• FOTO: Kas ir mājdzemdību vecmātes somā?

    Mājdzemdības
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Agneses Dejus arhīva
    Kā tev šķiet, kāds aprīkojums ir plānotās mājdzemdībās? Vai vispār tur vajadzīgs aprīkojums? Mājdzemdībās taču dzemdē dabiski — bez nekā! Varbūt kādas šķērītes nabassaitei, ožamais spirts un ēteriskās eļļas?

    Šāds priekšstats par mājdzemdībām tik tiešām nereti dzirdēt diskusijās par un pret ārpusstacionāra dzemdībām, kur tiek minēts arī viedoklis, ka mājdzemdības nozīmē dzemdības labības lauka malā kādas zāļu sievas kompānijā… Realitātē kārtību, kādā var notikt plānotas ārpusstacionāra dzemdības, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.611. par dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtību, kuros sīki atrunāta dzemdību palīdzība gan stacionārā, gan arī, kas un kā drīkst dzemdēt mājās.

    Atbilstoši šiem noteikumiem, mājdzemdības vada sertificēta vecmāte, plānotā mājdzemdību vieta atrodas ne tālāk kā 30 minūšu braucienā līdz stacionāram stacionāra, kurp nepieciešamības gadījumā stacionē dzemdētāju. Dzemdību līgums paredz, ka mājdzemdību vecmāte jau pirms dzemdībām dodas vismaz vienā vizītē pie dzemdētājas uz mājām, tāpat vienošanās paredz vismaz trīs pēcdzemdību vizītes.

    Un mājdzemdību vecmātei līdzi ir ne tikai soma, bet ietilpīgs koferis ar dzemdībās nepieciešamām dzemdību ierīcēm, piemēram, fonendoskopu, lai sekotu mazuļa sirdspukstu ritmam, asinspiediena mērītājs, manuālais vakuumekstraktors, medicīniskais termometrs, svari jaundzimušā svēršanai, pārnēsājams skābekļa rezervuārs ar gāzes ietilpību vismaz 400l, kas aprīkots ar plūsmas mērītāju un regulācijas vārstuli, kas nodrošina maksimālo plūsmu vismaz 15l/min, jaundzimušo un pieaugušo izmēru portatīvas mākslīgās plaušu ventilācijas ierīces (elpināšanas maisi ar skābekļa rezervuāru, atbilstoša izmēra sejas maskām un skābekļa plūsmas pievades iespējām, kā arī daudzām citām. Koferī atrodas arī medicīniskām manipulācijām nepieciešami materiāli: piemēram, jaundzimušo un pieaugušo izmēru katetri sekrēta atsūkšanai no elpceļiem, kā arī dažādi dezinfekcijas līdzekli*.

    Stāsta un rāda klīnikas «Ğimenes sirds» mājdzemdību vecmāte Agnese Dejus:

    "Uz mājdzemdībām mēs braucam ar diviem vai trīs čemodāniem, kuros atrodas mobilais dzemdību zāles aprīkojums! Jā, mēs klausāmies, kā jūtas bērniņš ar Doppler augļa sirdstoņu manuālo aparātu; mēs mākam iedurt gan vēnā, gan dupsī; varam uzlikt nepieciešamības gadījumā sistēmu; protam veikt un mums ir viss nepieciešamais aprīkojums un medikamenti, lai veiktu reanimācijas pasākumus gan jaundzimušajam, gan mātei. Jā, mēs arī sveram, mērām un izvērtējam jaundzimušo pēc viņa piedzimšanas. Mums ir statīvi un dažādi izmēra šprices. Ja sievietei ir starpenes traumatisms, mēs to sašujam ar nepieciešamā izmēra diegiem. Mums ir sterili instrumenti un sterili cimdi. Mums ir medikamenti un viss nepieciešamais elpceļu atsūkšanai. Mums ir asinsspiediena mērītāji, termometri un pulsa oksimetri gan pieaugušajam, gan tikko dzimušam bērniņam. Mums ir skābekļa balons un pat dzemdību baseins, kur katra sieviete lieto savu vienreiz lietojamo ieklājumu. Mums ir jāraksta daudz dokumenti. Tādi paši kā slimnīcās.

    Kas mums nav? Mums nav epidurālās anestēzijas un narkotiski analgētiskie atsāpināšanas medikamenti. Bet sievietēm plānotās mājdzemdībās tos neprasās.

    Plānotu mājdzemdību ekipējums izmaksā vismaz 3000 eiro. Un tas nesastāv tikai no ēteriskām eļļām, kaut gan arī tās mums ir!"

    *Pilnu sarakstu var izlasīt Ministru Kabineta noteikumos nr. Nr.611.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē