• Grūtniecības kalendārs: 17.–20. nedēļa

    Grūtniecība
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir pienācis laiks mainīt garderobi, jo iepriekšējās drēbes varētu sākt spiest. Puncis aug, un, palielinoties dzemdei un augot mazulim, tu vari sajust durstošas sāpes sānos. Tās vēl nav mazuļa kustības, taču tūlīt, tūlīt tu sajutīsi arī tās! Pirmajā grūtniecībā pirmās kustības nereti var sajust līdz 20. nedēļai, taču tas var notikt arī vēlāk. 
    Iespējams, tu vairāk svīsti, jo aktivizējusies vairogdziedzera darbība. Tāpēc izvēlies dabiska materiāla apģērbu. 
    Tu jūties enerģijas pilna, jo šis ir tavs uzplaukuma laiks, taču nepārpūlies un palūdz, lai mājinieki palīdz veikt mājas darbus. Nenes smagus iepirkumu maisiņus no veikala. Vakaros atpūtini kājas, paceļot tās augstāk. Centies laikus iet gulēt – miegam jāatvēl vairāk laika, jo var parādīties vajadzība naktīs iet uz tualeti, un tavs miegs būs saraustīts. Ir pieņēmums, ka biežā urinēšana nakts laikā palīdz topošai māmiņai sagatavoties nakts barošanai. 
     
    Tavs bērniņš
    Auglim izveidojušies tauku dziedzeri, kas izdala īpašus taukus vernix caseosa, tie pārklāj mazulīša ādu kā aizsargslānis un palīdz regulēt ķermeņa temperatūru. Mazuļa kustības ir koordinētas un apzinātas, viņš staipās, izdara tveršanas kustības, lokās un taisa dažādas grimases. Attīstās pirkstu spilventiņi. Kļuvusi jutīgāka acu tīklene – ja tu gozēsies spilgtā saulē, bērniņš to redzēs kā sarkanu gaismu.
    Mazais tavā puncī daudz kustas, ar rociņām satver nabassaiti – tā ir viņa pirmā rotaļlieta –, viņš var savilkt pirkstus dūrītē. 
    Veidojas pastāvīgo zobu aizmetņi, tāpēc šajā laikā ļoti svarīgi lietot uzturā piena produktus, kā arī citus, kas satur kalciju. 
    20. nedēļas beigās mazulis jau ir aptuveni 300–400 gramu smags un 25 centimetrus garš. 
     
    Attiecības un sekss
    Iespējams, ka jūs jau zināt sava gaidāmā mazuļa dzimumu, un fantazējat par viņa vārdiņu. Ļaujieties šīm fantāzijām!
    Ja vien jūties labi, nav nekādu ierobežojumu jūsu seksuālajai dzīvei. 
     
    Uzturs un fiziskās aktivitātes
    Ideāli, ja esi pieņēmusies svarā ne vairāk par 6,5 kg, taču, ja svara pieaugums ir lielāks, nekādā gadījumā neprāto par diētu! Tā var kaitēt mazulītim. Vērtīgāk būs, ja pārskatīsi, vai tavā uzturā ir pietiekams daudzums svaigu dārzeņu.
    Palielinoties dzemdei, samazinās vieta kuņģim, tāpēc var būt dedzināšanas sajūta, joprojām spēkā ir ieteikums – ēd biežāk, bet mazākām porcijām. Dzer daudz šķidruma, vislabāk, ja tas ir tīrs avota ūdens!
    Tu joprojām vari braukt ar velosipēdu, nūjot, vingrot, peldēt un iesaistīties fiziskās aktivitātēs. Protams, ar mēru! Nevajadzētu kāpt Himalajos vai nirt jūras dzelmē.
     
    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē