• Deviņi mēneši ar ginekoloģi Daigu Baranovsku – 7. mēnesis

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par svarīgāko grūtniecības septītajā mēnesī stāsta ginekoloģe Daiga Baranovska.

    Iespēja doties pelnītā atpūtā!

    No 30. grūtniecības nedēļas jeb 70 dienas pirms dzemdībām (to nosaka automātiski, jo precīzu dzemdību datumu pateikt nevar) sākas grūtniecības atvaļinājums. Daļa sieviešu tajā dodas uzreiz, daļa izvēlas turpināt darbu. Daiga Baranovska atzīst, ka no ginekologa viedokļa viņai pret to nav iebildumu, jo priekšlaicīgu dzemdību risks nav tieši atkarīgs no tā, vai sieviete strādā vai dzīvo mājās. Protams, ļoti liels stress darbā var izraisīt psihoemocionālu slodzi un nopietnu diskomfortu, līdz ar to arī priekšlaicīgu dzemdību risku. «Tomēr lielā daļā Eiropas un Amerikas sievietes strādā gandrīz līdz brīdim, kad sākas dzemdību kontrakcijas, taču tāpēc šajās valstīs priekšlaicīgu dzemdību nav vairāk kā pie mums. Līdz ar to katrai jāvērtē individuāli, kāds ir viņas darbs, kā viņa pati jūtas. Nebūtu pareizi ar varu piespiest nestrādāt, ja sieviete to vēlas un darbs viņai sagādā prieku. Tomēr, ja darbs ir smags un stresa pilns, ja topošā māmiņa tajā nejūtas sevišķi labi, viņai būtu jāizmanto iespēja un jādodas atpūtā, izvairoties no emocionāla diskomforta,» uzskata ginekoloģe. Vienlaikus viņa atgādina, ka, aizejot atvaļinājumā, nevajadzētu uzreiz mesties lielajos mājas darbos un veikt, piemēram, mājokļa remontu. Pastāv viedoklis, ka remonts mājās jāveic divus gadus pirms bērna piedzimšanas, lai telpas paspētu izvēdināt no krāsu un citu remontā izmantotu vielu izgarojumiem, citādi zīdainis nonāk svaigi izkrāsotā, diezgan toksiskā vidē, kas viņam nav vēlama. Izņēmums varētu būt vienīgi tad, ja remontam tiek izmantoti tikai ekoloģiskie materiāli.

    Kā novērst strijas?

    Daudzas topošās māmiņas striju veidošanos cenšas novērst jau kopš grūtniecības sākuma, daļa par to sāk domāt tikai tad, kad vēders sāk augt manāmi lielāks. Striju veidošanos ietekmē vairāki faktori, un pats galvenais no tiem ir katras sievietes ādas elastīgums, kas arī nosaka to, kāpēc, ja ir vienādi lieli vēderi, vienai grūtniecei strijas izveidojas, bet otrai ne. Striju veidošanos ietekmē arī tas, cik liels ir vēders, kāds ir svara pieaugums, cik mehāniski āda izstiepjas. Liela nozīme ir arī tam, cik pakāpeniski vēders stiepjas.

    Ja vēders aug vienmērīgi, var būt arī liels puncis, taču bez strijām. Ja vēders neaug, neaug un pēkšņi strauji palielinās, pastāv lielāks risks strijām izveidoties.

    Daiga Baranovska novērojusi, ka nosacīti mazāks striju veidošanās risks ir tām, kurām ir palielināts ķermeņa svars, jo viņām āda jau ir pastiepusies, taču arī tad tas atkarīgs no tā, cik kilogramu nāk klāt tieši grūtniecības laikā, kā mainās sievietes aprises. Slaidām un smalkām sievietēm āda uz vēdera nereti tik ļoti izspīlējas, ka, visticamāk, izvairīties no strijām neizdosies. Ir sievietes, kam strijas izveidojas uz krūtīm uzreiz pēc dzemdībām, jo piena veidošanās dēļ tās intensīvi piebriest. Nav ideālas metodes, kā novērst striju veidošanos, taču vērts domāt par ādas mitrināšanu un elastīguma veicināšanu. Ādas elastīgumu iespējams veicināt, mitrinot ādu gan no iekšpuses, gan ārpuses. Pirmkārt, jālieto pietiekami daudz šķidruma, un to, cik daudz jāizder, katra pati var aprēķināt pēc formulas: 30 mililitri ūdens uz kilogramu svara dienā. Tā kā grūtniecības laikā ādai ir tendence kļūt sausākai un lobīties, ļoti būtiska ir ādas mitrināšana arī no ārpuses. Tādēļ pēc dušas un vannas jālieto ādu mitrinoši un kopjoši ķermeņa līdzekļi, bet striju riska zonām – vēdera priekšējai sienai, krūtīm, augšstilbiem – papildus jālieto pretstriju krēmi, eļļas, serumi, jebkas pēc sievietes gaumes. Diemžēl jāatzīst, ka arī tas neko negarantē – daļai strijas izveidojas ar visiem krēmiem, daļai striju nebūs, arī nelietojot neko.

    Pēc grūtniecības strijas pakāpeniski izbalē, tomēr nepazūd. Strijas ar dažādām kosmētiskām procedūrām var slīpēt un balināt, taču atbrīvoties no tām pilnībā nav iespējams.

    Ko darīt ar pietūkušām kājām?

    Ja vien kāju tūskas un piepampuma cēlonis nav kāda veselības problēma, piemēram, sirds vai nieru kaite, tā ir visai dabiska grūtniecības sastāvdaļa. Proti, grūtniecēm par aptuveni 40% pieaug cirkulējošo asiņu daudzums, jo organisms gatavojas asiņu zudumam dzemdībās. Fizioloģiski mainās asiņu sastāvs, asiņu šķidrā daļa iziet cauri asinsvadu sieniņai, nonāk starpšūnu telpā, tāpēc veidojas tūska. Lai to mazinātu, pastāv divas iespējas – dzert daudz šķidruma un valkāt kompresijas zeķes. Nereti sievietes uzskata: ja reiz kājas pampst, šķidruma ir par daudz un jādzer mazāk. Ja grūtniecei ir slima sirds vai nieres, tā arī ir, bet, ja ne, tad tieši otrādi: ūdens ir vislabākās zāles, jo tas maina asins sastāvu un velk ārā lieko ūdeni. Ja vēlas labu, veselīgu grūtniecības norisi, ūdens dzeršana ir pirmais un svarīgākais noteikums, gan lai neveidotos tūska un nerastos tonuss, gan lai būtu normāls asinsspiediens un mitrināta āda. Tāpat Daiga Baranovska uzskata, ka trombu un vēnu profilaksei visām grūtniecēm būtu nepieciešamas kompresijas zeķes visu grūtniecības laiku, jo tās labāk satur kāju, īpaši, ja sievietei ir sēdošs vai stāvošs darbs. Ja vēnu veselība nav traucēta un ir tikai grūtniecības izraisītas pārmaiņas, tirgotāji piedāvā profilaktiskās kompresijas zeķes. Pilnīgi pietiekamas ir pusgarās zeķes, jo pamatā sastrēgums veidojas potītes zonā. Ja vēnu problēmas bijušas jau pirms grūtniecības, par atbilstošākajām kompresijas zeķēm ieteicams konsultēties ar flebologu.  

    Cik liels ir mazulis?

    Bērns 28.–30. grūtniecības nedēļā sver pusotra, divus kilogramus, viņam var būt atvērtas acis, viņš spēj redzēt. Mazulim pieaug vēlme kustēties, viņš to dara arvien biežāk, un arī māmiņa kustības jūt izteiktāk. Bērns spēj zīst pirkstu, satvert kāju. Mazuļa ķermeni klāj balta, vaskam līdzīga viela, kas pasargā bērna ādu un kas uz grūtniecības beigām lielākoties izzūd.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē