• Grūtniecības kalendārs: 21.–24. nedēļa

    Grūtniecība
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apsveicam! Grūtniecība ir jau pusē. Iespējams, ka brīžiem sajūti nesāpīgas kontrakcijas (dzemdes muskuļu savilkšanos), kuru laikā tavs vēders uz pāris sekundēm kļūst stingrs, – tas nozīmē, ka tava dzemde jau sāk trenēties dzemdībām. Tās ir tā sauktās Brekstona-Hiksa kontrakcijas, kas var atkārtoties pāris reižu dienā un ilgt aptuveni minūti. 
    Mati var kļūt sausāki un vairāk lūzt, kā arī citādi reaģēt uz krāsošanu un ilgviļņiem. Taču iespējams arī, ka hormonālo pārmaiņu, vitamīnu un veselīgā dzīvesveida dēļ tavi mati vēl nekad nav bijuši tik stipri un kupli kā tagad. Ieteicams apmeklēt zobārstu, jo, ja ir bojāti zobi, tie ir infekcijas perēklis organismā. Lai saudzētu pēdu saites, iegādājies ērtus apavus. Uz laiku jānoglabā skapī augstpapēžu kurpes, jo pašlaik ieteicamākais papēžu augstums ir 1–1,5 cm.
     
    Tavs bērniņš
    Līdz 23. grūtniecības nedēļai ir pilnībā izveidojušies pirkstu nadziņi. Sāk veidoties mekonijs (mazuļa pirmie izkārnījumi). 24. grūtniecības nedēļā sāk uzkrāties brūnie tauki, kas palīdz saglabāt ķermeņa siltumu, bērniņam piedzimstot. Smadzenēs sāk aktivizēties dzirdes un redzes centri. Bērniņam ļoti patīk dzirdēt mūziku un tavu rāmo balsi. Acis atbild uz gaismas kairinājumu. Plaušās sāk attīstīties asinsvadi, lai nodrošinātu bērna dzīvošanu ārpus tava vēdera. Attīstās plaušu alveolas, sāk veidoties surfaktants – viela, kas nodrošina, lai nesaliptu plaušu audi, kad bērniņš pats sāks elpot. 24. nedēļā bērniņš ir aptuveni 600 gramu smags un 30 centimetru garš. 
     
    Attiecības un sekss
    Kamēr esi enerģijas pilna, turpmākos pāris mēnešus sarūpējiet sev interesantas ģimenes izklaides. Piemēram, kādu tālāku ceļojumu nedēļas nogalē, sen neredzētu radu apciemojumu, pastaigas gar jūru un maltīti mīlīgā krodziņā. Esiet radoši, izvēloties seksa pozu!
     
     
    Uzturs un fiziskās aktivitātes
    Tā kā puncis aug arvien lielāks, palielinoties dzemdei, pasliktinās asinscirkulācija mazajā iegurnī, tāpēc iespējama smaguma sajūta kājās un var paplašināties kāju vēnas. Ja uz kājām izspiedušies vēnu mezgliņi, noteikti dodies pie ārsta. Izvairies no ilgas sēdēšanas vai stāvēšanas vienā pozā, biežāk dodies pastaigās, vakaros atpūtini kājas, atguļoties un paceļot tās augstāk. 
    Lai atbalstītu augošo vēderu, pasaudzētu muguru un izvairītos no striju veidošanās, vari iegādāties grūtnieču jostu. Jostu uzliec tikai staigājot. 
    Rūpējies par veselīgu uzturu, dzer daudz ūdens un svaigi spiestas sulas, jo tajās ir daudz vitamīnu. 
     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē