• 8 svarīgi jautājumi par augļūdeni

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    Elīna Kondrāte
    18. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc augļūdens daudzuma, krāsas un citiem parametriem var spriest par grūtniecības gaitu un mazuļa veselību. Kā veidojas augļūdens, kāda ir tā funkcija, un ko tas vēsta par grūtniecības norisi? Konsultē Linda Mātere, vecmāte Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Esot mammas puncī, mazuli ieskauj augļūdens, kas visu grūtniecības laiku pasargā no ārējās vides ietekmes un ir ļoti būtisks arī gaidāmā bērniņa attīstībā. 

    1. Kāda ir augļūdens galvenā funkcija?

    Augļūdens nodrošina telpu, kurā mazulim kustēties, lai notiktu normāla muskuļu un kaulu attīstība. Tāpat mazulis norij augļūdeni, kas nepieciešams pilnvērtīgai gremošanas sistēmas un plaušu attīstībai. Augļūdens pilda arī drošības spilvena funkciju – pasargā bērniņu no traumām, triecieniem, vibrācijām, nabassaiti no saspiešanas. Augļūdens sastāvā ir baktēriju iznīcinošas vielas, un tas nodrošina mammas un mazuļa vielmaiņu.

    2. Kā veidojas augļūdens, un no kā tas sastāv?

    Augļa apvalciņš veidojas implantācijas brīdī jeb laikā, kad notiek apaugļotās olšūnas ieligzdošanās dzemdē. Grūtniecības pirmajā pusē augļūdens cirkulācija notiek caur augļapvalkiem, augļa asinsvadiem placentā un augļa ādu. Grūtniecībai progresējot, augļūdens sastāvs mainās. Jau 8.–11. grūtniecības nedēļā auglim sāk veidoties urīns, taču par galveno sastāvdaļu augļūdenī tas kļūst tikai grūtniecības otrajā trimestrī.

    Linda Mātere skaidro, ka ir četri galvenie mehānismi, kas nodrošina augļūdens veidošanos:

    • «Pirmais – grūtniecības otrajā pusē galvenais augļūdens ražošanas avots ir augļa urīns. Iznests bērniņš diennaktī var saražot līdz pat vienam litram augļūdens.
    • Otrais mehānisms ir elpošanas sistēma – plaušas saražo ap 350 ml augļūdens diennaktī, un aptuveni puse no tā uzreiz tiek norīta.
    • Trešais – augļa asinsvadi placentā, arī tas ir viens no augļūdens daudzumu regulējošiem mehānismiem.
    • Ceturtais ir rīšanas process, kas diennaktī nodrošina 500– 1000 ml augļūdens atpakaļuzsūkšanos.»

    Grūtniecības otrajā pusē augļūdens sastāvā ir 98% ūdens, tas satur arī Vernix caseosa jeb sierveida ziedi (kas pasargā augļa ādu no izmirkšanas), augļa matiņus un ādas daļiņas.

    3. Kāds ir vēlamais augļūdens daudzums?

    Laikā no 10. līdz 20. grūtniecības nedēļai augļūdens daudzums pieaug no 25 līdz aptuveni 400 ml. Par normu uzskatāms, ja augļūdens pūslis satur 700–1000 ml. Bērna dzimšanas brīdī tā ir nedaudz vairāk par litru. Augļūdens daudzumu var noteikt sonogrāfiskajos izmeklējumos, veicot dažādus mērījumus.

    4. Kādēļ reizēm veidojas ļoti daudz augļūdens?

    Apmēram 15% grūtniecību augļūdens veidojas par daudz (to sauc par polihidramniju) – var būt pat seši un vairāk litru augļūdens. Galvenie iemesli, kādēļ augļūdens veidojas par daudz, ir augļa attīstības anomālijas: gremošanas trakta vai plaušu attīstības anomālijas, izosensibilizācija jeb mātes un bērna rēzus nesaderība, kā arī infekcijas (piemēram, citomegalovīruss, toksoplazmoze, sifiliss), arī cukura diabēts grūtniecei. Ārstēšanas taktika katrā situācijā ir atšķirīga.

    5. Vai augļūdens var veidoties arī nepietiekami?

    Jā, tas skar 1–2% grūtniecību. Ja augļūdens samazināšanās tiek konstatēta grūtniecības otrā trimestra sākumā vai tas iepriekš bijis normas daudzumā, taču tuvu grūtniecības beigām vai beigās pēkšņi samazinājies, tā ir nopietna situācija, kas prasa mediķu izsvērtu rīcību.

    Agrīnajā grūtniecības laikā pārāk mazs augļūdens daudzums saistīts ar augļa attīstības vai placentas attīstības anomālijām, vēlākā laikā – ar augļa augšanas aizturi, placentas attīstības anomālijām vai komplikācijām, kas skar mammas veselību. Augļūdens var būt mazāk par normu, ja grūtniecei ir preeklampsija vai cita asinsrites sistēmas slimība. Tāpat augļūdens daudzums var samazināties, ja ir pārnēsāta grūtniecība.

    Nepietiekams augļūdens daudzums dažkārt ir arī dvīņu grūtniecībā. «Ja ir viena placenta, bet katram savs augļapvalks, var būt tā, ka vienam auglim ir vairāk augļūdens, otram – mazāk. Tas saistīts ar asinsvadu un placentas attīstības anomālijām, arī ar ģenētiskām vai infekcijas slimībām,» skaidro vecmāte Linda Mātere.

    6. Vai augļūdens krāsai ir nozīme?

    Tieši pēc augļūdens krāsas un īpašā aromāta var daudz spriest par grūtniecību un gaidāmā bērniņa veselību. Lai labāk novērtētu augļūdens krāsu, dažkārt grūtniecei iesaka valkāt baltu apakšveļu vai lietot baltus higiēniskos biksīšu ieliktnīšus. Ja grūtniecība un mazuļa attīstība norit bez sarežģījumiem, tad augļūdens ir gaišs, caurspīdīgs vai nedaudz duļķains, tajā var būt arī tādas kā baltas pārsliņas.

    Ja augļūdens ir zaļš, tas var liecināt par infekciju vai mekonija piejaukumu (mazulim kādu iemeslu dēļ jau pirms dzemdībām ir izgājis vēderiņš).

    «Ja bērns ir nobriedis, grūtniecība iznesta un noritējusi bez sarežģījumiem, bērns var pakakāt jau mammas vēderā un tas nebūs bīstami. Visvairāk baidāmies, ja dzemdības risinās ar sarežģījumiem un dzemdību laikā mazulis piedzīvo skābekļa trūkumu un zaļos augļūdeņus var ievilkt dziļi plaušās.» Arī dzeltens augļūdens liecina par infekcijas klātbūtni. Infekcijas gadījumā augļūdenim mainīsies arī aromāts un tas būs izteikti duļķains.

    Ja augļūdenim ir asiņu piejaukums, tas var būt saistīts ar traumu dzemdību procesā vai priekšlaicīgu placentas atslāņošanos. «Dažkārt mammas jauc asins piejaukumus augļūdenim ar gļotu korķa atdalīšanos, no kura arī var būt asiņaini izdalījumi un smērēšanās. Tomēr, ja asinis tek kā mēnešreižu laikā, neatkarīgi no grūtniecības laika nekavējoties ir jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Tieši tāpat jārīkojas, ja noplūdušais augļūdens ir zaļā vai dzeltenā krāsā!» norāda vecmāte Linda Mātere.

    7. Kādos gadījumos pārdurt augļūdens pūsli?

    Tuvojoties dzemdībām, gan mammas, gan bērniņa organismā notiek dažādas ķīmiskas reakcijas, kas ietekmē arī augļapvalku – mainās tā caurlaidība un izturība –, tāpēc visbiežāk īsi pirms bērna dzimšanas tas vienkārši pārplīst. Normālos apstākļos augļūdens pūslis pārplīst dzemdību pirmā perioda beigās vai to šajā brīdī pārdur, jo augļūdens pūslis savu funkciju ir izpildījis.

    «Ja augļūdens noplūst pirms dzemdību darbības sākšanās, tad dzemdības parasti sākas 6–12 stundu laikā.»

    «Ja tā nenotiek, vecmāte vai ārsts izlemj, kā tiks plānota dzemdību norise, – grūtniecei piedāvā dzemdību ierosināšanu vai arī nogaidīt līdz 96 stundām, ja mamma un bērniņš jūtas labi, jo priekšlaicīga augļūdens noplūšana ir infekcijas riska faktors. Parasti gan iznēsātā grūtniecībā tik ilgu laiku negaida,» skaidro vecmāte.

    Reizēm augļūdens pūšļa pārduršanu izmanto dzemdību ierosināšanai vai veicināšanai, lai dzemdību process noritētu raitāk.

    «Dažkārt augļūdens pūsli pārdur, ja, klausoties bērniņa sirds tonīšus, dzirdams, ka viņš nejūtas labi. Tad augļa apvalku pārdur, lai noskaidrotu, kādā krāsā ir augļūdens. To pārdur arī tad, ja augļa apvalks vēl neplīst, esot pilnam dzemdes kakla atvērumam. Gadās, ka bērniņš piedzimst ar visu augļapvalku, ko tautā sauc par laimes krekliņu.»

    Kad augļūdeņi ir noplūduši, dzemdību kontrakcijas kļūst spēcīgākas un sāpīgākas, jo vairs nav amortizācijas, kas mazinātu sāpes. Ja augļūdens pūslis ir pilns, dzemdei ir lielāks spēks, ar ko iedarboties uz dzemdes kaklu, lai tas var labāk atvērties.

    8. Kā rīkoties, ja augļūdens noplūst priekšlaikus?

    Visās situācijās, kad augļūdens noplūst pirms pilnām 37 grūtniecības nedēļām, jāvēršas stacionārā. Priekšlaicīga augļūdens noplūšana visbiežāk saistīta ar infekcijām grūtniecības laikā, piemēram, urīnceļu vai nieru infekciju topošajai māmiņai. Ja grūtniecības laiks vēl ir pavisam mazs, priekšlaicīga augļūdens noplūšana ir ļoti bīstama un pastāv liels risks, ka var izslīdēt bērniņa nabassaite.

    Savukārt, ja augļūdens apvalks plīst pēc 37. grūtniecības nedēļas, grūtniecei, vēl esot mājās, jāsazinās ar vecmāti vai izvēlēto dzemdību iestādi. «Kāda būs dzemdību taktika šādā gadījumā, atkarīgs no tā, vai bijis pozitīvs vai negatīvs uzsējums uz B grupas bēta hemolītisko streptokoku, kā arī tā, cik tālu no dzemdību iestādes atrodas topošās māmiņas dzīvesvieta, kāda ir augļūdens krāsa un sievietes pašas vēlme atrasties mediķu uzraudzībā.»

    Zināji?

    Augļūdens nepārtraukti cirkulē pa gaidāmā mazuļa organismu –  ieelpojot tas tiek ievilkts plaušās, tad nokļūst nierēs un pēc tam tiek izčurāts. Pēc dzimšanas, atveroties alveolām plaušās, augļūdens, kas cirkulējis plaušās, bērniņam raudot, klepojot un šķaudot, no plaušām tiek izvadīts.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē