• Kā atrast labu aukli?

    Attiecības
    17. augusts, 2012
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Auklīte būs cilvēks, kuram tu uzticēsi visdārgāko – savu bērnu. Tāpēc vispirms izdomā, kādu cilvēku vēlies un ko no viņa sagaidi. Noteicošais – lai auklītes audzināšanas metodes un viedoklis vecākus apmierina un lai viņa patiktu bērnam. Tas ir galvenais!

    • Ļoti svarīgs ir iespaids tikšanās pirmajās 15–20 sekundēs. Ja jūties mierīga un pārliecināta, ka viss kārtībā, notici savai sajūtai un mēģini. Ja iekšējā balss saka, ka kaut kas nav labi – notici tai!
    • Skaties, kā auklīte izskatās vizuāli un kā ir ģērbusies. Ja ģērbšanās stili ir pilnīgi atšķirīgi, ticamākais, nesakritīs arī audzināšanas stili. Bērnam tas varbūt nav slikti, jo viņam jāmācās sadzīvot ar dažādiem cilvēkiem. Parasti vecāki tomēr vēlas bērnu izaudzināt pēc savas līdzības, tāpēc meklē arī sev līdzīgu aukli. 
    • Ja iespējams, apskati, kā auklīte dzīvo. Viens ir nabadzība, bet pavisam kas cits – nekārtība. 
    • Ja auklīte pirmajā tikšanās reizē jau saka: «Vai kā es iemīļoju jūsu bērniņu!», jābūt uzmanīgam. Mēs nevaram nevienu iemīlēt pirmajā reizē, tāpēc, iespējams, aukle izliekas vai pielien. Kas atklāsies vēlāk? Vai bērnam vajadzētu mācīties izlikšanos un pielīšanu? 
    • Ja auklīte uzbāžas ar rekomendācijām, visiem spēkiem mēģinot pierādīt, cik viņa laba, rodas jautājums, kāpēc tas tik ļoti jāpierāda? Vai viņa ko slēpj? Uzrakstīt rekomendāciju var jebkurš... Tāpēc labāk, lai auklīte godīgi pasaka, ka viņai šobrīd darbs vienkārši ir ļoti nepieciešams. 
    • Jākļūst uzmanīgam, ja aukle stāsta ko sliktu par iepriekšējām ģimenēm, kurās strādājusi. Teikums – vai, kāds jums eņģelītis, iepriekšējie gan bija izlaisti – dara domīgu. Ko vēlāk viņa teiks par tavu bērnu? 
    • Pajautā, vai auklītei nav veselības problēmas? It kā diskriminējoši, bet ar to jārēķinās. Ko darīs mazais, ja auklīte noģībs? Ja viņai ir cukura diabēts, var uznākt lēkme? 
    • Izvairies no superapčubinošas un superaprūpējošas aukles, jo tad bērns pats neēdīs, neģērbsies, neies, nepalīdzēs, jo aukle tikai lutinās viņu. Bērns kļūs nespējīgs un neiemācīsies nekādas iemaņas turpmākajai dzīvei.
    • Ja aukle pirmajā reizē metas bērnu mīļot un bučot un ar savu būtību piepilda visu telpu, mazulim tajā nebūs vietas. Tas ir labs teātris, lai viņu pamanītu un pieņemtu darbā. Tad, kad vecāki aizvērs durvis, iespējams, jaukumiņš pārvērtīsies par pūķi Baisuli. 
    • Nosaki pārbaudes laiku – lai auklīte nostrādā mēnesi vai divus, un tikai tad būs galīgā vienošanās. Pāris mēnešu laikā viņa nevarēs notēlot to, kas nav. Nosakot pārbaudes laiku, varēsi pārliecināties, vai pirmais iespaids nemainās. 
    • Auklīte var izteikt to, kas viņai nav pieņemams, bet viņa nedrīkst uzspiest savus dzīves uzskatus un normas. 
    • Laba izvēle ir auklīte ar pedagoģisko vai medicīnisko izglītību. Vienīgais jautājums, kāpēc viņa nestrādā savā profesijā?

    Sagatavoja: Dace Rudzīte
    Foto: Shutterstock

    1 komentārs

    Goldenfish
    No šī raksta māmiņas var gūt tikai aizdomas, izvēloties auklīti! Šī izvēle, protams, ir svarīga, bet vairāk jāpaļaujas uz iekšējo balsi! Es pati esmu auklīte. Kas tur slikts, ja cilvēks sevi uzslavē? Tas uzreiz nenozīmē, ka auklītei kaut kas ir slēpjams vai viņa grib sevi baigi lielīt! Es studēju sabiedriskās attiecības, nu jau būs pēdējais kurss, bet arī nestrādāju savā jomā. Vai ziniet kāpēc? Jo man nav darba pieredzes! Darbs ar bērniem - būt par aukli - nav uzskatāms par nekādu pieredzi, lai gan tas liecina par augstu atbildības sajūtu, kas nebūt nav mazsvarīgi!Kā arī izvēloties auklīti svarīgi ir tas, cik jūs viņai maksāsiet! Man liekas smieklīgi, ka SS.LV ir pilns ar sludinājumiem, kur meklē auklīti par 70 santīmiem stundā, ir pat redzētas mazākas summas! Tad nav jābrīnās, ka aukle nepievērš lielu uzmanību bērnam vai necenšas viņu kā izglītot! Tā ir smieklīga nauda! Es savu bērnu nekad neuzticētu kādam, kurš gatavs par tādu naudu strādāt! 1, 50 Ls stundā, tā ir pieņemama maksa, bet uz ilgāku laika periodu, piemāŗam, 10 stundām dienā! Ja tās ir tikai 3 stundiņas, tad 2 Ls stundā, jo auklei jau par mazāku summu vairs nav izdevīgi! Ir taču ceļa izdevumi!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē