīves. Psihosociālās prasmes, kas ļauj justies pietiekami ērti un droši sabiedrībā, ir tās pašas, kas nepieciešamas skolā. 

    Plašāk par šo tematu lasi aprīļa numurā MANS MAZAIS

    Autore: Kristīne Dūdiņa
    Foto: Shutterstock

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē