• Jūnijā vācamās tējas

    Netradicionālā medicīna
    Edīte Šatkovska
    25. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vasaras saulgriežos vāktajiem augiem piemīt īpašas dziedināšanas spējas!

    Ir svarīgi augus vākt pareizā laikā – ziedēšanas sākumā. Lapas vāc, kamēr tās nav vecas. Bet lakstu drogas gan vāc pilnziedā. To dara sausā laikā, labāk dienas pirmajā pusē pēc rasas vai vēlā pēcpusdienā.

    Lapas un ziedus žāvē ēnainā un sausā vietā, kur netiek klāt saules stari. Tos izber uz kartona, papīra vai linu drāniņām, taču – ne uz avīzēm, regulāri apmaisa. Augļus un saknes gan var kaltēt saules staros. Taču abos gadījumos telpai jābūt labi vēdinātai. Nav ieteicams augu lakstus siet slotiņās, jo tad tajās var iemesties pelējums.


    Parasti tējas žūst 3 līdz 14 dienas. Zāles kātiņu pārlaužot, izkaltis augs viegli noklikšķēs. Izkaltētas tējas vislabāk uzglabāt stikla traukos, kā arī papīra vai auduma maisiņos. Polietilēnā drogas neelpos, turklāt tur mēdz vairoties kaitēkļi.

    • Jūnijā vāc: asinszāles ziedus un lakstus, ceļtekas lapas, kumelīšu ziedus, dzelteno kaķpēdiņu ziedus, raudenes lakstus, melisas lakstus, kaķumētras lakstus, māllēpes lapas, mārsila lakstus, māteres lakstus, pelašķu lakstus, piparmētras lapas, rasaskrēsliņu lakstus, vīgriezes ziedus, vilkābeles ziedus.
    • Jūlijā dodies pļavās pēc biškrēsliņa ziediem, ceļtekas lapām, kaķpēdiņas ziediem, māllēpes lapām, māteres lakstiem, pelašķa lakstiem, piparmētras lapām, vīgriezes ziediem, pelašķa lakstiem, mārsila lakstiem, u.c.
    • Augustā gaida savu kārtu meža avenes augļi, baldriāna saknes, biškrēsliņa ziedi, melisas lapas, mellenes augļi, pīlādža augļi, mežrozītes augļi, u.c.
    • Rudenī vāc galvenokārt lakstus un mizas. Taču visvērtīgākās ir vasaras saulē augušās zālītes.


    Mammu pieredze


    Kristīne, Jāņa (2 gadi) mamma


    Ziemā lielākoties ir slimots, tāpēc vasaru sāksim ar intensīvu organisma stiprināšanu. Galvenais – plānoju savākt dažādas zāļu tējas. Uzskatu, ka pašu lasītām tējām līdzi nāk ne tikai vitamīnu, mikroelementu un citu vērtīgu vielu kopums, arī zemes un saules enerģija un spēks. Bērnam nu jau dodu gandrīz visas tējas, tikai mazāk koncentrētas.
    Piemājas dārzā plūcu raudeni, izopu, kas noder cīņai ar infekcijām. Ja ir gadījies nosalt, karsta tēja ar medu un upenēm atgriež spēkus
    Pelašķis – labi izlīdzēja klepus laikā, lietojām arī ar medu un upenēm. Tā asins attīrošā iedarbība palīdz ātrāk dziedēt kaites.
    Gaiļbiksītes – arī pret klepu, vieglu ziedu tēju vārīju pirms gulētiešanas, jo šī tēja arī nomierina.
    Māllēpes – arī tās noder klepus ārstēšanai.
    Mums iecienīta ir ugunspuķes tēja – tā satur vitamīnus un vispārēji tonizē.
    Uzskatu, ka šīs tējas mums palīdzēja vieglāk un ātrāk izveseļoties.

    Dace Miezīte, 3 bērnu māmiņa (Juris 13, Elza 12, Jānis 5)


    Tējas vācu no agra pavasara līdz rudenim – ikvienā tīrā vietā, kur kaut kas aug. Man vienmēr somā ir auduma maisiņš lapām un ziediem. Izvēlos tikai svaigus, skaistus, nebojātus augus. Ja augs tīkams, plūcu, izņemot ļoti indīgos. Šajā pavasarī ikdienas lietošanai ievācu bērzu pumpurus, māllēpes un lakačus; savām vēnām – lazdu mizas. Gaidu, kad uzziedēs kastaņas, gaiļpieši un rasaskrēsliņi.
    Žāvēšanai izmantoju fantāziju. Piemēram, uz konfekšu un kurpju kastu vākiem un plauktos virs grāmatām. Vislabāk augiem patīk žūt uz linu drāniņām. Katru dienu tos apmīļoju un apmaisu. Glabāju stikla burciņās vietā, kur nespīd virsū saule. Zāļu tējas lietojam ikdienā. Slimības reizē – vairāk. Izvēloties augus konkrētai tējai, vairāk paļaujamies uz intuīciju, nekā grāmatās aprakstītajam. Domāju, ka jāuzticas savai iekšējai balsij.
    Mani bērni labprāt dzer tējas. Viņiem patīk izvēlēšanās process. Atverot burciņu, uzvēdī aromāts, katrai cits. Bērni apskatās, tad pasmaržo – patīk vai nepatīk. Ja patīk, liek krūzītē. Dažreiz izvēlas vairākas sastāvdaļas. Tāda tēja ir bauda ķermenim un dvēselei.
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē