• Burvīgās ķirbjlampas

    Svētki
    Ilze Lipska
    28. oktobris, 2013
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Halovīni nav latviešu svētki, tas tiesa, un izvēle – ieviest tos savā ģimenē vai ne – katram jāizdara pašam, bet vai jūs zinājāt, ka ķirbju lampu grebšanas pirmsākumi nav meklējami Amerikā, bet gan Īrijā? Tiesa, sākumā tika izgrebti rāceņi, jo Eiropā vēl ķirbi nepazina. Izgrebtos rāceņus vai bietes ielika logos, lai aizbaidītu ļaunos garus.

    Vēlāk, izceļojot uz Ameriku un atklājot ķirbjus, lampas sāka grebt no tiem. Tā kā manam dēlam dzimšanas diena ir 1. novembrī, Halovīnus nesvinam, bet svētku galdu gan ar ķirbju lampām izdekorējam, kā arī noliekam ķirbi pie durvīm – gan ne ļauno garu atbaidīšanai, bet lai ciemiņi zina, kur nākt.

    Izmēģini arī tu pagatavot ķirbju lampu un radīt rudenīgu noskaņu uz galda.

    Ķirbju lampas arī skaisti smaržo – kad svecīte iekšā ķirbi silda, telpu piepilda cepta ķirbja aromāts… 

    Ķirbju izgrebšanas metodes

    1. Vispirms ķirbim nogriež cepurīti, lai varētu iztīrīt mīkstumu. Tad, kad mīkstums iztīrīts, ar zīmuli vai flomāsteru uzzīmē vēlamo ķirbja izskatu –klasisko seju ar acīm un muti vai arī kādu puķīti, taureni, vienkārši aplīšus.

      Dizainu pirms tam var izveidot uz lapas un tad pārzīmēt uz ķirbja – bērniem šī patiks nodarbe. Un tad ar mazu nazīti pa uzzīmētajām līnijām ķirbis jāizgriež.
    2. Otra metode – negriezt ķirbim cauri, bet veidot zīmējumu tikai mizā. Tāpat kā iepriekšējā variantā jāizņem mīkstums, taču nevis jāgriež ķirbī caurumi, bet ar dārzeņu mizojamo nazi jānogriež miza.

      Vieglāk to paveikt, ja pirms tam uz ķirbja uzzīmē, ko vēlas izgrebt. Tad atliek tikai ķirbī ielikt mazu svecīti un sagaidīt tumsu, lai varētu to aizdedzināt.

     

    Ķirbja lampu vislabāk dedzināt 2–3 dienas, kamēr ķirbis nesāk bojāties un to var paspēt izlietot – vai nu samarinēt, vai pagatavot biezeni.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē