• Vai grūtniecības laikā drīkst mīlēties?

    Grūtniecība un sekss
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    20. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pētījumi liecina, ka 29% sieviešu dzimumtieksme grūtniecības laikā pieaug, 25% – pilnīgi pazūd, bet 45% sieviešu prātus nodarbina citi jautājumi, piemēram, veselība, garastāvokļa maiņa, slikta dūša un gaidāmā mazuļa veselība. Vai pārspīlēju, ja grūtniecības laikā mīlēties gribas visu laiku? Vai esmu laba sieviete savam vīrietim, ja man mīlēties negribas vispār? Ko ar sevi iesākt? Konsultē: DACE MATULE, ginekoloģe MML Ginekoloģijas privātklīnikā un INA PAEGLE, ginekoloģe, dzemdību speciāliste, Inas Paegles ginekologa prakse.

    Ja vien tev nav medicīnisku problēmu, par kurām tevi informēs ārsts, mīlēties var un vajag visos grūtniecības trimestros. Grūtniecības pirmajos trīs mēnešos tu pārdzīvo plašu sajūtu gammu. Šajā laikā ir visvairāk pārdomu un arī baiļu par to, kāda būs nākotne, kāda būs dzīve kopā ar bērnu, kāds būs viņa un tavs ārējais izskats un iekšējās izjūtas, kā mainīsies attiecības ar mīļoto cilvēku un draugiem un simtiem citu jautājumu. Nedrošība, šaubas un bailes raksturīgas gandrīz visām, arī tad, ja mazulis bijis plānots un ļoti gaidīts. Vēl vairāk baiļu tevī ir, ja grūtniecība bijusi neplānota un ja mazulis nav īsti gribēts.

    Taču tu esi fakta priekšā – bērns būs! Un tev nekas cits neatliek, kā pie šīs domas pierast.

    Iespējams, tevī modušās bažas, ka līdz ar mazuļa piedzimšanu dzīve ļoti mainīsies un tu vairs nevarēsi nodarboties ar seksu. Tāpēc tagad tu seksuālajās attiecībās meties ar pilnu jaudu. Tikpat iespējams, ka tu baidies seksa laikā nodarīt pāri mazulim un sev, tāpēc no mīlēšanās izvairies. Taču tie abi ir mīti.

    Grūtniecība nav slimība, bet gan pavisam dabiska lieta! Un arī sekss grūtniecības laikā ir dabisks, un no tā nav jāatsakās!

    Nākamie trīs mēneši aizrit rāmāk, jo tu jau esi pieradusi pie domas, ka tev būs bērniņš, un lēnām pieņem sava ķermeņa izmaiņas. Tu saproti un jūti, ka bērniņš tevī netraucē pilnvērtīgi dzīvot un mīlēt. Tāpēc mīlēties vari līdz pat viņa piedzimšanai. Mazulim sekss nekādi netraucē, arī seksuālās pozas ir mīlnieku ziņā. No vienas puses, nav nepieciešamības meklēt jaunas pozas, no otras puses, ja tavs vēders ir ļoti liels, parādās dažādas iespējas izmēģināt ko jaunu. Grūtniecības laikā piemērotākās ir mīlēšanās pozas no aizmugures, guļot uz sāniem, sēdus – galvenais, lai sekss nerada diskomfortu, bet sagādā baudu jums abiem.

    Vīrieša spermā ir prostaglandīni – vielas, kas, kā uzskatīja kādreiz, ierosina un palīdz sākties dzemdībām. Tagad daži pētījumi un arī speciālisti apliecina, ka dzemdību sākums ir dažādu hormonālu procesu rezultāts, kas tavā organismā sākas jau ilgi pirms dzemdībām. Ja tu esi vesela, dzimumattiecības nebūs par iemeslu dzemdību sākumam.

    Tāpat pētījumi liecina, ka patiesībā nav nekādas atšķirības, vai tu ar seksu nodarbojies visu grūtniecības laiku vai nedari to nemaz.

    Visas pētījumā iesaistītās sievietes tāpat dzemdēja noteiktajā laikā un dabiski. Un nav tiesa, ka sperma, kas paliek makstī, izraisa dzemdes savilkšanos un var izraisīt dzemdības. Protams, pēc mīlēšanās tev var būt dzemdes tonizēšanās, bet, ja tā pāriet, tad tas nav iemesls, lai nemīlētos. Arī orgasms neveicina priekšlaicīgas dzemdības. Par to visu vari aprunāties ar savu ārstu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē