• Sākas dzemdības! Kad laiks doties uz slimnīcu?

    Dzemdību priekšvēstneši
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    8. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Tūlīt, tūlīt jau lielais brīdis būs klāt – pasaulē ieradīsies tavs mazulis. Bet kā zināt, ka ir īstais signāls, kas liecina – laiks doties uz slimnīcu?

    Kontrakciju sāpes

    Parasti par dzemdību tuvošanos liecina sāpes – sākumā diezgan retas, reizi 40 minūtēs, pusstundā vai 20–25 minūtēs. Vājas – nedaudz jūtamas tikai vēdera lejasdaļā un līdzinās mēnešreižu sāpēm. Taču mēnešreižu laikā sāpes ir nepārtrauktas, bet pirmās dzemdību sāpes uznāk un pēc pavisam īsa laika sprīža (15–20 sekundēm) pāriet. Ja labi pazīsti savu ķermeni un esi radusi ieklausīties sajūtās, manīsi, ka sāpju brīdī arī savelkas dzemde – līdzīgi kā Brekstona–Hiksa kontrakcijas laikā. Taču Brekstona–Hiksa kontrakcijas bija nesāpīgas. Tagad gan savelkas dzemde, gan sāp. Ļoti reti sāp nevis vēdera lejasdaļā, bet mugurpusē krustos. Taču ritms ir tāds pats.

    Pirmās sāpes, nekļūstot biežākām, pirmajās dzemdībās var ilgt gandrīz diennakti, 18–24 stundas. Atkārtotās dzemdībās tās var pat nejust.

    Gļotu korķis

    No dzemdes kakliņa var izdalīties gļotu korķis – staipīgs, aptuveni trīs centimetrus liels brūnganu gļotu pikucis, kas nedaudz atgādina stingri savārītu žāvētu plūmju biezo ķīseli. Var būt arī gļotaini, gaiši sārti izdalījumi, sevišķi, ja pirms grūtniecības bijusi dzemdes kakliņa erozija vai čūla. Šie izdalījumi ir normāli, un par tiem nav jāsatraucas. Šajā laikā dzemdes kakliņš sāk kļūt mīkstāks un pamazām sāk atvērties.

    Ko darīt?

    • Ja sāpes netraucē, šo laiku vari pavadīt mājās. Mierīgi vari turpināt gatavot vakariņas. Pārbaudīt, vai somā ir viss vajadzīgais, lai dotos uz dzemdību nodaļu. Brīdināt vīru vai draudzeni, kas tevi pavadīs dzemdībās, vecmāti un ārstu, ka tev ir sajūtas, kādas līdz šim nav bijušas, un, iespējams, ka tuvākajā diennaktī lielais notikums būs klāt.
    • Ja sāpes traucē, vari pasēdēt vannā vai iet dušā. Vakarā vari iedzer baldriāna pilienus un liecies uz auss. Sāpes vēl nevarētu būt tik spēcīgas, lai traucētu gulēt. Pat reizi pusstundā uz 20 sekundēm pamanot, ka iesāpējies, mierīgi guli tālāk. Dzemdības nogulēt nav iespējams. Nesēdi visu nakti un nereģistrē sāpes reizi pusstundā. Taupi spēkus, tie tev vēl būs vajadzīgi!

    Uz slimnīcu jādodas, ja

    • noplūst augļūdeņi
    • sāpes ir biežas (pat reizi divās minūtēs), ļoti spēcīgas un grūti izturamas
    • sāpes ir ļoti spēcīgas, norimst un pēc laika sākas no jauna

    Ārsts paskatīsies, vai dzemdes kakliņš ir atvēries, un pierakstīs bērniņa sirdstoņus, lai saprastu, vai mazais jūtas labi.

    Ja dzemdes kakliņš nav atvēries, tad stiprās sāpes ir nepareizas – tādām šajā brīdī nebūtu jābūt. Dzemdību speciālists veiks nepieciešamās pārbaudes un izstrādās turpmāko rīcības plānu. Tavu sāpju, satraukuma un stresa hormonu dēļ bērniņam var trūkt skābekļa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē