Kāpēc grūtniecei jāatsakās no pūdēta siera un svaigām zivīm?

Vai tiešām jau no pirmajiem grūtniecības mēnešiem nedrīkstu ēst pūdētos sierus, mīksti vārītas olas un svaigas zivis. Kāpēc tā? Atbild ginekoloģe Daiga Baranovska.
Grūtnieces uzturs
Dace Rudzīte
27. septembris, 2018

Saglabāt

Foto: Pixabay

Dzīvnieku valsts produktos – zivīs, vistās un olās, arī pienā un citos dzīvnieku izcelsmes produktos – var būt dažādi parazīti un baktērijas, kas iet bojā, tikai pietiekami termiski apstrādāti. Tāpēc jēlas zivis, jēla gaļa, termiski nepietiekami apstrādātas olas, nepasterizētie sieri ir ēdienu grupa, par kuriem nevar garantēt, ka tajos nav baktēriju. Ja sieviete tos lieto, var gadīties apēst arī kādu baktēriju. Starp citu, pašai sievietei no parazītiem nekādas infekcijas var nebūt, tie var neradīt nopietnus veselības traucējumus, bet, caur asinsriti nonākot līdz mazulim, var radīt nopietnu infekciju viņam. Arī tad, kad šī infekcija un tās radītās izmaiņas tiks konstatētas, baktērijas jau savu slikto darbu būs paveikušas. Ņemot vērā, ka izmaiņas lielākoties notiek centrālajā nervu sistēmā, ar visām no tā izrietošajām sekām, tās vairs nav kvalitatīvi koriģējamas un ārstējamas pat ar medikamentiem. Tāpēc šis ir arguments, kāpēc termiski nepietiekami apstrādātus dzīvnieku un zivju izcelsmes produktus grūtniecības laikā lietot neiesaka. Taču var ēst ceptu, vārītu, tvaicētu – arī omleti un cieti vārītu olu var ēst droši.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs