• Arī jaunie vecāki var piedzīvot izdegšanu

    Attiecības
    12. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan par izdegšanu ierasts runāt profesionālā kontekstā, to var piedzīvot arī jaunie vecāki, kas velta gandrīz visu savu laiku rūpēm par bērnu, atstājot sevi otrajā plānā, saka psihoterapeite Marija Ābeltiņa. Kā vienu no izdegšanas iemesliem šādos gadījumos viņa min privātuma un laika sev trūkumu.

    «Bērniņa ienākšana ģimenē rada daudz prieka, bet tajā pašā laikā jaunā loma vecākiem var radīt arī stresu. Jaunajiem vecākiem īsā laikā jāapgūst daudz jaunu prasmju, tāpēc nereti viņi šajā laikā atstāj savas emocionālās un fiziskās vajadzības otrajā plānā,» saka kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa.

    Speciāliste ir pārliecināta, ka šādos emocijām piepildītos dzīves posmos, kad laime nepārtraukti mijas ar spriedzi, ir īpaši svarīgi atrast brīžus privātumam – tas nozīmē ne tikai tuvības mirkļus ar otro pusīti, bet arī laiku saviem hobijiem vai vienkārši iespēju netraucēti padomāt. Kļūstot par vecākiem, nedrīkst pazaudēt savu individualitāti. Globālais IKEA pētījums Dzīve mājās atklāj, ka teju puse jeb 43 % mazu bērnu vecāku Latvijā kā galveno šķērsli, kas neļauj mājās veltīt laiku sev, min nepieciešamību rūpēties par citiem.

    Nav laika sev? Padomā divreiz

    Jaunie vecāki bieži apgalvo, ka viņiem nav laika un vietas sev. Kā uzsver Marija Ābeltiņa, lielākajā daļā gadījumu patiesais iemesls ir sajūta, ka īstiem pieaugušajiem ar visu jātiek gala pašiem un nav pieņemami domāt par sevi, atpūsties un pavadīt laiku vienatnē. Daži vecāki uzskata, ka viņu mājoklis ir par mazu, bet dažiem ir pārāk augstas prasības pret sevi – viņi vēlas būt izcili darbā, mājās un piedalīties arī sociālajā dzīvē. Psihoterapeite atgādina, ka nevienam nav jābūt perfektam – reizēm ir ieteicams atteikties no saviem nereālistiskajiem standartiem.

    Nepamatota pašuzupurēšanās un savu vajadzību noliegšana ilgtermiņā var radīt iekšēju neapmierinātību.

    Cilvēki šādos gadījumos to cenšas apspiest, tas prasa daudz enerģijas un var novest līdz izdegšanai. Tie, kas nespēj atvēlēt laiku sev, kļūst dusmīgi uz sevi un apkārtējo pasauli, un tas savukārt sabojā attiecības ar citiem un noved pie atsvešināšanās un vientulības, bet sliktākajos gadījumos – pat pie depresijas.

    Lūgt palīdzību nenozīmē būt vājam

    Psihoterapeite norāda, ka svarīgākais ir komunikācija, jo daudzi saprot, ka viņiem ir tiesības uz privātumu un laiku sev, taču nezina, kā to apkārtējiem palūgt. «IKEA aptauja atklāj, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs domā, ka šāds lūgums citus aizvainos. Es šiem cilvēkiem ieteiktu iztēloties, ka labs draugs vai draudzene viņiem palūgtu pieskatīt savu bērnu uz pāris stundām, lai varētu nedaudz atvilkt elpu. Visticamāk, viņiem tas šķistu pilnīgi normāli un viņi ar prieku palīdzētu. Paskatoties uz sevi no drauga skatpunkta, situācija droši vien nešķistu tik atšķirīga,» skaidro Marija Ābeltiņa.

    5 vienkārši padomi, kas palīdzēs neizdegt:

    1. Radi savu privāto telpu. Mājas ir vieta, kur vislabāk var veltīt laiku sev. Un pat mazos mājokļos ir iespējams atrast vietu privātumam – ieej siltā vannā, iekārto galdu saviem hobijiem vai radi ērtu stūrīti adīšanai.
    2. Lūdz palīdzību draugiem, radiem, profesionāļiem vai institūcijām. Un dari to, kamēr vēl nejūties pilnīgi iztukšots.
    3. Fiziskās aktivitātes – pusstundu ilga pastaiga, suņa staidzināšana vai izbrauciens ar velosipēdu trīs reizes nedēļā var ievērojami uzlabot ne tikai fizisko, bet arī garīgo labsajūtu.
    4. Ieplāno laiku sev. Ja tava ikdiena ir ļoti aizņemta, rezervē savā plānotājā laiku sev. Var sākt ar 15 minūtēm vai pusstundu. Sapulcē ar sevi vari, piemēram, palasīt grāmatu, rakstīt dienasgrāmatu vai virtuvē paēst agras brokastis, kamēr pārējie mājinieki vēl guļ.
    5. Radošais treniņš – neatstāj novārtā radošumu un nodarbini savu prātu. Kursi, apmācības, lasīšana un citas intelektuālas aktivitātes palīdzēs novirzīt domas uz kaut ko pavisam citu un atpūsties no ikdienas pienākumiem. Ja tev nav iespēju apmeklēt šādas nodarbības, vari savu darbagaldu mājās pārvērst par radošo oāzi vai mācību vietu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē