• Grūtniecības kalendārs: 5.–8. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    A. Duran - Maternity 4-8-18
    Foto: CBA Photography DBA: Mary Patton, flickr.com/cbaphotographs
    A. Duran - Maternity 4-8-18
    Tu pa īstam sāc apjaust, ka gaidi mazuli, un izjūtas, kas tevi pārņem, var būt visdažādākās – no prieka līdz satraucošam nemieram.
    Ja jūties satraukta, aprunājies ar kādu tuvu cilvēku, kam uzticies. Vēl arvien var mocīt rīta nelabums, dedzināšanas sajūta kuņģī, galvassāpes un liels nogurums, kura dēļ tu dodies pie miera pāris stundu agrāk nekā iepriekš. Var gadīties, ka šķaudot tev nedaudz noplūst urīns – tā ir normāla parādība, jo augot dzemde spiež uz urīnpūsli. Lai stiprinātu muskuļus, vingrinies: vairākkārt dienā savelc starpenes muskuļus, noturi tos saspringtus, aizskaitot līdz 10, un lēnām atlaid. Tā 10–20 reižu. Hormonu ietekmē piebriest krūtis, tās var kļūt pat sāpīgas. Grūtnieču apģērbu veikalā var iegādāties speciālos grūtnieču krūšturus. Un tieši šis ir īstais laiks sākt lietot pretstriju krēmus un kontrastdušu, kas veicina ādas elastību. 

    Tavs bērniņš

    Piektajā nedēļā sāk veidoties mugurkauls, smadzeņu puslodes, sirds, kāju un roku aizmetņi, arī acis un ausis. Tāpat piektās vai sestās nedēļas nogalē sāk pukstēt sirsniņa.
    Sestajā nedēļā tavs mazulītis izskatās līdzīgs mazam jūraszirdziņam – no galviņas līdz astītei viņš ir tikai aptuveni 5 milimetrus garš – ābola sēkliņas lielumā.
    Septītajā nedēļā veidojas augļa seja, rokas un kājas, taču acis galvas sānos vēl ir aizvērtas. Dīglis ir vīnogas lielumā – 1,3 cm garš.
    Astotajā nedēļā izveidojušies visi galvenie iekšējie orgāni. Ritmiski pukst sirds. Var saskatīt seju. Rokām un kājām sāk attīstīties pirksti, bet pagaidām tie vēl ir savienoti savā starpā. Mazulītis jau nedaudz kustas, kaut arī tu to vēl nejūti. Kopš šā laika gaidāmo bērniņu sāk saukt par augli. Viņš ir 2,5–4 cm garš, sver 13 g — aptuveni zemenes izmērā.

    Attiecības un sekss

    Hormonu ietekmē var mainīties tava seksuālā apetīte – no ļoti augstas līdz ļoti zemai. 
    Palūdz, lai vīrs tevi ik mēnesi nofotografē profilā. Pēc gadiem šīs bildes būs interesanti skatīties gan jums, gan jūsu atvasei!
    Pirms katras ārsta vizītes pavaicā vīram, vai viņam nav kādi jautājumi, ko arī viņš vēlētos uzzināt. Pieraksti tos, jo vizītes satraukumā daudzas svarīgas lietas mēdz aizmirsties. Iespējams, jūs izlemjat pie ārsta doties kopā!

    Uzturs un fiziskās aktivitātes

    Bieži mazgā rokas un ēd tikai mazgātus augļus un dārzeņus. Grūtniecēm iesaka atturēties no nepasterizētiem piena produktiem, jo tie var izraisīt inficēšanos ar listērijām, salmonellām un citām infekcijām. Neiekļauj ēdienkartē jēlas, neapstrādātas zivis, jūras produktus un jēlu gaļu, jo pastāv dažādu infekciju risks (arī suši sastāvā ir jēla zivs); mīksti vārītas olas; aknas, pastētes; toniku un tam līdzīgus dzērienus, jo tie satur hinīnu; produktus, kuru sastāvā ir sintētiskās krāsvielas un konservanti.

    Kad pavēstīt jaunumus citiem?

    Ārsti iesaka nogaidīt un jaunumus atklāt, kad būs beidzies pirmais trimestris – visvārīgākais grūtniecības periods.
     
    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:
     
     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē