• FOTO: Jaunie mākslinieki ar krāsām – par elektrodrošību

    Drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Lai pievērstu bērnu un viņu vecāku uzmanību elektrodrošībai, AS Sadales tīkls, sadarbojoties ar Latvijas Kultūras izaugsmes fondu, īsteno unikālu projektu Uzlādē krāsas.

    Projekta ietvaros izglītības iestāžu tuvumā Rīgā – Purvciemā, Mežciemā un Pļavniekos – ar grafiskiem zīmējumiem par tēmu Elektrība – jaudīga, bet draudīga! jaunie mākslinieki vecumā no 18 gadiem apglezno elektrības transformatoru apakšstacijas. Šobrīd jauno veidolu ir ieguvušas 10 apakšstacijas, vēl pie piecām apakšstacijām darbs turpinās.

    Latvijā elektrotraumas nav retums – diemžēl gandrīz katru nedēļu kāds iedzīvotājs īpašuma elektroietaisēs gūst traumu. Šī gada deviņos mēnešos reģistrētas 59 elektrotraumas, tostarp 17 gadījumos cietušie ir bērni. Lai pievērstu bērnu un jauniešu uzmanību tik nozīmīgai tēmai kā elektrodrošība, Sadales tīkls meklēja uzmanību piesaistošus risinājumus, kas konkurētu ar vizuāli un saturiski pārsātināto digitālo vidi. Tika nolemts kā komunikācijas kanālu izmantot pie bērnudārziem un skolām esošos transformatoru namiņus.

    Viena no projekta māksliniecēm Linda Īstenā uzskata, ka ar elektrību saistītie nelaimes gadījumi, īpaši bērnu un jauniešu vidū, notiek galvenokārt tādēļ, ka viņiem trūkst informācijas par elektrības bīstamību. "Man liels prieks, ka varu būt daļa no izglītojošas kampaņas, draudzīgi atgādinot, ka elektrība ir jaudīga, taču spēj būt arī draudīga.

    Domājot par šo tēmu, nonācu pie savām bērnības atmiņām – atcerējos par aku pagalma vidū, no došanās uz kuru vienatnē vecāki mani mēģināja pasargāt, stāstot par biedējošu tēlu – Aku veci, kurš velkot iekšā bērnus, ja tie gar aku klaiņo vieni.

    Ar šo stāstu pietika, lai turpmāk es akai vienmēr mestu līkumu. Šīs emocijas un stāstu es pārnesu uz  vienas no apakšstacijas sienām, lai tas bērniem atgādinātu, ka, ja elektrības tuvumā esam neapdomīgi, tā patiesi var būt draudīga," stāsta māksliniece.

    Transformatoru apakšstaciju apgleznošanas projekts tika uzsākts augustā, darbu norisi saskaņojot ar Sadales tīkla speciālistiem. Mākslas darbi tika atlasīti konkursa kārtībā.

    Projekts Uzlādē krāsas ir daļa no plašākas uzņēmuma izglītojošās elektrodrošības kampaņas. Šovasar uzņemta arī elektrodrošības mācību īsfilma, kas nodota izmantošanai Latvijas izglītības iestādēs. Tāpat ap 70 Sadales tīkla darbinieki – elektrodrošības vēstneši – visa mācību gada garumā gan ar klātienes, gan attālinātām lekcijām viesosies skolās un bērnudārzos, kā arī iesaistīsies skolu programmā Dzīvei gatavs, lai jauniešiem stāstītu un atgādinātu par svarīgākajiem drošības noteikumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē