• Grūtniecības kalendārs: 33.–36. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu pieņemies svarā apmēram puskilogramu nedēļā. Mazulis aug, spiezdams uz kuņģi un apgrūtinādams gremošanu. Tas var izraisīt dedzināšanas sajūtu. Iespējams, uz krūtsgaliem esi manījusi dažas piles dzidra vai dzeltenīga šķidruma.

    Zīdīšanai krūtis ir sagatavojušās jau kopš piektā sestā mēneša. Piens, ko bērniņš saņems uzreiz pēc dzimšanas (pirmpiens), ir labākā maltīte mazulim – veselīga un pārpilna antivielām, kas stiprina mazo organismu. Vēl pēc divām trim dienām – veidosies īstais piens, kas ir biezāks un baltā krāsā.
    Naktīs grūti ērti iekārtoties, lai aizmigtu, bieži jāceļas uz tualeti, rādās sapņi par dzemdībām, moka bezmiegs. Tas varbūt ir nepatīkami, taču normāli. Centies negulēt uz muguras, jo tas var radīt elpas trūkumu, jo tiek nospiesti lielie asinsvadi. Ja tu joprojām strādā, ir pēdējais brīdis paņemt atvaļinājumu. Tev jāpagūst atpūsties un sagatavoties savas dzīves jaunajam posmam. Kaut gan parasti tieši šajā laikā māmiņas jūtas enerģijas pārpilnas un grib izdarīt ļoti daudz. To sauc par māmiņas ligzdas vīšanas instinktu. 

    Tavs bērniņš

     

    Iespējams, bērniņš jau novietojies ar galvu uz leju – viņš gatavojas nākšanai pasaulē. Mazuļa sirdsdarbība ir 120–160 reižu minūtē. Tavs bērniņš jau spēj atšķirt garšas. Novērots, ka rīšanas kustības paātrinās, ja mazais uzņem saldu garšu, bet palēninās – ja sajūt ko nepatīkamu. No tevis caur placentu bērniņš saņēmis dažādas antivielas, kas viņam palīdzēs pirmajos dzīvības mēnešos cīnīties ar infekcijām. Dzemdes un vēdera sieniņas kļuvušas plānākas, tāpēc mazulītim piekļūst vairāk gaismas, uz ko viņš reaģē, aizverot un atverot acis. Tas bērniņam palīdz atšķirt dienu no nakts un ievērot aktivitāšu un gulēšanas cikliskumu. Bērniņš ir gandrīz pilnībā attīstījies – viņš ir aptuveni 45 cm garš, viņa svars – 2,5 kg, galvaskausa diametrs – apmēram 9 cm. Mazulītis kļūst apaļīgs, dienā viņa svars pieaug par aptuveni 28 g. Viņa nieres un plaušas ir pilnībā attīstījušās.


    Attiecības un sekss

     

    Ja vēl neesat to izdarījuši, pēdējais brīdis pieteikties un apmeklēt topošo vecāku skolu. Atceries, ka dažās iestādēs tētis drīkst piedalīties dzemdībās tikai tad, ja mātes pasē ir zīmodziņš par pirmsdzemdību kursu apmeklējumu, kā arī tētis uztaisījis plaušu rentgenu.
    Lutiniet, lolojiet un saudzējiet viens otru – tas attiecas ne tikai uz tētiem, bet arī uz topošajām māmiņām. Tici vai ne, bet diendienā deviņus mēnešus būt blakus grūtniecei nemaz nav viegli!

    Uzturs un fiziskās aktivitātes


    Mācies atslābināties un atpūsties – dzemdībās noderēs! Izvairies no darbiem, kas rada muskuļu pārpūli. Mācies atslābināt muskuļus un prātu, tam būs liela nozīme gan dzemdībās, gan arī vēlāk. 
    Joprojām izvēlies šķiedrvielām bagātīgus augļus un dārzeņus. Tie ir: žāvētas plūmes, aprikozes, rozīnes, dažādi pākšaugi u. c. Šie produkti palīdzēs tev izvairīties no aizcietējumiem. Lai mazinātu tūsku, dzer daudz ūdens un izvēlies pēc iespējas mazāk sāļus produktus, jo tieši sāls aiztur organismā šķidrumu. 

    Kā gatavoties dabiskām dzemdībām?

    Visticamāk tu arvien biežāk domā par dzemdībām. Kādas tās būs? Vai es spēšu izturēt dzemdību sāpes? Ārsti ir vienisprātis, ka dabiskas dzemdības ir labākais tev un bērniņam. Daba iekārtojusi, ka tikai retos gadījumos sieviete nespēj piedzemdēt pati. Lai sagatavotos dabiskām dzemdībām, jāmācās uzticēties un ļauties savam ķermenim. Ir sievietes, kas, ļaujoties procesam, apgalvo, ka dzemdību laikā piedzīvojušas pat fizisku baudu, un to var izskaidrot arī fizioloģiski. Dzemdību laikā izdalās oksitocīns – tas pats hormons, kas izdalās seksa un īpaši orgasma laikā, to dēvē arī par mīlas hormonu. Oksitocīna lielākā koncentrācija sievietes asinīs ir tieši dzemdību laikā, kad tas izdalās vismaz 10 reižu vairāk nekā orgasma brīdī. Taču līdztekus baiļu un stresa dēļ izdalās arī hormons adrenalīns, kas oksitocīnu nomāc. Jo mierīgāka un harmoniskāka ir sieviete, jo mazāk viņa jūt sāpes, bet ļauj savu ķermeni pārņemt mīlas un baudas hormonam oksitocīnam. Protams, nepietiek tikai sev pateikt – es vairs nebaidīšos! Ar sevi, savām emocijām, jūtām un ķermeni ir jāstrādā. Grūtniecība ir brīnišķīgs laiks, kad mācīties mieru un harmoniju. 

    Padomi, kā to darīt:

    ⦁ būt iespējami informētai;
    ⦁ lasīt grāmatas un žurnālus par grūtniecību un dzemdībām;
    ⦁ vaicāt ārstam visu neskaidro par dzemdībām;
    ⦁ apmeklēt topošo vecāku skolu, grūtnieču nodarbības un apgūt elpošanas tehnikas, kas tev var aplīdzēt;
    ⦁ pirms dzemdībām apmeklēt vietu, kur esi izvēlējusies laist pasaulē bērniņu, un uzzināt par visiem pakalpojumiem, ko tur piedāvā;
    ⦁ izlemt, vai vēlies dzemdību brīdī būt viena, kopā ar vīru (tas ir jūsu kopīgais lēmums), mammu, draudzeni vai dūlu. Pētījumi rāda, ka dzemdības noris veiksmīgāk, ja dzemdētājai blakus ir atbalsta persona.

    Lai labāk izjustu sevi un savu ķermeni, velti sev laiku un uzmanību. Apmeklē ūdens aerobiku topošām māmiņām, grūtnieču jogu, meditāciju vai vingrošanu, mākslas terapiju, zīmē dzemdību mandalu vai vienkārši pastaigājies gar jūru, mežā. Satiecies ar mammu, draudzenēm, un īpašu uzmanību veltiet pāra attiecībām, jo arī tavs vīrs gatavojas kļūt par tēti. Lai arī tu pirmā sajūti mazuļa kustības, viņam, tieši tāpat kā tev, šī ir ļoti satraucoša pieredze. Jūs abi varat būt viens otram vislielākais atbalsts. Dzemdību laikā atspoguļojas arī pāra savstarpējo attiecību pieredze. 

    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē