• Grūtniecības kalendārs topošajiem vecākiem

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    7. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uzticams palīgs, lai sekotu līdzi, kas notiek ar tevi un augošo bērniņu 40 grūtniecības nedēļu laikā. Kalendārā apkopota žurnāla MANS MAZAIS veidotāju un ekspertu pieredze vairāk kā 20 gadu garumā.

     

    Šajā laikā svarīgi:

    5.–8. nedēļa
    Tu pa īstam sāc apjaust, ka gaidi mazuli, un izjūtas, kas tevi pārņem, var būt visdažādākās – no prieka līdz satraucošam nemieram. Ja jūties satraukta, aprunājies ar kādu tuvu cilvēku, kam uzticies. Vēl arvien var mocīt rīta nelabums, dedzināšanas sajūta kuņģī, galvassāpes un liels nogurums, kura dēļ tu dodies pie miera pāris stundu agrāk nekā iepriekš. Var gadīties, ka šķaudot tev nedaudz noplūst urīns – tā ir normāla parādība, jo augot dzemde spiež uz urīnpūsli.

    9.–12. nedēļa
    Tavs vēders pamazām piebriest un, iespējams, esi pieņēmusies par pāris kilogramiem, īpaši, ja šis ir jau otrais vai trešais bērniņš – tad puncis aug ātrāk. Augstā hormonu līmeņa dēļ tev var asiņot smaganas un vieglāk plīst deguna sīkie asinsvadi. Deguna gļotāda var būt pietūkusi, radot sajūtu, ka visu laiku ir aizlikts deguns. Tas ir normāli! Tava dzemde nu jau ir greipfrūta lielumā, ap mazulīti ir apmēram 100 ml augļūdens, kas ļauj viņam kustēties. 

    13.–16. nedēļa
    Sākas otrais trimestris, un mazulītis aug ļoti strauji. Hormonālo izmaiņu dēļ tev uz vēdera var parādīties tumšā līnija, kas pēc dzemdībām pamazām izzudīs, arī uz sejas var būt tumši (t. s. grūtniecības) plankumi. Tavs garastāvoklis vēl aizvien ir svārstīgs, bet sliktā dūša jau mazinājusies vai pazudusi pavisam, arī nogurums vairs nav tik liels, tāpēc šis ir labs laiks ceļošanai, jo bērniņš vēl nav liels un ir iespējams ilgāk nosēdēt. Tomēr garākos pārbraucienos laiku pa laikam pēc ilgākas sēdēšanas pastaigājies vai vismaz izstaipi kājas.

    17.–20. nedēļa
    Tu jūties enerģijas pilna, jo šis ir tavs uzplaukuma laiks, taču nepārpūlies un palūdz, lai mājinieki palīdz veikt mājas darbus. Nenes smagus iepirkumu maisiņus no veikala. Vakaros atpūtini kājas, paceļot tās augstāk. Centies laikus iet gulēt – miegam jāatvēl vairāk laika, jo var parādīties vajadzība naktīs iet uz tualeti, un tavs miegs būs saraustīts. Ir pieņēmums, ka biežā urinēšana nakts laikā palīdz topošai māmiņai sagatavoties nakts barošanai. 

    21.–24. nedēļa 
    Apsveicam! Grūtniecība ir jau pusē. Iespējams, ka brīžiem sajūti nesāpīgas kontrakcijas (dzemdes muskuļu savilkšanos), kuru laikā tavs vēders uz pāris sekundēm kļūst stingrs, – tas nozīmē, ka tava dzemde jau sāk trenēties dzemdībām. Tās ir tā sauktās Brekstona-Hiksa kontrakcijas, kas var atkārtoties pāris reižu dienā un ilgt aptuveni minūti.

    25.–28. nedēļa
    Var būt, ka šajā laikā gribas biežāk urinēt. Tomēr turi pie rokas negāzēta ūdens pudeli, lai ik pa laikam vari padzerties. Tas aizkavēs roku un kāju pietūkšanu, kas raksturīga šim grūtniecības posmam, īpaši, ja ir karsts laiks. Ja tava seja un rokas izskatās nedabiski uztūkušas vai ja tūska sākas pēkšņi, sazinies ar ārstu – šīs pazīmes var liecināt par preeklampsiju. 

    29.–32. nedēļa
    Ir sācies pēdējais grūtniecības trimestris. Kļūst fiziski grūtāk, jo jūtami palielinājies ķermeņa svars, arī vēders ir acīm redzami liels. Var sākt trūkt pacietības, jo gribas ieraudzīt savu bērniņu.
    Strauji pieaug organismā cirkulējošo asiņu daudzums, un sirdij ir lielāka slodze, tāpēc, iespējams, jutīsi sirdsklauves, reiboņus vai nespēku. Palielinātās dzemdes dēļ jūtams spiediens uz kuņģi, aknām un diafragmu, tāpēc atkal var parādīties slikta dūša, dedzināšana, spiediena sajūta pakrūtē.

    33.–36. nedēļa
    Tu pieņemies svarā apmēram puskilogramu nedēļā. Mazulis aug, spiezdams uz kuņģi un apgrūtinādams gremošanu. Tas var izraisīt dedzināšanas sajūtu. Iespējams, uz krūtsgaliem esi manījusi dažas piles dzidra vai dzeltenīga šķidruma. Zīdīšanai krūtis ir sagatavojušās jau kopš piektā sestā mēneša. Piens, ko bērniņš saņems uzreiz pēc dzimšanas (pirmpiens), ir labākā maltīte mazulim – veselīga un pārpilna antivielām, kas stiprina mazo organismu. 

    37.–40./41./42. nedēļa
    Vai esi gatava dzemdībām? Laikus sakravā somu, kurā ir viss, kas būs nepieciešams tev un bērniņam slimnīcā. Ja dzīvo ārpus pilsētas vai tālu no izvēlētās dzemdību vietas, laikus izdomā, kā tiksi līdz tai, paredzot arī rezerves variantus. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē