• Laižam uz Alpiem! 10 ieteikumi slēpošanas brīvdienām ar bērniem

    Atpūta
    Laura Ikauniece
    3. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nupat atgriezušies no slēpošanas kūrorta Austrijas Alpos, Blušu ģimenei ir, ko teikt vecākiem, kas vēl tikai plāno kopā ar bērniem doties uz lielajiem kalniem. Slēpot brauca Miķelis (4 gadi), Krišjānis (7 gadi), mamma Laura un tētis Kaspars, mājās palika Toms (2 gadi).

    1. Ietaupi – brauc ar savu auto!

    Lidojām uz Zalcburgu, pēc tam noīrējām mašīnu, lai nokļūtu galamērķī. Taču, ceļojot nu jau kopā ar diviem bērniem, nācās secināt, ka lidojuma biļetes plus auto īre ceļojuma budžetu sadārdzina. Būtu ievērojami ietaupījuši, ja brauktu ar savu ģimenes auto! Turklāt Austrija nemaz nav tālu – divu dienu brauciens ar vienu nakšņošanu un būsi kalnos!

    2. Iznomā ekipējumu un paņem līdzi

    Nav jau tā, ka slēpošanas kūrortos nevarētu iznomāt ekipējumu. Var, un kā vēl! Tikai Austrijā tas ir dārgs prieks. Mums ar Kasparu savs ekipējums jau ir, bet bērniem to iznomājām tepat Rīgā. Protams, par bagāžu lidmašīnā nācās papildus piemaksāt, bet vēlāk rēķinājām, ka tik un tā mums izdevās ietaupīt vismaz trīs reizes.

    3. Bērnam jābūt kvalitatīvai termoveļai

    Ja mazajam nesals, zābaki nespiedīs, viņš jutīsies komfortabli, tad pa kalnu varēs dzīvoties kaut visu dienu. Saviem bērniem noteikti izvēlamies labas kvalitātes termoveļu un slēpošanas kombinezonus, ar kuriem droši var krist sniegā, nebaidoties, ka sniegs varētu aizkrist aiz krāgas vai aizlīst aiz bikšu staras.

    4. Izvēlies kūrortu, kurā ir slēpošanas skoliņa mazajiem

    Vecākiem, kas izvēlas braukt slēpot kopā ar bērniem, pirmkārt, jāsaprot, vai šis būs bērnu izklaides brauciens, vai tomēr arī tētis un mamma grib izslēpoties? Ja ir otrs variants, no sirds iesaku ceļojumā līdzi paņemt auklīti, omīti vai izvēlēties kūrortu, kurā ir slēpošanas skoliņas mazajiem, kur par atsevišķu samaksu var atstāt bērnu instruktora uzraudzībā apgūt dažādas slēpošanas gudrības. Tikai ir vēl kas jāņem vērā…

    5. Bērns nesaprot svešo valodu

    Kad Krišjāni četru gadu vecumā pirmo reizi paņēmām līdzi uz kalniem, bijām rēķinājušies, ka viņš laiku pavadīs slēpošanas skoliņā, kamēr paši snovojam. Kļūdījāmies, jo nebijām padomājuši par valodas barjeru. Krišjānis nesaprata, ko instruktors viņam stāsta svešvalodā. Kādam bērnam tas būtu vienalga, bet mūsējais nejutās komfortabli… Toties pēc brauciena var ievērot, ka bērns kļuvis daudz patstāvīgāks. Kalnos viņš iemācās – ja nokrīt slēpe, pašam jāzina, kā to uzlikt, jāmācās palūgt padzerties, atrast tualeti, pavaicāt palīdzību.

    6. Slēpošanas pamatus apgūstam mājās

    Šoreiz, gatavojoties slēpošanas braucienam uz Austriju nu jau kopā ar vidējo dēlu Miķeli, puiku jau laikus sākām vest slēpošanas instruktora tepat Rāmkalnos, lai dēls apgūtu slēpošanas pamatus. Sajūta bija ļoti laba, kad Miķelis, nonākot lielajos kalnos, jau zināja, kas un kā darāms. Ja Austrijā būtu jāmaksā instruktoram, kurš bērnam slēpošanu ierādītu, tā teikt, no nulles, par to būtu jāmaksā ap 70 eiro stundā. Dārgi.

    7. Pārrunājam drošības noteikumus

    Lielajos kalnos pa taisno lejā slīdēt no kalna nevar. Turpat netālu ir aizas, stāvas nogāzes. Ja neseko norādēm, ir viegli pazaudēt kursus un nokļūt uz sarežģītākām trasēm, no kurām bērni būtu jāsargā. Bērnam noteikti nepieciešamas gan ķiveres, gan muguras aizsargi, un savlaicīgi jāizrunā drošības noteikumi, esot uz lielā kalna!

    8. Nepērc pilna laika biļeti pacēlājiem

    Slēpojot kopā ar Krišjāni un Miķeli, ar vīru katrs rūpējāmies par vienu dēlu. Galu galā nācās secināt, ka abiem pieaugušajiem tomēr nav vērts iegādāties pilna laika biļeti pacēlājam un pārmaksāt. Mazie parasti nevar izturēt visu dienu uz kalna, tādēļ kādam var nākties sēdēt ar bērnu kafejnīcā, viesnīcā vai bērnu laukumā. Iesaku brīvdienu sākumā iegādāties vienu biļeti uz abiem vecākiem, tad pamainīties. Ja redzēsiet, ka visa ģimene uz kalna turas braši, jebkurā laikā pacēlāja biļeti varēs nopirkt arī otram pieaugušajam. Pirms doties uz kalniem, noteikti noskaidro – dažos kūrortos bērniem līdz 6 gadu vecumam biļete nemaz nav nepieciešama, citur pacēlāji ir par brīvu līdz 10 gadu vecumam.

    9. Uz kalna ar bēbi ratos? Mierīgi!

    Kad Tomiņš bija vēl pavisam mazs, arī tad braucām uz Austriju slēpot. Tad ir ļoti būtiski, lai līdzi būtu patiešām funkcionāli, viegli salokāmi rati, vēlams ar ieliekamu somu, kurā gulda bēbīti. Pie pacēlāja somu ar bēbi izņem, ratus saloka un ar pacēlāju uzlaiž augšā. Kamēr viens pakavējas kafejnīcā, pieskatot bēbīti, otrs var paslēpot. Piemēram, slēpošanas kūrorts Kaunertāle (Kaunertal) Austrijā izceļas ar savu sevišķi draudzīgo attieksmi ne tikai pret jaunajiem vecākiem, bet arī pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Cilvēks no sava ratiņkrēsla var pārsēsties īpaši aprīkotā krēslā un piepildīt sapni par traukšanos lejā no kalna tā, ka vējš svilpo gar ausīm.

     

    10. Padomā vēl par citām izklaidēm bērnam

    Kā zināms, bērniem ir grūti ilgi nodoties vienai darbībai, vajadzīgas pārmaiņas. Tāpēc mēs pusdienlaikā vienmēr ieplānojām pauzi slēpošanā un gājām uz kafejnīcu, kur dzērām kakao ar milzīgu putukrējuma cepuri. Lai bērniem slēpošana neapniktu, ieteicams ieplānot arī dienu vai divas, kad ģimene kopā dara ko citu – brauc ekskursijās, apskata pilsētas, našķojas kafejnīcās.

    Vai te ziemo dinozauri!?

    Slēpošanas kūrortā Vaideringā nejauši uzgājām Triassic Park, kas ir liels dinozauru parks pašos kalnos. Ņēmām snovborda dēļus padusē un bridām līdz zvēriem sniegā. Vasarā šis dinozauru parks darbojas, bet ziemā milzeņi, tā teikt – pārziemo. Tomēr mēs tur bijām, dinozaurus redzējām un labprāt aizbrauktu apskatīt vēlreiz.

    Naktsmājas, kas nesit pa kabatu

    Ņemot vērā, ka Austrija skaitās dārga zeme, ceļojot iesakām apmesties kādā no viesnīcām Jufa hotels. Viesnīca nav nekāds dizaina paraugs, toties ģimenes ar bērniem šeit skaitās prioritāte un arī neliek mazajiem garlaikoties. Katrā viesnīcā padomāts par rotaļām un izklaidēm bērniem. Jufa hotels pieejamas ne tikai Austrijā, bet arī Vācijā un Ungārijā. Vairāk informācijas meklē internetā: jufa.eu.

    Mēs tur bijām un iesakām arī jums!

    Bērniem piemēroti kalnu kūrorti atrodas arī:

    • Francijā. Les Deux Alpes, kur slēpot var pat vasarā uz ledāja, bet, nobraucot no kalna, ir iespēja sauļoties, peldēties, spēlēt volejbolu, tenisu, braukt ar rodeļiem.
    • Andorā. Grandvalira, kur īpaši bērniem labiekārtota slēpošanas trase ar pasaku tēliem, skaņu efektiem un dažādiem slēpošanas uzdevumiem, lelles gan uz pacēlājiem, gan trasē, kafejnīcā.
    • Norvēģijā. Trisila, kur atrodas bērnu pieskatīšanas dārziņš, un vecākiem tā ir iespēja arī pašiem paslēpot.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē