• Ceļojuma pieredze. Lielā ģimeņu turiāde autobusā pa Lietuvu

    Dzīvesveids
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    5. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Varbūt arī citiem noderēs mūsu draugu kompānijas pieredze – noīrēt autobusu un doties izbraucienā tepat uz kaimiņzemi Lietuvu. Iesaka Sindija Meluškāne, sertificēta mākslas terapeite un sešu bērnu mamma.

    Jāsāk ar to, ka mūsu draugu kompānija ir visai plaša – 8 ģimenes, ko veido 16 pieaugušie un 19 bērni. Un mūsu brauciena galvenais mērķis nebija par katru cenu apmeklēt kādas konkrētas vietas Lietuvā, bet gan atpūsties un izbaudīt laiku kopā. Tieši tāpēc arī bijām lēmuši par labu tam, ka mūsu četru dienu turiādei īrēsim autobusu, nevis brauksim katrs savā automašīnā.

    Noīrēt autobusu vai mikroautobusu ir visnotaļ vienkārši – atliek vien ierakstīt Google atslēgas vārdus autobusu noma vai ielūkoties kādā no sludinājumu portāliem. Izmaksas, protams, ir atkarīgas no cilvēku daudzuma un nobraukto kilometru skaita, bet es aprēķināju, ka mūsu ģimene četru dienu laikā benzīnam un auto ekspluatācijai būtu iztērējusi aptuveni tikpat, cik dalītajā maksājumā par autobusa īri.

    Taču ieguvums ir tāds, ka mēs, pieaugušie, lielāko daļu ceļa varējām pavadīt bezrūpīgās sarunās, savukārt bērniem bija savs tusiņš autobusa aizmugurē.

    Aptuvens maršruts un rezervētas naktsmītnes mums bija, taču, tā kā starp braucējiem bija arī mazi bērni, īpaši pievērsām uzmanību, lai autobusā nebūtu jāpavada vairāk par trijām, četrām stundām dienā.

    Nakšņojām iepriekš rezervētos kempingos. Zarasos, kur ir gan telts vietas, gan kompakti namiņi, un pašā Viļņas centrā, kur kempings darbojas arī kā hostelis un viesnīca, tāpēc tas ir piemērots nakšņošanai jebkurā gadalaikā. Viļņas kempingā atbilstoši vēlmēm un rocībai iespējams noīrēt gultas vietu no 8 eiro par nakti vai ērtu numuriņu no 25 eiro par nakti. Vieta tiešām izcila – nepilnu piecu minūšu gājienā no Viļņas vecpilsētas, Užupes un prezidenta pils.

    Cik izmaksāja autobuss?

    Autobusa īre, šofera darbs, degviela (par aptuveni tūkstoti nobraukto kilometru), kā arī Lietuvas ceļu atļauja, kas nepieciešama ārvalstu autobusiem un smagajām automašīnām – 1100 eiro.

    Kempings Viļņas centrā

    Meklē: DOWNTOWN FOREST HOSTEL & CAMPING, Paupio str. 31A, Vilnius.

    Ekskursija Biržos un Zarasu ezers

    Pirmajā dienā aplūkojām Biržus (Biržai). Daļa no mums apmeklēja vienu senākajām Lietuvas alus darītavām, bet pārējie pastaigājās Biržu pils teritorijā. Alus degustētāji par baudīto alu izteicās visnotaļ atzinīgi, un daži pat iepirka krājumus pārējām ceļojuma dienām. Naktsmītne bija pie Zarasu (Zarasai) ezera, kur bērni varēja baudīt ūdenspriekus piepūšamajās pilīs.

    Te atrodas arī panorāmas skatu tornis, kura augstums ir 17 metru, bet diametrs – 34 metri. No 100 metru garās takas paveras Zarasu ezera panorāma, bet piekājē aplūkojams akmens skulptūru parks.

    Man pašai gan labāk patika skatu tornis, kurā iespējams izaicināt savas bailes no augstuma un baudīt asās izjūtas, kad lielā augstumā pazūd zeme zem kājām, jo skatu torņa augstākajā punktā grīda ir no caurspīdīga stikla.

     

    Melnie punktiņi skatu torņa augšā ir cilvēku pēdas. Iedomājies, kāds ir skats no šīs vietas uz leju – sev zem kājām!
    Melnie punktiņi skatu torņa augšā ir cilvēku pēdas. Iedomājies, kāds ir skats no šīs vietas uz leju – sev zem kājām!

     

    Ignalinas atomelektrostacija

    Nākamajā dienā devāmies uz Visaginu, lai apmeklētu Ignalinas atomelektrostaciju. Starp citu, pēc seriāla Černobiļa tā ir kļuvusi par vienu no populārākajiem tūristu galamērķiem Lietuvā. Tieši šeit arī notikusi daļa filmēšanas populārajam seriālam, kurā atainota katastrofa Černobiļas kodolreaktorā.

    Pilnīgi bez maksas iespējams aplūkot atomelektrostacijas teritoriju un vienoties par lekciju, kurā lietuviešu, krievu vai angļu valodā izstāsta par atomelektrostacijas vēsturi un pašlaik notiekošo tās demontāžu. Ekskursijas pašā kodolreaktorā gan ir rezervētas vēl gadu uz priekšu, tāpēc tā mums gāja secen.

     

    Kopbilde pie Ignalinas atomelektrostacijas.
    Kopbilde pie Ignalinas atomelektrostacijas.

    Interesanti, ka atomelektrostacijas demontāžas darbi turpināsies līdz pat 2038. gadam, bet pašlaik te joprojām strādā aptuveni trīs tūkstoši darbinieku. Atomstacijas likvidēšana šeit tiek uztverta ar pretrunīgām emocijām, jo gandrīz visu Visaginas pilsētas iedzīvotāju dzīve ir saistīta ar darbu stacijā.

    Kādas bija mūsu izjūtas Visaginas atomelektrostacijā? Gan interesanti, gan neomulīgi.

     

    Ignalina
    Ignalina

    Laikmetīgās mākslas muzejs MO

    Kamēr mēs vēl tikai gaidām mūsu modernās mākslas muzeju, Viļņā ir jau trīs laikmetīgās mākslas muzeji, un MO ir jaunākais no tiem. Tajā aplūkojami darbi no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām, pieejama videozāle, bibliotēka un – kas galīgi nemaz nav mazsvarīgi – arī plaša rotaļu telpa bērniem.

     

    Pie modernās mākslas muzeja.
    Pie modernās mākslas muzeja.

     

    Vairāk informācijas meklē: mo.lt

    Užupes republika

    Ļoti interesanta vieta Viļņas vecpilsētas teritorijā, ko vietējie sauc par pilsētas sirdi. Sākotnēji tas ir bijis ļoti nabadzīgs un pat bīstams rajons, taču dzejnieki, gleznotāji un mūziķi to piepildījuši ar mākslu un radošumu, padarot par cienījamu un pat prestižu vietu.

    Svarīgumu Užupei piešķir fakts, ka tai ir sava himna, prezidents un konstitūcija – tā dažādu tautu valodās (arī latviešu) lasāma pie sienas vienā no Užupes ieliņām.

    Etnokosmoloģijas muzejs

    Observatorijas telpās veidots muzejs, kura ekspozīcijā pētīts un analizēts, kā dažādos laikos atspoguļotas cilvēces attiecības ar kosmosu un kā tas atainots dažādos simbolos. Var doties ekskursijā par kosmoloģijas vēsturi, un – pats interesantākais – aplūkojami un pat rokās paturami meteorītu gabaliņi.

     

    Meteorīta gabals, kas sver kilogramu.
    Meteorīta gabals, kas sver kilogramu.

    Vairāk informācijas meklē: etnokosmomuziejus.lt

    Viļņas televīzijas tornis

     

    Etnokosmoloģijas muzejā.
    Etnokosmoloģijas muzejā.

    Īpašs ar to, ka griežas. Uz torni var doties, ja vēlaties arī ieturēties, jo torņa 19. stāvā gandrīz vienīgā iespēja no turienes aplūkot Viļņas skatus ir sēdēt pie kāda no restorāna galdiņiem un attiecīgi arī veikt pasūtījumu.

    Traķu pils

    Apskates vērta ir Traķu pils, kas atrodas uz salas. 15. gadsimtā būvētā sarkano ķieģeļu celtne ir viens no visvairāk apmeklētajiem tūrisma objektiem Lietuvā. Interesanti, ka Traķos ir savs īpašais ēdiens – kibinai. Lieli pīrādziņi, ko parasti pasniedz kopā ar buljonu. Kibinai ir kebabs lietuviešu versijā, kas te ienācis līdz ar karaīmu musulmaņiem – viņi uz Traķiem savulaik bija atvesti, lai būvētu pili. Karaīmu krāsainās mājas Traķos var atpazīt pēc tā, ka uz ielu ir vērsti trīs logi.

     

    Traķu pils
    Traķu pils

    Bet Lietuvā, protams, ir vērts nobaudīt viņu nacionālo ēdienu – cepelīnus!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē