• Astoņas nedēļas pēc dzemdībām —svarīgākais, kas tev par to jāzina

    Slimības
    Ilze Staltā
    21. aprīlis, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mamma ar bērnu
    Foto: Felipe Fernandes, flickr.com/felipefdesign
    Mamma ar bērnu
    Kas ar sievietes organismu notiek divus mēnešus pēc dzemdībām? Konsultē VC4 Ginekoloģijas nodaļas vadītāja SANTA LAUSKA.

    Pēcdzemdību periods ilgst 6–8 nedēļas pēc dzemdībām. Šajā laikā dzemde, kas ir spēcīgs muskuļots orgāns, saraujas līdz izmēram, kāds tas bija pirms grūtniecības. Dzemdes saraušanās sākas uzreiz pēc dzemdībām. Pirmās divas stundas pēc dzemdībām ir t.s. placentārais periods.. Šajā laikā ārstu uzraudzībā no jaunās māmiņas dzemdes izdalās placenta. Parasti turpat dzemdību zālē ginekologs pārliecinās, lai dzemdē nepaliktu kāds placentas gabaliņš, kas varētu traucēt dzemdes saraušanos vai izraisīt citas komplikācijas.

    Lai dzemde pēc dzemdībām sarautos pēc iespējas ātrāk, daba ir paredzējusi īpašu mehānismu, kuras pamatā ir mazuļa zīdīšana no krūts. Zīdot bērniņu, jaunās māmiņas hipofīze izdala speciālu hormonu – oksicotīnu, kas nodrošina dzemdes savilkšanos, kā arī asinsvadu sašaurināšanos, kas pasargā māmiņu no liela asins zuduma. It īpaši mazuļa zīdīšanas laikā jaunā māmiņa var sajust vilkšanu vēdera lejasdaļā, šīs sajūtas var būt arī nepatīkamas. Pēc katrām nākošajām dzemdībām, dzemdes saraušanās zīdīšanas laikā ir spēcīgāka un var būt nepatīkamāka.

    Dažām sievietēm dzemde saraujas lēnāk, un to nosaka organisma īpatnība.

    Katru dienu dzemde saraujas par apmēram pirksta platumu. 6–8 nedēļas pēc dzemdībām jaunajai māmiņai jāapmeklē ginekologs, kas izvērtēs, kā noritējusi dzemdes saraušanās, kā arī ieteiks piemērotāko kontracepcijas veidu. Dzemdes saraušanos var traucēt placentas atliekas dzemdē.

    Pēcdzemdību perioda komplikācijas visbiežāk parādās pirmajās divās nedēļās pēc dzemdībām. Lai izvairītos no komplikācijām, jaunajai māmiņai pēcdzemdību periodā nevajadzēt celt neko smagāku par bērniņu. Ja sievietei bijis ķeizargrieziens, dzemde anatomiski paliek citādi novietota, tā atrodas augstāk nekā dabiski dzemdējušās sievietēm, tātad dzemdei jāsaraujas vairāk. Lai sievietes dzemde pēc ķeizargrieziena ātrāk sarautos, tiek ievadīti speciāli medikamenti.

    Pēc dzemdībām no dzemdes izdalās specifiski pēcdzemdību izdalījumi – lohia. Pirmajās četrās piecās dienās tie ir sarkani, ar lielu asiņu piejaukumu, pamazām tie kļūst gaišāki, caurspīdīgāki. Divas nedēļas pēc dzemdībām tiem vajadzētu beigties. Lohia biežāk vērojama no rīta, jo naktī tā sakrājas makstī, bet staigājot izdalās no maksts. Pirmajās dienās pēc dzemdībām asins izdalījumi ir koši sarkanā krāsā, ar katru dienu tie kļūst tumšāki līdz sarkanbrūniem.

    Asins zudumam katru dienu jāsamazinās, bet māmiņai ir jācenšas neuztraukties, pārvarēt psiholoģisko barjeru.

    Lai dzemde pēc dzemdībām ātrāk sarautos:

    • Regulāri un bieža jāzīda bērniņš; 
    • Jācenšas pēc iespējas vairāk kustēties, staigāt;
    • Jābūt regulārai urīnizvadsistēmas darbībai un vēdera izejai.

    Kad jāmeklē palīdzība:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē