• Kā sakārtot māju pirms un pēc bērniņa piedzimšanas?

    Mazulis
    Lelde Jaudzema
    10. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ienākot ģimenē mazulim, pārmaiņas piedzīvo arī mājas iekārtojums, jo nāk klāt daudz mantu un lietu, kas būs vajadzīgas bērniņa aprūpei un ikdienai. Telpu organizēšanas konsultante un grāmatas Sakārto māju, sakārto prātu autore Dana Gulbe jaunajām māmiņām iesaka bēbītim nepieciešamās lietas sākt kārtot un pareizi organizēt jau pirms mazuļa piedzimšanas.

    Jo mazāk, jo labāk

    Daudzas jaunās māmiņas pēc bērniņa piedzimšanas pastiprināti pievēršas mājas kārtošanai. Kāpēc tā? «Pirmkārt, kārtojot var gūt mieru un veselīgu kontroles sajūtu pār savu dzīvi. Līdz ar jauno mammas lomu un ikdienas rūpēm par mazuli šķiet, ka sava dzīve uz laiku ir pazudusi. Vairs nevar tik viegli regulēt savu dienu: iet gulēt, kad vēlies, mierīgi palasīt savu iemīļoto grāmatu utt. Kārtošanas process ir unikāls ar to, ka mamma pati var pieņemt lēmumus, tam ir arī dziļš un vērtīgs psiholoģiskais aspekts.

    Otrkārt, visi līdzšinējie mājas darbi netiek atcelti tikai tāpēc, ka ir piedzimis bērniņš. Tāpat ir jātīra māja, jāmazgā trauki, drēbes, grīda utt. Ir jāpaveic pat vairāk nekā pirms tam. Pēc dzemdībām hormonu radīto straujo pārmaiņu dēļ bieži vien emocijas kļūst ļoti sakāpinātas un pat nekārtība ierastajā vidē var likt pēkšņi uzsprāgt.

    Kā mājas tīrīšanas un kārtošanas procesu padarīt vienkāršāku? Viens no palīgiem ir mērķtiecīga organizēšana jeb atbrīvošanās no liekā.

    Formula ir šāda: jo mazāk priekšmetu tev pieder, jo mazāk laika vajag, lai par tiem parūpētos.

    Tas nenozīmē, ka viss jāmet ārā, bet, samazinot priekšmetu daudzumu, varam atvieglot savu ikdienu. Piemēram, kaut ko iegādājoties, vajadzētu kritiski izvērtēt, vai tas tiešām ir nepieciešams un vai vēlēšos veltīt laiku, lai par šo lietu rūpētos. Iztēlosimies: ja ikdienā bēbītim tiek nomainīti 10 bodiji, var pienākt brīdis, kad sastapsimies ar lielu netīro drēbju kaudzi. Tad atliek saķert galvu – kā lai tieku galā ar visu? Jo mazāk drēbju, jo ātrāk tās izmazgāsim un līdz lielajiem netīrās veļas kalniem nemaz nenonāksim. Tādēļ pašu pirmo komplektiņu jaundzimušajam varam kombinēt, piemēram, šādi: 4 bodiji, 4 bikses un 4 pāri zeķīšu. Ja jaunā ģimene dzīvo laukos un nav vienkārši iegādāties jaunas drēbītes mazulim, apģērbu rezerve varētu būt lielāka,» stāsta Dana Gulbe.

    Izmanto kumodi!

    Dana Gulbe iesaka mazuļa lietām un apģērbam iegādāties kumodi (atvilktņu garums varētu būt ap 80 cm), kas būs ērtāka un praktiskāka par mazo drēbīšu karināšanu uz pakaramajiem. Dana iesaka darīt tā: mazuļa drēbes (bikses, bodijus, jaciņas u. c.) saloka uz pusēm, pagriež vertikāli un gluži kā ķieģelīšus ieliek atvilktnē. «Tā kā drēbītes ir pavisam mazas, iesaku izmantot apakškastītes.

    Ja nav vēlmes iegādāties jau gatavu komplektu, lieliska alternatīva ir kurpju vai cita iepakojuma kastes.

    Galvenais ir to funkcionalitāte, lai, atvilktni atverot, viss no augšas būtu labi pārredzams. Turklāt, ja vajadzēs ieviest kārtību, varēs sakārtot tikai vienu kastīti, nevis uzreiz visu atvilktni»

    Kumodes virsmu var izmantot arī bērna pārtīšanai. Būtu jāņem vērā, ka mazam bērniņam iegādātām lietām ir īss mūžs, piemēram, tā ir ar pārtinamo galdu. Jau pēc dažiem mēnešiem bērniņš sāk velties un pārtinamais galds viņam vairs nav vajadzīgs.

    Kā iekārtot atvilktnes?

    «Kumodes augšējā atvilktnē, pie kuras ir vieglāk piekļūt, parasti liek biežāk izmantojamās higiēnas preces: autiņbiksītes, vates plāksnītes, mitrās salvetes, krēmus u. c. Noteikti iesaku ikvienu produktu atbrīvot no plastmasas iepakojuma, jo, piemēram, robaini atplēsts krāsains plastmasas iepakojums rada nekārtības iespaidu. Tāpēc izņemam autiņbiksītes no iepakojuma un liekam atvilktnē vertikāli. Tāpat darām ar vates kociņiem un plāksnītēm – tos ieliekam stikla burciņā. Savukārt mazā groziņā var ielikt krēmiņus, pūderi u. c. Turpat var glabāt arī bērnam paredzētos medikamentus.

    Retāk izmantojamos sīkumus, piemēram, rezerves knupīšus vai matu aksesuārus meitenītēm, var salikt zip lock maciņos ar rāvējslēdzēju un pēc tam ievietot atvilktnē vertikāli.

    Neko nevajag likt vienu virs otra. Arī zeķītes un cepurītes varam salikt kastītē, bet jācenšas izvēlēties tik lielu kasti, lai tā nepaliktu pustukša,» iesaka Dana Gulbe.

    Nākamajā atvilktnē var kārtot ikdienai nepieciešamās drēbītes. Kā tās sašķirot? Ja mazajam ir daudz bikšu, vienu kasti var piepildīt ar siltākām, otru – plānākām. Bodijus var dalīt pēc toņiem (vienkrāsaini un raibi) vai pēc biezuma (plānāki un biezāki). Ja nepieciešams, atsevišķās kastītes ar apģērbiem atvilktnē var mainīt vietām.

    Pie zemākajām atvilktnēm ir grūtāk piekļūt, tāpēc tur ieteicams uzglabāt mazuļa drēbes nākamajām sezonām. Ja to ir tik daudz, ka visam nepietiek vietas, var izmantot mantu glabāšanas kasti (ap 20 cm augstu un pietiekami platu). Arī tajā visu liek pēc ķieģelīšu locīšanas principa. Ja ir vairākas kastes, tad marķējam, lai zinātu, kas katrā atrodas.

    Glabāšanai jāizvēlas vieta, kur kastes netraucēs, piemēram, skapja augšējos plauktus vai skapja apakšu.

    Vēlams atturēties kastes glabāt redzamās vietās, piemēram, uz skapja vai zem gultas.

    Ja kumodei ir vairākas nelielas atvilktnes, arī tās var marķēt. Uz augšējās atvilktnes maliņas uzlīmē zīmīti un uzraksta, piemēram, bodiji. Šis ir vienkāršs triks, kā uzturēt kārtību ilgtermiņā, jo gandrīz vai neiespējami ir ielikt bikses atvilktnē, uz kuras ir rakstīts – bodiji.

    Vērtīgs padoms! Labāk bez liekiem dekoriem!

    Mammas, iekārtojot bērnistabu, dažkārt iegādājas dažādus mīlīgus dekorus, taču jāatceras, ka tie uzkrāj putekļus. Dana Gulbe ierosina pašā sākumā no tā labāk atturēties, pierast pie jaunajām rūpēm par mazuli, un, ja tomēr pēc laika sirds ilgojas pēc kaut kā izcakota, var ļauties vājumam un kādu dekoru iegādāties.

    Šķirojam rotaļlietas

    Dažkārt mazuļa raudzībās sadāvina daudz rotaļlietu. Bēbītim tās visas uzreiz nebūs vajadzīgas, tādēļ ieteicams izveidot mazu noliktavu. Proti, ieliekam rotaļlietas kastē un ik pa divām nedēļām veicam rotāciju.

    Respektīvi, piedāvājam bērnam vairākas jaunas rotaļlietas, savukārt jau iepazītās ieliekam kastē glabāšanai.

    Tā arī varēs saprast, kāda ir bērna interese par konkrētu mantiņu. Ja šķiet, ka mazo kāda rotaļlieta tiešām vairs neinteresē un nav vajadzīga, pirms liec kastē, padomā, vai to taupīt vai labāk tomēr kādam atdot. Lai nav tā, ka drīz vien pienāk brīdis, kad rotaļlietu būs sakrājies tik daudz, ka jāsāk laikietilpīga šķirošana.

    Ēšanas piederumi

    Ar ēšanu saistītiem aksesuāriem, piemēram, pudelītēm, birstītēm, rīkojamies tāpat. Izņemam tās no iepakojuma, saliekam stabilā kastē bez vāka un novietojam plauktā vai atvilktnē. Protams, ja ir vēlme kādu dārgāku lietu vēlāk pārdot, iepakojumu varam saglabāt.

    Vannas priekšmeti

    Mazuļa mazgāšanai nepieciešamās lietiņas, piemēram, ziepes, šampūnu u. c., vannas istabā cenšamies nelikt uz redzamām virsmām – vannas malas vai uz grīdas pie dušas statīva. Daudz vieglāk ir ātri uzkopt virsmas, kad nekas lieks netraucē. Mazgāšanās piederumus var salikt necaurspīdīgā plastmasas kastē un ielikt plauktā. Ja tomēr ir vēlme likt uz vannas malas, tad tā, lai kastīte būtu viegli paceļama.

    Bērnu ratiņiem

    Dažkārt vecākus satrauc netīrā grīda no bērnu ratiņu riteņiem. Lai tā nenotiktu, var izmantot, piemēram, garenus plastmasas paliktņus (tādus var iegādāties IKEA), kas domāti apavu novietošanai. Novietojot tos uz grīdas, uz tiem var glabāt bērnu ratiņus pēc pastaigas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē