• Paaugstināta temperatūra un pumpas grūtniecības laikā – tas ir normāli?

    Mans Mazais
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zits Alksnītes iesūtītais foto žurnāla MANS MAZAIS fotokonkursam Bērniņu gaidot. 
    Foto: Zits Alksnītes iesūtītais foto žurnāla MANS MAZAIS fotokonkursam Bērniņu gaidot. 
    Vai paaugstināta temperatūra grūtniecības laikā var būt normāla parādība? Ko ar to iesākt, vai un kā pazemināt? Atbild Jana Žodžika, ginekoloģe un ultrasonogrāfijas speciāliste, medicīnas zinātņu doktore.
    «Grūtniecības sākumā paaugstinātā progesterona dēļ sievietei patiešām var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra – līdz pat 37,4 grādiem. Tas ir saistīts ar to, ka tas centrs galvas smadzenēs, kas regulē progesterona izdalīšanos, atrodas tuvu termoregulācijas centram, kas savukārt atbild par ķermeņa temperatūras izpausmēm. Tāpēc grūtniecei citreiz var būt tāda sajūta, ka viņai ir neliels drebulis, un arī temperatūra var būt mazliet paaugstināta. Būtībā šīs pazīmes tikai apliecina, ka ar grūtniecību viss ir kārtībā, un, ja vien pašsajūta kopumā ir laba, nekas nav jādara. Ja temperatūra ir augstāka, tad gan jāizvērtē, vai nav piemeties kāds vīruss. Jāpavēro, vai nav arī citas sūdzības – klepus, iesnas, kakla sāpes. Un tad noteikti jākonsultējas ar ārstu, viņš arī ieteiks vislabāko ārstēšanās līdzekli konkrētajā situācijā.»
     
    Uz muguras uzmetušās nejaukas pumpas. Kas tam varētu būt par iemeslu? Vai varu ko darīt, lai to mazinātu, novērstu? Varbūt drīkstu dažas reizes apmeklēt solāriju? Esmu dzirdējusi, ka tas varētu līdzēt.
     
    «Piņņu veidošanās uz ādas grūtniecības laikā jau atkal ir saistīta ar pieminētā hormona progesterona līmeņa paaugstināšanos organismā. Tāpēc arī pusaudžu vecumā, kad meitenēm sāk darboties olnīcas un paaugstinās progesterona līmenis, uz ādas mēdz veidoties pinnes. Grūtniecības laikā ir līdzīgi. Progesteronam līdzās citām funkcijām piemīt arī vīrišķo hormonu īpašības, un vīrišķie hormoni ir tie, kas ir atbildīgi par piņņu veidošanos. Daudzām sievietēm, kam līdz grūtniecībai ir bijušas ādas problēmas, grūtniecības laikā tās pat mazinās, bet citām problēma var pastiprināties. Ļoti radikāli to izmainīt nevar, jāgaida, kad beigsies grūtniecība. Bet, protams, var vērsties pie kosmetologa, veikt attīrošas procedūras, palutināt ādu. Solāriju gan es neieteiktu. Lai arī problēma nav patīkama, sevi var mierināt ar domu: piņņu veidošanās liecina, ka ar grūtniecību viss ir kārtībā – progesterons ir vajadzīgajā līmenī.»
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē