• Vai grūtniecības pēdējos mēnešos drīkst lidot?

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Pirms mazuļa piedzimšanas vēl gribētos ar vīru divatā aizbraukt atpūsties uz siltajām zemēm. Man rit pēdējie grūtniecības mēneši, tāpēc vēlos uzzināt, vai vēl drīkstu lidot,» mums vaicā topošā māmiņa Ligita. Atbild ginekoloģe Daiga Baranovska.

    Tas atkarīgs no aviokompānijas, jo katrai ir savi noteikumi. Lielākā daļa aviokompāniju ļauj lidot līdz 35.–36. grūtniecības nedēļai; ja gaidāmi dvīņi – līdz 28.–32. nedēļai. Lielākā daļa aviokompāniju pēc 22. grūtniecības nedēļas prasa ārsta atļauju, un, manuprāt, jebkurai topošajai māmiņai pirms lidošanas vajadzētu konsultēties ar savu aprūpes veicēju. Ja ir normāli noritoša grūtniecība, lidot var, bet, ja ir kādi sarežģījumi, lidojums būtu nopietni jāizvērtē. Tāpat svarīgi, uz kādu valsti sieviete plāno doties.

    Ja galamērķis ir Eiropā – tā ir viena situācija, bet diez vai grūtniecības laikā vajadzētu doties, piemēram, uz Indiju vai Āfriku.

    Jo grūtniece nedrīkst potēties vai dzert zāles pret malāriju. Tāpat, ja vien iespējams, būtu jāplāno pēc iespējas mazāk pacelšanos un nolaišanos, jo spiediena svārstības var veicināt placentas atslāņošanos vai augļūdeņu noplūšanu. Pastāv arī rekomendācija, ka nevajadzētu plānot lidojumu, kas ilgst vairāk par četrām piecām stundām. Lidojumā vajadzētu atcerēties un paņemt līdzi magnija preparātu, kompresijas zeķes un pietiekami daudz šķidruma. Par lidojumu noteikti jāinformē savs ārsts, jāsaņem rekomendācijas un atzinums, ka var droši doties ceļā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē