• Četras galvenās produktu grupas, kas nepieciešamas grūtniecei

    Veselīgs uzturs grūtniecei
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    30. oktobris, 2012
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Grūtniecības laikā nav jāēd par diviem un nav arī jābadojas. Svara pieaugumam nevajadzētu būt lielākam par 15–18 kilogramiem. Pašlaik ārsti vairāk uztraucas par nepietiekamu svara pieaugumu, jo tas topošā bērna veselību var ietekmēt vairāk nekā lielāks svara pieaugums.

    Ir četras galvenās produktu grupas, ko vajadzētu lietot katru dienu. Ja tev ir kāda speciāla diēta, piemēram, tu nelieto pienu, par to būtu jāpastāsta savam ārstam, lai apspriestu, kādus vitamīnus varbūt vajadzētu lietot vairāk, lai kompensētu to, ko neapēd.


    I. Gaļa un alternatīvie produkti (visi gaļas veidi, mājputni, zivis, kā arī olas, zirņi, pupas, lēcas, rieksti un sēklas, piemēram, saulespuķu).


    II. Augļi un dārzeņi. Centies tos vairāk ēst svaigus vai dzert svaigi spiestas sulas. Ilgā termiskā apstrādē tiek zaudēti vitamīni. Žāvētie augļi, piemēram, vīģes un dateles, arī ietilpst šajā grupā.


    III. Maize un graudaugi. Vairāk lieto nerafinētos produktus, piemēram, brūnos rīsus, pilngraudu pārslas un makaronus, graudaugu maizi.


    IV. Piens un piena produkti – jogurts (labāk nesaldinātais), biezpiens, sieri. Nevajadzētu ļoti bieži lietot mīkstos franču sierus.


    Šajās grupās nav iekļauti saldumi, cukurs un saldie gāzētie dzērieni, jo tie nesatur vitamīnus un minerālvielas, kas būtu nepieciešamas bērniņam. Reizēm, ja ļoti gribas, vari apēst kādu šokolādes vai kūkas gabaliņu – pēc tam, kad esi paēdusi. Kāri pēc saldumiem var apmierināt ar svaigiem augļiem, rozīnēm, nesālītiem riekstiem. Dzert labāk ūdeni, pienu, zāļu tējas, svaigi spiestas nesaldinātas augļu sulas. Nav iekļautas arī taukvielas, jo pilnīgi pietiek ar eļļu, majonēzi, krējumu, margarīnu vai sviestu, ko izmanto gatavojot. Centies eļļu cepšanai nelietot atkārtoti.

    Grūtnieces optimālo svara pieaugumu veido
    Bērniņa svars    – aptuveni 3,5 kg
    Augļa ūdeņi    – 0,5 kg
    Dzemde    – 0,9 kg
    Krūšu palielināšanās   - 0,4 kg
    Asins daudzuma palielināšanās topošās māmiņas organismā    – 1,2 kg
    Šķidrums māmiņas audos    – 1,3 kg
    Tauku uzkrājums    – 3,5 kg
    Kopā   - 12,3 kg

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē