• Rīgas Zoodārzs šajā nedēļas nogalē aicina uz tradicionālajām Putnu dienām

    Daba un dzīvnieki
    26. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Putnu dienas Rīgas Zoodārzā
    Foto: Publicitātes foto
    Putnu dienas Rīgas Zoodārzā
    Kad atlido pirmie gājputni, tad ir skaidrs, ka pavisam drīz Rīgas Zoodārzā notiks gada ritmiskākās mūzikas pasākums, kurā, viens otru nomainot, vienlaikus varēs uzstāties vismaz 40 jaunāki un nobriedušāki muzikāli apmeklētāji – Putnu dienas Zoodārzā.

    Pasākuma skanīgākā daļa būs putnu būrīšu gatavošanas darbnīca. Šogad, ritmiski klaudzot āmuriem, ceram uzbūvēt 300 zīlīšu un 300 strazdu būrus. Pašu gatavoto būrīti meistari varēs nest līdzi un izvietot putniem tīkamās vietās savu māju tuvumā. Par fona mūziku rūpēsies zoodārza iemītnieki, kuri skaļāk vai klusāk paudīs savu prieku par pavasara atnākšanu, informē Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

    Putnu dienu pasākumi Rīgas Zoodārzā:

    • Sestdien, 30. martā plkst. 11.00–11.30 Baložu mājā ar populārzinātnisku stāstījumu par urālpūci uzstāsies Latvijas pūču izpētes biedrības pētnieks Andris Avotiņš jun. Tā kā Dzeņa darbnīcā šogad naglosim urālpūču mākslīgās ligzdu kastes, tad pētnieks iepazīstinās gan ar šīs pūces ekoloģiju, gan arī ar problēmām, kas ietekmē tās izdzīvošanu dabā.
    • Sestdien un svētdien, 30. un 31. martā no plkst. 12.00–15.00 zoodārzā pie bērnu rotaļu laukuma darbosies ikgadējā Dzeņa darbnīca.Šogad būvēsim 30 mākslīgās ligzdvietas vienai no Latvijas  lielākajām pūcēm – urālpūcei. Šos būrus paredzēts izvietot urālpūcēm piemērotos Latvijas mežos, lai veiktu šo noslēpumaino naktslidoņu dzīves izpēti un aizsardzību. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas ornitoloģijas biedrības un Latvijas pūču izpētes biedrības pētnieki, kuri pratīs atbildēt uz dažādiem jautājumiem par šiem valdzinošajiem naktsputniem;
    • Sestdien un svētdien, 30. un 31. martā Dzeņa darbnīcā plkst. 12.00–15.00 varēs gatavot arī zīlīšu un strazdu būrus. Lai visas detaļas atrastu pareizās vietas, uz galdiem būs izvietotas uzskatāmas instrukcijas un ar padomiem palīdzēs pieredzējuši zoodārza speciālisti. Vien jāatzīmē, ka nopirktā zoodārza ieejas biļete negarantē putnu būra detaļu komplektu;
    • Sestdien un svētdien, 30. un 31. martā kamēr vieni gatavos putnu būrus, tikmēr citi turpat pie bērnu rotaļu laukuma no plkst. 12.00–15.00 varēs lauzīt galvas un risināt attīstošā žurnāla Pūcīte sastādītos uzdevumus. Nepalaid garām arī iespēju nofotografēties ar lelli Pūci!

    Katru gadu Dzeņa darbnīcā godā tikuši celti putni (un arī zvēri), kam cilvēki var palīdzēt izgatavojot piemērotas ligzdvietas, jo dabiskos dobumus atrast tiem ir kļuvis aizvien sarežģītāk. Pērn Putnu dienās tika izgatavoti 100 mākslīgās ligzdvietas bikšainajam apogam, bet aizpērn 100 būri, kas piemēroti Latvijas mazākajai pūcei apodziņam. Tos Latvijas pūču izpētes biedrības pētnieki izvietoja Latvijas mežos, lai veiktu šīs sugas ekoloģijas pētījumus.

    Iepriekšējos gados tika uzbūvēti 200 būri susuriem (izkārti Daugavpils un Talsu apkaimē), pirms tam 30  labiekārtotus mājokļus ieguvuši pupuķi (mājvietas izliktas Ādažu poligonā), zaļā vārna (30 ligzdvietas izkārtas Garkalnes apkārtnē) un daudzus būrus meža pūces un urālpūces (sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi vairākus gadus šie būri tika izvietoti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās).

    Dzeņa darbnīcas popularitāte gadu gaitā ir augusi neskaitāmas reizes, jo pirms 15–20 gadiem šeit tika izgatavoti 100–150 mākslīgie dobumi zīlītēm un mājas strazdiem. Pašu izgatavotos putnu būrus apmeklētāji var priecīgi nest līdzi un piekārt putniem piemērotā vietā savu māju apkaimē.

    Putnu dienas piekto gadu tiks atzīmētas arī Rīgas zoodārza filiālē “Cīruļi” 6. un 7. aprīlī, kad  no plkst. 12.00–15.00 zoodārza speciālistu uzraudzībā un brūno lāču saimes virsvadībā “Cīruļu” apmeklētāji varēs gatavot zīlīšu un strazdu būrus, kā arī īpašos urālpūces būrus.

    Protams, būs iespēja arī iepazīt mākslīgo ligzdvietu daudzveidību, jo turpat tuvumā izvietotajā ekspozīcijā būs apskatāmi retāk lietotie pīļu un pūču, gan sikspārņu, gan pupuķu un zaļo vārnu, gan arī cielavu un mušķērāju, kā arī citi putnu un neputnu būri.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē