• Ko nozīmē paaugstināts dzemdes tonuss?

    Grūtnieces veselība
    Elīna Kondrāte
    30. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas izraisa paaugstinātu dzemdes tonusu grūtniecības laikā? Un vai tas var būt bīstams grūtniecībai un gaidāmajam mazulītim? Skaidro vecmāte Iveta Bērziņa.

    Kā jebkurš muskulis, arī dzemde saraujas, un tas ir dabisks fizioloģisks process. Ja vien tonuss ir normas robežās, to nepavada velkoša sajūta vai asiņošana, dzemdes saraušanās neapdraud nedz grūtniecību, nedz gaidāmo mazuli. Taču, reaģējot uz dažādiem kairinājumiem – stresu, slimībām, hormonāliem traucējumiem, ilgstošu sēdošu darbu vai pārmērīgām fiziskām aktivitātēm –, dzemdes tonuss var paaugstināties.

    «Ja tonuss ir paaugstināts, dzemde reaģē, savelkas un mēģina grūst ārā visu, kas tajā atrodas. Arī mēnešreižu laikā ir paaugstināts dzemdes tonuss – dzemde grūž ārā mēnešreižu asinis.

    Savukārt, ja paaugstināts tonuss ir grūtniecības laikā, dzemde saņem signālu, ka arī šajā brīdī ir jāstumj ārā viss, kas tajā atrodas, un mēģina izstumt augli. Tāpēc paaugstināts dzemdes tonuss var draudēt ar spontāno abortu vai grūtniecības izbeigšanos,» skaidro vecmāte Iveta Bērziņa.

    Dzemdes tonuss pats par sevi nav bīstams, un grūtniecības beigās tas pat ir vajadzīgs.

    «Ja tonuss būs pārāk zems, dzemdības nevarēs notikt, jo neradīsies dzemdībām tik nepieciešamās kontrakcijas. Šādā gadījumā, lai dzemdības notiktu, būs jāpalīdz medikamentozi. Tāpēc grūtniecības sākumā svarīgi ir paaugstinātu tonusu mazināt, savukārt grūtniecības beigās to uzturēt pietiekami augstā līmenī.»

    Kā atpazīt paaugstinātu tonusu?

    Dažkārt sievietes par paaugstinātu dzemdes tonusu kļūdaini uzskata organisma saistaudu vai saišu stiepšanos. «Ja ir jūtama vilkšana vai duršana sānā, īpaši strauji pieceļoties, tas liecina, ka, dzemdei augot, stiepjas saites un saistaudi, kas var radīt velkošas sajūtas.

    Vilkšanas sajūtu mazinās viegla aveņu lapu tēja, kas mīkstinās saites un ļaus tām vieglāk stiepties.»

    Paaugstinātam dzemdes tonusam ir raksturīgas velkošas, nepatīkamas sajūtas vēdera lejasdaļā, kā mēnešreižu laikā.

    Par paaugstinātu tonusu var liecināt arī krampji kājās. «Ja krampji jūtami kājās, tas nozīmē, ka tie var būt arī dzemdē, tāpēc par to noteikti ir jāpastāsta ārstam.»

    Dažkārt, ja ir paaugstināts dzemdes tonuss, var sākties arī asiņošana. Ja asiņošana ir spēcīga, placenta atdalās no dzemdes sienas, un tā tiek pārtraukta asinscirkulācija starp māti un bērnu un bērniņš aiziet bojā. Ja sākusies asiņošana, nekavējoties jādodas uz slimnīcu vai jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība – grūtniecības laikā asiņainu izdalījumu nedrīkst būt!

    Viltus kontrakcijas vai tonuss?

    Paaugstināts dzemdes tonuss visbīstamākais ir pirmajā grūtniecības trimestrī, kad vēl nav pilnībā izveidojusies placenta. «16. grūtniecības nedēļā bērns jau ir pilnībā attīstījies – izveidojušies visi iekšējie orgāni, smadzenes, kājas un rokas, kā arī placenta, kas uzņemas hormonālās funkcijas.

    Placenta nodrošina, lai dzemdei nebūtu paaugstināta tonusa, lai notiktu asiņu apmaiņa un bērniņš augtu. Vēlākā grūtniecības laikā paaugstināts dzemdes tonuss vairs nebūs tik ļoti saistīts ar hormonālo fonu, tam par iemeslu biežāk ir liels stress vai kāda slimība.»

    Ap 20. grūtniecības nedēļu sievietes parasti sāk just Brekstona-Hiksa kontrakcijas.

    «Daudzreiz mammas šīs viltus kontrakcijas notur par paaugstinātu dzemdes tonusu, taču Brekstona-Hiksa kontrakcijas nozīmē vien to, ka dzemde lēnām sāk gatavoties dzemdībām. Dzemdības ir gluži kā lielā olimpiāde sportistiem – pirms tam ir nepieciešami treniņi un rūpīga gatavošanās.»

    Atšķirībā no paaugstināta tonusa šīs kontrakcijas mazuli neatgrūž no dzemdes un nerada draudus grūtniecībai, tāpēc tās nav nepieciešams mazināt. Taču, ja kontrakcijas pavada sāpīga vilkšana, vēders saspringst, kļūst ciets kā akmens vienu divas minūtes un tad atslābinās vai dzemde savelkas biežāk par sešām līdz astoņām reizēm dienā, tas var liecināt par paaugstinātu tonusu. «Šādās situācijās noteikti jākonsultējas ar ārstu. Tāpēc ir svarīgi, lai topošā mamma var sazināties ar ārstu un pajautāt padomu arī tad, kad nav pieteikta vizīte.»

    Paaugstinātu tonusu vairs neuzskata par bīstamu, sākot ar 36. grūtniecības nedēļu.

    «Šajā laikā grūtniecība jau uzskatāma par iznēsātu. Ja vēders kļūst tikai cietāks, uz slimnīcu nav jādodas, taču, ja ir arī velkošas sajūtas vēdera lejasdaļā, drošības pēc ieteicams aprunāties ar ārstu.»

    Sporto ar mēru!

    Pastaigas svaigā gaisā un sportiskas aktivitātes ir ieteicamas arī grūtniecības laikā – tās stiprinās imunitāti un uzlabos pašsajūtu. Tomēr pārmērīgas fiziskās aktivitātes var izraisīt paaugstinātu dzemdes tonusu. Tāpēc svarīgākais ir ievērot mērenību – grūtniecība nav laiks, kad jācenšas sasniegt kādus rekordus vai jādodas garos, nogurdinošos pārgājienos.

    Ja sieviete sportojusi arī pirms tam, grūtniecība norit bez sarežģījumiem un sporta veids neapdraud mammas vai mazuļa veselību, sportošanu drīkst turpināt. «Grūtniecība gan nebūs piemērotākais laiks, lai uzsāktu kādu jaunu sporta veidu, piemēram, izmēģinātu dejot zumbu.

    Ja topošā mamma ir aktīvi dejojusi, slēpojusi, skrējusi vai peldējusi pirms grūtniecības iestāšanās, to var darīt, arī gaidot mazuli.

    Ja kādā reizē, aktīvi kustoties, parādās velkošas sajūtas, ir jāmet miers – organisms ir devis ziņu, ka slodze ir par lielu,» stāsta vecmāte. «Ja sieviete pirms tam nav sportojusi vai baidās turpināt sporta nodarbības, iesaku pirmo trimestri nogaidīt.

    Jau otrajā trimestrī droši var apmeklēt grūtnieču aerobiku vai peldēšanu vai izvēlēties kādu citu grūtnieces organismam saudzīgu sporta veidu.» Savukārt, ja sieviete izjūt paaugstinātu dzemdes tonusu vai pastāv priekšlaicīgu dzemdību risks, ar sportu nodarboties nevajadzētu. Laikā, kad jūtams paaugstināts dzemdes tonuss, atturēties vajadzētu arī no dzimumdzīves.

    Mammīt, atpūties!

    «Bieži vien nepatīkamās sajūtas ir organisma reakcija un signāls – mazulis atgādina mammai, ka pietiek skriet ikdienas gaitās un ir jāatpūšas,» skaidro Iveta Bērziņa.

    Ne vienmēr paaugstināts tonuss var liecināt par magnija vai citu svarīgu minerālvielu trūkumu.

    Tāpēc, ja vien paaugstinātu tonusu nepavada nopietna saslimšana vai asiņošana, arī mamma pati var mēģināt to mazināt. «Nepatīkamās sajūtas bieži mazinās, ja ir miers un atpūta. Mamma var atgulties, pacelt augstāk kājas un atslābināties.»

    No 12. grūtniecības nedēļas topošā māmiņa var dzert aveņu lapu tēju, kas ir dabisks magnija avots. Tā jāpagatavo viegla un maiga. «Dažkārt tēja var palīdzēt labāk nekā medikamenti. Mamma sev uz punča var uzlikt savas siltās rokas un parunāties ar bērniņu, tā dodot enerģētisko siltumu. Jo nekas nevar aizstāt siltumu un mīlestību, kas ir mūsos pašos.»

    Kas ierosina paaugstinātu tonusu, un kā to mazināt?

    • Hormonāli traucējumi
      Traucēta hormonu darbība paaugstinātu dzemdes tonusu biežāk izraisa grūtniecības sākumā jeb pirmā trimestra laikā.
      Kā mazināt? Lai stabilizētu hormonu līmeni, ginekologs vai vecmāte, pie kura grūtniece stājusies uzskaitē, ieteiks lietot piemērotākos hormonu preparātus. Laiku, kamēr tonuss, ir paaugstināts, dažkārt iesaka pavadīt ļoti mierīgā vai gultas režīmā.
    • Vitamīnu un minerālvielu trūkums
      Vitamīni labvēlīgi ietekmē grūtniecības norisi un ir svarīgi mazuļa attīstībai. Tieši magnija un B6 grupas vitamīnu trūkums organismā izpaudīsies kā paaugstināts dzemdes tonuss vai krampji kājās.

      Kā mazināt? Gaidību laikā ļoti piedomā par pilnvērtīgu, sabalansētu un vitamīniem bagātu uzturu. Papildus lieto magnija vai B6 grupas vitamīnus. Svarīgi atcerēties, ka magniju drīkst lietot tikai līdz 36. grūtniecības nedēļai, kad tonusu vairs nav nepieciešams mazināt.
    • Stress
      Stress ļoti intensīvi patērē organisma vitamīnu un minerālvielu krājumus. Cilvēks kļūst nervozs un saspringts. Stress ir viens no biežākajiem paaugstināta dzemdes tonusa iemesliem.

      Kā mazināt? Ja diena bijusi saspringta un nervoza, ieteicams atgulties un censties atslābināties, pacelt augstāk kājas, lēnām iedzert tēju. Ja grūtniece strādā, dienas laikā jācenšas atrast atpūtas brīžus un samazināt darba slodzi.
    • Dažādas slimības
      Paaugstinātu dzemdes tonusu var izraisīt arī dažādas slimības – vīrusu infekcijas, dzimumorgānu infekcijas, pneimonija, gripa un citas.

      Kā mazināt? Jebkuras slimības, arī vieglas saaukstēšanās, gadījumā, grūtniecei ir jāizveseļojas, jāatpūšas un tikai tad jāturpina darba gaitas. Vienmēr ir jāizvērtē, kas ir svarīgāk – doties uz darbu, censties visu pagūt vai tomēr rūpēties par gaidāmo mazulīti. Starp citu, arī grūtniecības laikā drīkst vakcinēties pret gripu – tas ir viens no drošākajiem veidiem, kā sevi pasargāt no saslimšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē