• Govs piens bērnam. Vai vajadzīgs?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    8. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tradicionāli govs pienu un piena produktus uzskata par labu kalcija un D vitamīna avotu. Taču pienam var būt arī ne tik labas īpašības, tāpēc dot vai nedot bērnam pēc gada vecuma pienu – tā ir katra vecāka brīva izvēle. Konsultē alergoloģe un pneimonoloģe Elīna Aleksejeva.

    Par mammas pienu šoreiz nerunāsim – tas mazulim ir noderīgs tik ilgi, cik vien abi ir gatavi turpināt zīdīšanu. Pēc tam bērnam mammas piena vietā bieži tiek piedāvāts piena maisījums. Taču ilgāk par gada vecumu piena maisījums bērnam nav vajadzīgs, jo saskaņā ar veselīga uztura rekomendācijām no gada vecuma veselam bērnam var sākt dot govs pienu.

    «Labāk bērna ēdienkartē iekļaut pieejamos piena produktus, nevis piedāvāt maisījumu, kura sastāvā ir uzlabots govs piens, ko mēģina pielīdzināt mātes pienam. Ja bērns kopumā ir vesels, skābpiena produktus un govs pienu, sākumā vārītu un pievienotu putrām, viņam jau var piedāvāt no gada vecuma. Bērniem, kam vairāk nekā gads, īsta pārtikas alerģija no piena produktiem ir patiešām reti. Turklāt daudzi mazuļi, kam bijušas alerģiskas reakcijas vai nepanesamības pirmajā dzīves gadā, no tā vienkārši izaug. Protams, ik pa laikam izskan viedoklis, ka cilvēkbērns nav teliņš un viņam govs pienu nevajag. Daļai bērnu un pieaugušo piens patiesi negaršo, un viņi to tīrā veidā nelieto, taču piena produktus visi tāpat ēd – biezpienu, sieru, jogurtu –, līdz ar to tie parādās ikdienas uzturā.»

    Problēma – pārāk daudz!

    Alergoloģe praksē ir pārliecinājusies, ka daudz lielāka problēma par to, vai bērnam vispār dot piena produktus vai nedot, ir tas, ka vecāki bieži pārspīlē ar to daudzumu. «Ikdienā redzu, ka piena produktu bērnam ir pārāk daudz; vēlamā deva ir 200 ml jebkādu piena produktu diennaktī – tas ir pietiekami pēc gada vecuma. Jā, jā, arī pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt ne vairāk kā 200 mililitrus piena produktu. Taču, ja sarēķina kopā, daļa bērnu patērē pat vairāk nekā puslitru dienā: no rīta un vakarā izdzer pieniņu, dienā apēd kādu jogurtiņu, sieriņu, vēl biezpienu ar krējumu. Tas ir daudz par daudz, un tad vecāki sūdzas, ka bērnam ir slikta apetīte.

    Piena produkti organismam ir vajadzīgi, taču pārāk daudz gan nav nepieciešams.

    Skatoties uztura piramīdu, piens nebūt nav tās pamatā, tur ir graudaugi un šķiedrvielas,» skaidro Elīna Aleksejeva.

    Ko darīt, ja bērns jūtas labi, apēdot visus 400 mililitrus dienā? Ja viņam garšo piens un jogurts? Alergoloģe atzīst: no vienas puses, varbūt nekas slikts tas nav, ja nerada veselības problēmas vai traucējumus. No otras puses, nav zināms, kā pārmērīga piena produktu lietošana ietekmē hronisku slimību veidošanos nākotnē, piemēram, aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības, aterosklerozi. Varbūt bērnībā problēmas nav redzamas, bet nevar zināt, kā būs vēlāk. Uzturs ir būtisks jau no pirmās dzīves dienas. Ir pētījumi, kas apliecina, ka agrīni sākta govs piena produktu lietošana palielina pirmā tipa cukura diabēta risku, īpaši tad, ja ģimenē kāds ar to ir slimojis vai slimo. Protams, tas ir tikai viens no pētījumiem, un, visticamāk, piens nav vienīgais faktors, kas to ietekmē, taču jebkurā gadījumā veselīgāk ir nepārspīlēt – ne izslēgt piena produktus no uztura, ne lietot tos neierobežotā daudzumā. 

    Ja nu alerģija?

    Kā rāda dzīve, govs piena vietā mammas bieži izvēlas piena maisījumu, baidoties par alerģiju vai piena nepanesību. Alergoloģe uzsver, ka satraukumam nav pamata, ja bērns ir vesels: «Ja bērnam ir alerģija no piena, tā ir redzama jau pirmajā dzīves gadā, arī ar krūti zīdītiem mazuļiem. Reizēm mammas pēc savas iniciatīvas maina dažādus piena maisījumus, jo bērnam ir alerģiskas reakcijas, taču arī tie satur govs pienu, tāpēc, sākot piebarošanu vai pārejot uz maisījumu, šis solis jāsaskaņo ar ārstu. Lielākoties vecāku bažas tiešām ir nepamatotas, jo praksē redzu, ka piens nav galvenais vainīgais produkts, kas jāizslēdz no ēdienkartes. Pie mums uz konsultāciju bieži atved bērnus, kam ir gremošanas trakta, aizcietējumu problēmas, un tās lielākoties radušās nevis alerģijas, bet lielā piena produktu patēriņa dēļ. Reizēm pietiek ikdienā samazināt piena daudzumu, un problēmas izzūd. Tā nav piena nepanesība, vienkārši organisms vairs nespēj pārstrādāt pienu un sāk protestēt. Bieži redzam, ka uzturs bērnam nav pareizs, ir kāda viena produkta pārsvars, maz šķidruma, maz šķiedrvielu vai ir vēdera izejas aizture, ko reizēm izraisa stress, piemēram, sākot apmeklēt bērnudārzu, reizēm bērns vienkārši aizspēlējas un viņam nav laika aiziet uz tualeti, taču tam nav sakara ar alerģiju.»

    Tikko no govs vai pakā

    Kurš piens veselīgāks un mazāk alerģisks – tikko no gotiņas slauktais vai tas, ko varam nopirkt veikalā? Daktere atzīst: laikam ejot un paaudzēm mainoties, novērots, ka pienu tieši no govs reti kurš bērns var iedzert, jo tūlīt klāt caureja. Tā nav alerģija, bet norāde, ka organisms nespēj pārstrādāt pienā esošo piena cukuru. Iespējams, tas izskaidrojams ar to, ka mūsu zarnu traktā vairs nav pietiekami daudz to fermentu, kas spētu tikt galā ar tīru govs pienu.

    Tāpat vecākiem ir jautājums – pirms dzeršanas pienu vārīt vai tikai uzsildīt? Elīna Aleksejeva uzskata, ka vārītu pienu var dot bērnam, kam jau ir bijušas alerģiskas izpausmes un ārsts konstatējis, ka bērns ir pāraudzis alerģiju, kā arī vecāki, kam tas ir svarīgi sirdsmieram. Ja vien bērns ir ar mieru tādu dzert, pienu var uzvārīt. «Termiski apstrādāts olbaltums zaudē alergēnās īpašības, tāpēc pirmajai reizei vārīts piens var būt drošāks. Taču, ja ne skābpiena produkti, ne vārīts piens bērnam nerada problēmas, droši var lietot svaigu pienu. Izņēmums ir bērni, kuriem ir piena cukura jeb laktozes nepanesība un kuri nevar iedzert svaigu pienu. Manuprāt, nav arī lielas vajadzības dot bērnam pienu ar zemāku tauku saturu – pēc gada vecuma viņa gremošanas trakts ir nobriedis un bērns var dzert arī 3,5% pienu. Taču atkal – ja bērnam ir nosliece uz lieko svaru, arī mazkustīgs dzīves veids, tik treknu pienu dot nevajag. Varbūt šādam mazulim piena produkti jālieto mazāk,» spriež alergoloģe.

    Ne jau piens ir vainīgs

    Nelielam skaitam bērnu alerģija pret pienu saglabājas arī pēc gada vecuma. Tās biežākās izpausmes ir izsitumi, arī nātrenes veidā, lūpu pietūkums, vemšana, caureja. Ja alerģiska reakcija pēc piena lietošanas mazajam parādās pirmo reizi, jāskatās, kāda tā ir. Ja ir tikai caureja un nekas vairāk, vispirms jādomā, vai bērnam nav laktozes nepanesība. Tad, nopērkot pienu vai skābpiena produktus, kur uz iepakojuma rakstīts lactose free, šādas reakcijas nebūs.

    Ja bērnam ir smaga alerģiska reakcija, līdz pat problēmām ar elpošanu, tad gan nevajag eksperimentēt, piens no bērna ēdienkartes jāizslēdz un obligāti jākonsultējas ar alergologu.

    Pat ja bērnam ir apstiprināta un pierādīta piena alerģija, tiek meklēti veidi, kā termiski apstrādātu pienu viņš tomēr varētu lietot, pakāpeniski pieradinot organismu pie tā. Bērnu slimnīcā tiek veikti provokācijas testi un bērniem doti speciāli sagatavoti kēksiņi, kuros iecepts piens. Vairākums bērnu šādus kēksiņus var ēst arī mājās divas trīs reizes nedēļā, tā pakāpeniski pierodot lietot pienu.

    Daļā ģimeņu vispār nav piena dzeršanas tradīciju, bet tad bērns ēd jogurtu, biezpiena sieriņus, sieru, raudzētus piena produktus. Elīna Aleksejeva uzskata, ka mazais var ēst jebko no šā klāsta, taču vajadzētu skatīties saprātīgi un varbūt tomēr nepirkt visus piena produktus ar bērnam pievilcīgu zīmējumu uz kārbiņas. Runa ir par ļoti saldinātiem piena dzērieniem, krāsainiem jogurtiem, kas domāti bērniem un bagātināti ar kalciju… Alergoloģe atzīst: ja bērns vispār lieto piena produktus, tos nav nepieciešams bagātināt ar kalciju – tā vienkārši ir reklāma, lai piesaistītu vecāku uzmanību. Nereti šādam produktam pievieno daudz cukura, reizēm nevajadzīgas krāsvielas, arī augļu piedevas, kas bērnam var radīt alerģiskas reakcijas. Taču tajās nav vainojams piens, bet gan tā piedevas! Tas pats attiecas arī uz šokolādes sieriņiem, šokolādes dzērieniem, kuriem pievienota šokolāde vai kakao, kas daļai bērnu izraisa alerģijai līdzīgas reakcijas. Savukārt saldie dzērieni un jogurti var veicināt liekā svara problēmas. Piena tauki ir labs papildu kaloriju avots, un, ja tās nenotērē ar fiziskajām aktivitātēm, bērnam var sākties problēmas ar svaru.

    Veikalos nopērkami arī govs pienam alternatīvi produkti, piemēram, mandeļu, kokosriekstu, rīsu, auzu piens. Dažkārt, kad bērns tiešām nevar lietot govs piena produktus, alergologi iesaka tos. Savulaik iecienīts bija sojas piens, taču tagad zināms – ja bērnam ir pierādīta govs piena alerģija, viņam var būt krusteniskās reakcijas arī pret sojas un kazas pienu, līdz ar to alerģiskam bērnam tos lietot nevajadzētu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē