• Deviņi svarīgi padomi jaunajiem vecākiem

    Attiecības
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    7. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad ir piedzimis bēbītis un ģimenes ikdiena ir krasi mainījusies, laika plānošana un ikdienas darbu paveikšana sākumā var šķist kā neiespējamā misija. Kā šo pielāgošanās laiku visiem padarīt vieglāku? Padomus sniedz psiholoģe un ģimenes psihoterapijas speciāliste Ilze Novikova.

    1. Atbalsta personas

    Jau gaidību laikā būtu svarīgi padomāt, kuri būs tie uzticamie cilvēki, kam lūgt palīdzību, kad mazulis būs piedzimis. Nekautrējies lūgt palīdzību mājas darbu veikšanā vai siltu pusdienu pagatavošanā. Būtiski apzināties, ka bēbītis pirmajos dzīves mēnešos gribēs pastiprinātu mammas uzmanību – gan fizisku, gan emocionālu.

    2. Mīlestība pret sevi

    Neapšaubāmi, māmiņa sava bērna dēļ būs gatava darīt visu. Tomēr zelta likums teic, ka tikai tā māmiņa, kura būs parūpējusies par sevi, būs vislabākā savam bērnam. Ik dienu būtu svarīgi atrast vismaz 10 minūtes savam hobijam vai kādai iemīļotai nodarbei, kas palīdzēs uzlādēties un atgriezties pie mazuļa aprūpes priecīgai, ar pozitīvām emocijām. Tā var būt šūšana, garšīgas tējas baudīšana, varbūt ceļojumu albuma apskatīšana.

    3. Laiks ar bērnu – līdzsvarā

    Lai neveidotos partnerattiecību krīzes, ar bērniņa tēti jau laikus izrunājiet, kuras būtu tās lietas, ko katrs no jums gribētu darīt, un meklējiet variantus, kā to īstenot. Nedēļas sākumā varat izveidot plānu, kuros vakaros bērniņu liks gulēt māmiņa, kuros – tētis vai, piemēram, kurš brīvdienu rītos celsies agrāk, lai parūpētos par mazuļa vajadzībām, bet kurš varēs pagulēt nedaudz ilgāk.

    4. Atbalsta grupas

    Citu mammu pieredze un atbalsts mēdz iedrošināt un palīdzēt. Reģistrējoties dažādās jauno māmiņu grupās, iespējams iegūt ne tikai daudz vērtīgas informācijas, bet arī cilvēkus, kam uzticēties. Tomēr, piesakoties šādās grupās, jaunajai māmiņai jābūt ļoti vērīgai un jāprot izvērtēt, kāda informācija viņai nāk par labu, bet kādā labāk neieklausīties.

    5. Sevis novērtēšana

    Ikdiena ar mazuli var nebūt viegla. Tādēļ jo īpaši svarīgi ir mācēt sevi paslavēt par dažādām mazajām uzvarām, piemēram, bērniņa atraudziņas sagaidīšanu, nomierināšanas veida atrašanu un citām. Pasmaidi un paslavē sevi par visu jauno, ko ikdienā piedzīvo un iemācies!

    6. Miega kvalitāte

    Lai cilvēks spētu pilnvērtīgi funkcionēt, ļoti svarīgs ir miegs un tā kvalitāte. Jaunajiem vecākiem nevajag justies vainīgiem, ja brīžos, kad mazulītis guļ, arī paši vēlas atpūsties. Gluži pretēji – tas ir jādara, lai bērniņa nomoda brīžos vecāki spētu par mazuli pilnvērtīgi parūpēties un paši justies labi.

    7. Bez panikas

    Daudzas situācijas, it īpaši, ja piedzimis pirmais bērniņš, jaunajiem vecākiem būs pavisam jaunas un nezināmas. Var gadīties, ka brīžos, kad mazulis, piemēram, ļoti raud un nav nomierināms, vecākiem iestājas panika. Jau gaidību laikā māmiņa ar tēti var sagatavot rīcības plānu krīzes situācijai, piemēram, piecas reizes dziļi ieelpot, kritiski izvērtēt situāciju, iekļaut sarakstā telefonu numurus, kur zvanīt, lai rastu palīdzību un atbalstu (tā var būt PEP mamma, ģimenes ārsts, zīdīšanas konsultants u. c.).

    8. Noderīgas palīgierīces

    Ir vecāki, kuri līdz ar mazuļa ienākšanu ģimenē iegādājas daudz dažādu lietu (šūpulīti, rāciju u. c.). Lai nebūtu uzreiz jāpērk jaunas lietas, var apvaicāties radiem un draugiem, kam ir mazi bērni, varbūt viņu mājā šobrīd ir neizmantots kas tāds, kas jaunajiem vecākiem var šķist noderīgs un ko pirms iegādes var izmēģināt, lai saprastu, vai jaunā ierīce patīk arī bērniņam.

    9. Savu bērnu vislabāk pazīst vecāki

    Tikai jaunā māmiņa un tētis spēj pilnībā izprast sava jaundzimušā bērniņa vajadzības. Pat ja tas neizdodas pirmajās nedēļās, nesatraucieties, jo šis ir iepazīšanās laiks, kad jūs mācāties sajust un ieraudzīt, ko vēlas bērniņš, un arī mazulis mācās iepazīt jūs. Ir labi ieklausīties citu māmiņu un radu padomos, kā rīkoties, tomēr atcerieties, ka pareizo atbildi pateiks tava sirds un intuīcija. Uzticies sev!

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē