• Ģimenes brīvdienas. Ko darīt, kurp doties?

    Atpūta
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    29. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Arita Strode-Kļaviņa un Āris Kļaviņš, vecāki trim bērniem – Rasai (8), Austrumam (6) un Martam (1) – dalās pieredzē, kādi ir viņu ģimenes brīvdienu paradumi un, ko viņiem patīk darīt kopā.

    «Tā kā abi ar vīru strādājam paši pie sevis, mūsu ģimenei īsti nav klasisku brīvdienu visiem kopā, jo kādam no mums nedēļas nogalē bieži vien ir jāstrādā. Arī mazais brālis Marts ir ieviesis nopietnas korekcijas mūsu paradumos, nepārtraukti pieprasa uzmanību, tāpēc pagaidām ir diezgan neiespējami visiem kopā doties uz dabas parku vai pastaigu taku, jo miers ir tikai tad, kad mazais ratos aizmidzis. Ļoti gaidām, kad Marts sāks skriet savām kājiņām, un ceram, ka tad viņam kļūs interesanti pētīt pasauli pašam un mammas vai tēta rokas kļūs otršķirīgas.»

    Mājas kino un popkorns

    Pirms mazā brāļa piedzimšanas brīvdienās bieži devāmies visi kopā uz kino. Dzīvojam Jelgavā un uz kino visbiežāk braucām ar vilcienu, lai netērētu laiku, meklējot, kur Rīgas centrā atstāt auto. Turklāt Cukurfabrikas stacija ir netālu no mūsu mājām, tāpēc ceļot ar vilcienu vienmēr bijis ērti. Šobrīd filmas skatāmies mājās latviešu vai krievu valodā, ko bērni ļoti labi saprot. Paši pagatavojam popkornu, un, par laimi, visus šāds scenārijs apmierina. Tā kā Rasai un Austrumam ir neliela vecuma starpība, intereses ir ļoti līdzīgas un izpaliek strīdi par to, ko skatīsimies. Rasa nav tipiska meitene – viņu neinteresē princeses un lelles, bet gan kaķi, Austrums savukārt nav auto cilvēks – daudz labprātāk interesējas par ģeogrāfiju, kosmosu, dzīvniekiem un dabu. Abi kopā izslimoja minjonu filmu trakumu, kad bija gatavi katru dienu skatīties kādu no Nejaukais es daļām. Pamazām iepazīstinām bērnus ar filmām par Hariju Poteru – esot diezgan briesmīgas, bet skatās tāpat.

    Neatņemama brīvdienu sastāvdaļa ir arī ēdiena nesteidzīga pagatavošana, tad cepam kārtīgu ģimenes omleti ar šķiņķi vai pankūkas.

    Kad tētis ir mājās, bērni pieprasa pagatavot vrapiņus un paši tos sapilda ar vēlamajām sastāvdaļām.

    Sapnis par kopīgu ceļojumu

    Cenšamies apmeklēt visus ievērojamākos pasākumus Jelgavā – smilšu un ledus skulptūru festivālus, pilsētas svētkus, brīvdabas koncertus utt. Labprāt braucam arī uz brīvdabas pasākumiem apkārtnes novados un pilsētās – Ozolniekos, Olainē, Elejā. Esam ļoti iecienījuši arī Olaines Mežaparku – Jelgavā diemžēl nav neviena līdzvērtīga rotaļlaukuma un ģimenes atpūtas vietas. Labprāt dodamies arī uz iekštelpu atrakcijām Rīgā – bērni ir iecienījuši bumbu baseinus, batutus un piepūšamās atrakcijas. Arī Avārijas brigādes parka apmeklējums siltajā laikā mūsu ģimenē jau ir kļuvis par tradīciju.

    Ļoti gribētos visiem kopā paceļot ārpus Latvijas, bet šo sapni atliksim vēl uz pāris gadiem, lai braucienu tiešām izbaudītu.

    Plānojam arī kādu ģimenes braucienu uz Liepāju un Ventspili, pārējos novadus esam izbraukājuši, gan ciemojoties pie radiem un draugiem, gan apvienojot darbu ar atpūtu. 

    MUMS PATĪK

    Grāmatas

    Esam lieli grāmatu mīļi – katru vakaru pirms miega kāds no mums palasa bērniem priekšā. Nesen pabeidzām visu Kaķa Stiķa Gramatiķa triloģiju, nu esam ķērušies klāt grāmatu sērijai par Nindzju Timiju, kas ir kaķis izgudrotājs. Rasa beidzot ir atklājusi grāmatu burvību, labprāt sēž un lasa arī pati, Austrumam vēl nav tik daudz pacietības, lai gan lasīt iemācījās paša spēkiem, šķirstot atlantus.

    Galda spēles

    Mūsu mīļākās spēles ir tās, kurās visi vai nu uzvar, vai zaudē un izpaliek asaras par individuālu zaudējumu. Iecienītākās ir Drago – Tuku, Outfoxed un bērnu Alias. Mūsu mājās ir ienākušas arī virtuālās spēles, bērni drīkst katru dienu datorā paspēlēt Minecraft. Par mazā brāļa paauklēšanu, kamēr mamma veikli apdara ikdienas darbiņus, bērniem var nopelnīt papildu minūtes.

    Muzeji

    Pirms mazā brāļa dzimšanas ļoti aktīvi apmeklējām dažādus muzejus. Iemīļotākie ir dzelzceļa muzeji Jelgavā un Rīgā, esam bijuši arī Šauļu muzejā, jo kādā Austruma dzimšanas dienā izvēlējāmies ballītes vietā noorganizēt mazu vienas dienas ģimenes ekskursiju uz Lietuvu. Diemžēl lija, tāpēc sarīkojām muzeju dienu, aplūkojot arī šokolādes muzeju un kaķu muzeju, kas mums visiem ļoti patika.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē