• Noderīgi padomi, kā parūpēties par bērna veselību un labsajūtu

    Gatavošanās skolai
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Strauji tuvojas septembris un jauns mācību gads, kas šogad būs citādāks nekā ierasti. Lai gan pirmais septembris ir svētki visiem, daļai jaunais mācību gads var radīt stresu, īpaši šogad – koronavīrusa dēļ notiek pārmaiņas un ir neziņa par to, kas tuvākajā laikā ir gaidāms. Lai skolas gaitas sagādātu vairāk prieka nekā raižu, Euroaptieka farmaceite Zane Melberga iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību bērna emocionālajai veselībai un imunitātes stiprināšanai.

    Stresa mazināšanai mierīga atmosfēra un uzmanības veltīšana

    Sākoties jaunam mācību gadam, bērnam var rasties stress. Tā var būt organisma atbildes reakcija uz dažādām dienā aizvadītām situācijām.

    Stress bērnam var izpausties kā uzvedības traucējumi – komunikācijas grūtības, aizkaitināmība un melošana, kas ir kā trauksmes signāls vecākiem.

    Šādos gadījumos vecākiem ieteicams pavērot, kas bērna ikdienā var izraisīt stresu un meklēt situācijai risinājumus. Stress var arī būt kā cēlonis kādai slimībai, piemēram, iesnām, paaugstinātai temperatūrai, klepum un galvassāpēm. Tie ir izplatītākie simptomi, ar ko šobrīd saskaras sākumskolas bērni mācību gada pirmajās nedēļās.

    Lai atvieglotu bērna skolas gaitu sākumu, bērns jau laikus jāsāk pieradināt pie skolas rītu režīma, tādēļ vēlams nedēļu pirms skolas sākuma bērnu radināt pie agrākas celšanās un citām ierastām ikdienas rutīnām.

    Ne mazāk svarīgi vecākiem ir kopā pavadīt laiku ar bērnu pēc skolas apmeklējuma.

    Piemēram, ieteicams ēst vakariņas kopīgi, nevis katram savā istabā, un pārrunāt dienas notikumus un noskaidrot, kā bērns jūtas pēc aizvadītās dienas. Bērna stresa mazināšanai farmaceite iesaka bērnam dot nomierinošas tējas kā melisas vai kumelīšu. Ja bērnam bijušas stresa situācijas, vecākiem ieteicams kopā ar bērnu pavadīt dažas dienas mierīgos apstākļos mājās.

    60 minūtes imunitātes stiprināšanai

    Ja aizvadītajā mācību gadā uz bērnu iesnām un klepu skatījāmies ar sapratni, tad, sākoties jaunam mācību gadam, iespējamu vīrusu izplatības dēļ, ir īpaši svarīgi piedomāt par sava bērna imunitāti. Imunitātes stiprināšanai, bērna fiziskās un emocionālās veselības uzlabošanai, kā arī stresa mazināšanai ieteicams sekot līdzi tam, vai bērns pietiekami daudz laika pavada svaigā gaisā. Dienā pietiek vien ar 60 minūšu pastaigu, rotaļu laukuma apmeklējumu, braukšanu ar skrejriteni, aktīvu rotaļāšanos vai līdzīgas aktivitātes.

    Vitamīni bērniem – arī profilaksei

    Pirms bērns atsāk skolas gaitas, vecākiem jāatceras, ka arī bērniem jāuzņem papildu vitamīni. Farmaceite norāda, ka viens no būtiskākajiem ir Omega-3, kas satur augošiem bērniem vērtīgās taukskābes, veicinās koncentrēšanās spēju, attīstīs kognitīvās spējas, uzlabos vielmaiņas procesus un stiprinās imunitāti.

    Bērniem ieteicams lietot arī C un B grupas vitamīnus, kas stiprinās bērna nervu sistēmu, veicinās organisma fiziskās un garīgās darba spējas, kā arī uzlabos nakts mieru.

    Lai saglabātu veselu organismu, talkā var nākt arī dabīgie imunitātes stiprinātāji. Tas var būt tējai pievienots medus un citrons, gan dzērvenes un smiltsērkšķu ogas.

    Jāatceras, ka liela nozīme bērna imunitātes stiprināšanai un veselībai kopumā ir arī miegam. Tā trūkums var padarīt bērna organismu jutīgāku pret slimībām, samazinot dabiskās organisma aizsargspējas, tādēļ vecākiem ieteicams veidot un sekot līdzi bērna stabilam miega režīmam. Labāku naktsmieru var radīt vanna pirms gulētiešanas, kā arī guļamistabas izvēdināšana.

    Pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs

    Rūpējoties par to, lai skolēnam būtu viss mācībām nepieciešamais, nedrīkst piemirst arī par pilnvērtīgu uzturu – tas ietekmē veselību, pašsajūtu, dzīvesprieku un ilgtermiņā – arī sekmes mācībās. Līdz ar septembra sākumu, bērnam būs nepieciešama papildu enerģija, lai katru darba dienu pavadītu skolas solā, kā arī, lai pēc tās apmeklētu dažādas ārpusskolas nodarbības, tāpēc īpaši liela uzmanība jāpievērš bērna uzturam, vienlaikus nodrošinot tā dažādību, sabalansētību un mērenību. Tas nozīmē, ka uzturā jābūt pietiekamā daudzumā olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, ūdenim, kā arī vitamīniem.

    Vislielākais vitamīnu avots ir augļi un dārzeņi. Tiem būtu jāveido gandrīz puse no ikdienā uzņemto maltīšu daudzuma.

    Bērniem ieteicams ēst aptuveni 4–5 reizes dienā, nodrošinot maltītes ar pietiekami lielu daudzumu augļu un dārzeņu. Vislabāk, ja uzturā ir dažādu krāsu augļi un dārzeņi, jo katrai krāsai ir savas bioloģiski aktīvās vielas un vitamīni. Izvēloties daudzveidīgus augļus un dārzeņus, organisms tiek nodrošināts ar lielu daļu tam nepieciešamo mikroelementu, tāpēc savās ikdienas maltītēs nepieciešams iekļaut vismaz divu atšķirīgu krāsu produktus. Piemēram, sarkanā krāsā (paprikas, tomāti, ķirši, jāņogas) un zaļā krāsā (gurķi, brokoļi, selerijas, zirnīši).

    Brokastu nozīme augošam organismam

    Bērniem no rīta ir nepieciešams pietiekami daudz enerģijas un uzturvielu, lai viņi skolā justos modri un darbspējīgi, tāpēc brokastis ir svarīgākā skolēna ēdienreize. Bērna enerģija pēc naktsmiera ir izsmelta, tāpēc tā jāatjauno, lai varētu koncentrēties gaidāmajai dienai un nejust izsalkumu līdz nākamajai ēdienreizei.

    Bērnu brokastīm ieteicams izvēlēties ēdienus, kas bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem: putras, nesaldinātas graudaugu pārslas, pilngraudu vai kliju maizi.

    Pēc šiem ēdieniem bērnam pietiks enerģijas ilgākam laikam, kā arī ātri neradīsies izsalkums. Bieži vien rīta steiga neļauj bērnam pamosties un sagatavoties rīta cēlienam, kā dēļ bērnam nav apetītes. Šādās reizēs ieteicams pārskatīt bērna un arī pašu vecāku dienas režīmu. Izņēmumu kārtā bērnam līdzi uz skolu brokastu vietā var iedot augli vai kādu veselīgu uzkodu. Savukārt, ja bērnam skolā jau plkst. 11.00 gaidāmas pusdienas, tad par atteikšanos no brokastīm nav nepieciešams satraukties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē