• Dabiskā auglības noteikšanas metode jeb kā atpazīt auglīgās dienas pēc bērniņa piedzimšanas?

    Grūtniecība
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    26. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Freepik
    Freepik
    Baiba Stikute, auglības noteikšanas metodes konsultante, dūla un vecmāte ir pārliecināta, ka iepazīstot un praktizējot auglības noteikšanas metodi, sieviete savas auglīgās dienas var zināt pavisam vienkārši.

    Esam auglīgas tikai 12 stundas?

    Jā, tas ir tiesa, ka sievietes olšūna spēj apaugļoties tikai 12 stundas mēnesī. Taču, ja sievietes organismā ir labvēlīga vide jeb auglīgās gļotas, tad vīrieša spermatozoīds spēj sagaidīt ovulācijas brīdi (vidēji tās ir 3 dienas, ja apstākļi ir ļoti labvēlīgi un spermatozoīdi ļoti dzīvelīgi, tad pat līdz 6 dienām). «Auglīgās gļotas ir izšķirīgs faktors, lai olšūna spētu apaugļoties. Ja šo gļotu nav, sieviete bērniņu ieņemt nevar.

    Auglīgajām gļotām ir transporta funkcija – spermatozoīdi pa tām pārvietojas, tās sievietes organismā rada sārmainu vidi (parasti tā ir skāba, un šādā vidē spermatozoīdi nevar izdzīvot), ar speciāliem filtriem jeb sietiņiem atlasa neveselos spermatozoīdus, vēl šīs gļotas ir bagātas barības vielām un pie dzemdes kakla veido tādas kā viesnīciņas – kur, ja tuvības bijusi pirms ovulācijas, spermatozoīds var padzīvoties, tiek pabarots un uzturēts labā kondīcijā, līdz satiekas ar olšūnu.»

    Dabiskā auglības noteikšanas metode

    Šī metode ir izstrādāta 20. gadsimta 20.–30. gados. Sākotnēji auglības noteikšanai izmantoja kalendāro metodi. Mūsdienās gan tā vairs netiek rekomendēta, jo kalendārajai metodei ir zema efektivitāte.

    Savukārt auglības noteikšanas metodes, ja pāris vēlas atlikt bērna ieņemšanu, ir 99% efektīvas – to apstiprinājuši vairākkārtēji ASV valdības un Pasaules Veselības fonda pētījumi. Šī metode ļoti labi strādā arī tad, ja pāris grib ieņemt bērniņu.

    «Ja stingri ievēro visus noteikumus, tad neplānotas grūtniecības iespēja ir ļoti maza. Visvairāk tiek izmantota simptotermālā auglības noteikšanas jeb dubulta apstiprinājuma metode, kas patiešām ir ļoti efektīva (sieviete vēro gan gļotu simptomus, gan mēra ķermeņa temperatūru).

    Ir speciāls grafiks, kur atzīmē katras dienas novērojumus (konkrēti simboliņi parāda auglīgās un neauglīgās dienas).» Protams, novērojumu veikšana prasa zināmu disciplīnu, bet, kad pierod to darīt, tad novērojumus var veikt gandrīz vai automātiski, atzīst Baiba. «Tu iepazīsti savu ķermeni, katru dienu sajūti, kas ar tevi notiek. Arī otra pusīte var saprast, kādēļ sieviete cikla laikā piedzīvo ne tikai fizioloģiskas, bet arī emocionālas pārmaiņas. Ļoti svarīgi šo metodi pārim apgūt kopā. Tādēļ arī uz konsultācijām aicinām pārus.» Starp citu, mājaslapā augliba.lv ir tabula, ko var aizpildīt internetā, uzzinot, kura diena ir auglīga.

    Auglības noteikšanas metodes plusi:

    • Pazūd bailes (no neplānotas grūtniecības), jo sieviete saprot, kas notiek ar viņas ķermeni.
    • Uzlabojas laulāto attiecības, palielinās savstarpējā cieņa un atbildība, sieviete jūtas novērtēta, jo tiek respektēta viņas auglība.
    • Tā ir absolūti dabiska metode, sievietes auglība nekādi netiek ietekmēta, metode balstās tikai uz sevis novērošanu, kas ļauj menstruālajā ciklā noteikt auglīgo posmu un iespējamā bērniņa ieņemšanas laiku.
    • Šīs metodes ievērošana nozīmē zināmus ierobežojumus, jo (ja nevēlas ieņemt bērniņu) ir dienas, kad no intīmas tuvības jāatturas. No otras puses, tas gan vīrietim, gan sievietei ir kā izaicinājums – katrs mēnesis kļūst par medus mēnesi. Ir šis atturības periods (kad vīrietis varbūt kaut kā citādi izrāda savu maigumu), sieviete jūtas respektēta, aplidota, abi partneri gaida tuvības brīdi.
    • Tā neko nemaksā.
       

      Cik ātri atgriežas auglība pēc dzemdībām?

      Kas ir pirmais rādītājs, ka sievietei auglība pēc bērniņa piedzimšanas ir atgriezusies, – ovulācija vai mēnešreizes? Kad tuvojas ovulācija, sievietes asinīs paaugstinās estrogēna līmenis. Šā hormona ietekmē sieviete var izjust enerģijas un libido kāpumu, mainās arī fiziskās sajūtas maksts apvidū (pirms tam tur lejā viss bija sauss, bet estrogēna ietekmē makstī sāk parādīties gļotas, ir mitruma sajūta). «Beidzoties pēcdzemdību asiņošanai un pēc pirmajām 56 pēcdzemdību dienām sievietei maksts apvidū var būt izteikta sausuma sajūta (kas var traucēt arī intīmai tuvībai), taču līdzko sievietes sajūtas sāk mainīties, to jau var uztvert kā zīmi, ka tuvojas auglības atgriešanās,» skaidro Baiba Stikute.

      Sievietes auglības atgriešanās ir tieši saistīta ar hormonu – prolaktīnu, kas izstrādājas zīdīšanas laikā (kad bērniņš zīdot kairina nervu receptorus sievietes krūts oreolā).

      Ja mazais tiek regulāri zīdīts, auglība sievietei atgriežas vidēji 6 līdz 12 mēnešu laikā pēc bērniņa piedzimšanas.

      «Ja prolaktīna līmenis ir augsts, pārējo hormonu, kas ir atbildīgi par sievietes menstruālo ciklu, līmenis pazeminās. Pēc zīdīšanas prolaktīna līmenis krītas, tas nozīmē – jo biežāk mamma zīda mazo, jo vairāk izstrādājas prolaktīns. Taču zīdīšana pati par sevi nav uzskatāma par kontracepcijas metodi! Pasaules Veselības organizācijas izstrādāta un atzīta ir laktācijas amenoreja, kas kā kontracepcijas metode ir efektīva 98% gadījumos.

      Taču šī metode darbojas, tikai ievērojot vairākus nosacījumus: līdz mazuļa 6 mēnešu vecumam zīdīšanai jābūt ekskluzīvai (mazais ēd tikai mammas pienu, nedzer ūdeni, netiek dots piena maisījums), bērnu zīda bieži un pēc pirmā pieprasījuma gan dienā, gan naktī (naktī pārtraukumi nedrīkst būt ilgāki par 7 stundām), un mammai līdz pēcdzemdību 56. dienai nav bijusi asiņošana (ja parādās asiņošana, visi pārējie nosacījumi vairs nav spēkā),»  uzsver speciāliste.

    Kā noteikt savas auglīgās dienas?

    Ja vēlies izprast auglības noteikšanas metodi un izmantot to, ir vērts aprunāties ar metodes konsultantu, kas tev izstāstīs, kā veikt novērojumus, kā tos pareizi atzīmēt tabulā un kādi ir metodes pamatnoteikumi.

    Ik mēnesi sievietes organismā parādās īpašas pazīmes, ko novērojot var noteikt auglīgos un neauglīgos periodus.

    Ķermeņa bazālās temperatūras mērīšana

    Temperatūra tiek mērīta:

    • tūlīt pēc pamošanās, pirms piecelšanās no gultas;
    • vismaz pēc 3 stundu ilga miega;
    • zem mēles, makstī vai taisnajā zarnā;
    • ar to pašu termometra un tajā pašā vietā konkrētajā ciklā;
    • vienā un tajā pašā laikā (atšķirības ± 1/2 stunda var neņemt vērā);
    • traucējumi, kas varētu iespaidot temperatūru, jāpieraksta (piem., slimība, medikamentu lietošana, stress, ceļojumi, iepriekšējā dienā lietots al­kohols).

    Dzemdes kakla gļotas

    Gļotas jānovēro visas dienas laikā, novērtējot sajūtas pie ieejas makstī, uz kaunuma lūpām, kā arī nosakot gļotu izskatu tualetes apmeklēšanas laikā. Nepieciešams ar tualetes papīru pieskarties ieejai makstī un pārbaudīt, vai ir gļotas un kādas tās ir. Novērojumi jāpieraksta vakarā novērojumu kartes gļotu simptomu tabulā.

    Var būt novērojamas šādas sajūtas:

    • sauss (nav nekādu gļotu) – atzīmējam brūnajā sektorā;
    • mitrs (mazāk auglīgu gļotu pazīme) – atzīmējam dzeltenajā sektorā;
    • slapjš, slidens, eļļains (auglīgu gļotu pazīme) – atzīmējam zaļajā sektorā.

    Var izšķirt šādas redzamas gļotu īpašības:

    • duļķainas, līmveida, lipīgas, nestaipīgas (mazāk auglīgu gļotu pazīme) – dzeltenais sektors;
    • caurspīdīgas, staipīgas, līdzīgas svaigam olbaltumam (auglīgu gļotu pazīme) – zaļais sektors.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē