• Bērnu intensīvās terapijas ceļvedis palīdzēs tūkstošiem bērnu kritiskā situācijā!

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Šodien Bērnu slimnīcas fonds un Bērnu slimnīcas speciālisti pasniedza Bērnu intensīvās terapijas atjaunotā ceļveža eksemplārus Ogres rajona slimnīcas galvenajai pediatrei dr. Paulai Kļaviņai, kā arī Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem! NMPD tika nodoti 1185 eksemplāri, lai pietiktu visiem brigāžu vadītājiem un operatīvās vadības centra ārstiem. Jau tuvākajā laikā ceļvedis būs pieejams arī citiem speciālistiem Latvijā, kuri piedalās neatliekamās palīdzības procesā.

    Pirmais BKUS Bērnu intensīvās terapijas ceļvedis tika izdots tieši 2017. gada augustā 1500 eksemplāros, un jaunais izdevums ietver gan papildinātu informāciju, gan ir kā atbilde milzīgajam pieprasījumam no Bērnu slimnīcas, NMPD un reģionālo slimnīcu ārstiem, ārstu palīgiem un māsām.

    Tāpat kā iepriekšējais izdevums, arī šis ceļvedis speciālistiem būs pieejams bez maksas, pateicoties Bērnu slimnīcas fonda atbalstam.

    «Medikamentu dozēšana pediatrijā ir sarežģītāka nekā citās medicīnas nozarēs. Piemēram, Bērnu slimnīcā vienlaikus var ārstēties gan priekšlaicīgi dzimis zīdainis, kurš sver 500 gramu, gan pusaudzis, kura svars ir vairāk nekā 100 kilogramu. Saprotams, ka katram no šiem pacientiem medikamenta deva un nepieciešamais inventārs būs atbilstoši jāpielāgo.

    Kritiskās situācijās, kad laika nav daudz un riski ir augsti, paļauties tikai uz atmiņu ir grūti un pat bīstami.

    Tādēļ Bērnu slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas ārsti ir izveidojuši kabatas formāta ceļvedi, kurā ieskatoties var ātri un ērti atrast kodolīgu informāciju par dzīvībai bīstamāko situāciju vadīšanu bērniem,» pastāstīja dr. Reinis Balmaks, Bērnu slimnīcas reanimatologs un viens no izdevuma autoriem.

    NMPD Medicīniskās kvalitātes un kvalifikācijas vadības centra vadītāja un ārste Dzintra Jakubaņeca, saņemot vērtīgo ceļvedi, uzsvēra: «Brigādes mediķu darbs ir neparedzams, jo tu nekad nezini, kas būs tavs pacients nākamajā izsaukumā. Kad esi sniedzis palīdzību ugunsgrēkā smagi cietušam sirmgalvim, pēc brīža jau slimnīcā jānogādā sieviete ar aizdomām par insultu, bet tad operatīvi jāspēj pārslēgties un bez vilcināšanās jārīkojas, lai glābtu dzīvību bērnam. Šogad vien tie ir bijuši vairāk nekā 21 000 izsaukumi pie bērniem, kuriem nepieciešama Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzība»

    Šis ceļvedis būs uzticams padomdevējs kritiskos brīžos, kad jāpieņem pareizs lēmums, nodrošinot neatliekamo medicīnisko palīdzību dažāda vecuma bērniem dzīvību apdraudošās situācijās.

    «Bērnu slimnīcas fonds sniedz ieguldījumu bērnu veselībā dažādos veidos, tostarp atbalstot dažādu ar bērnu veselību saistītu izglītojošo materiālu veidošanu. Šis izmērā mazais, bet saturiski tik vērtīgais ceļvedis ir svarīgs un praktisks darba instruments, kas kritiskās situācijās ļoti tiešā veidā mediķiem palīdz glābt bērnu dzīvības un uzlabot viņu veselību. Ņemot vērā lielo pieprasījumu, ar kādu saskārāmies pirms 5 gadiem, izdodot pirmo ceļvedi, un kas apliecināja, cik noderīgs mediķiem ir šis materiāls, šoreiz palielinājām tirāžu un to izdevām 2500 eksemplāros, mērķim novirzot 6700 eiro. Sirsnīgs paldies Bērnu slimnīcas ārstu komandai – dakteriem Reinim Balmakam, Ivaram Veģerim, Artai Bārzdiņai, Arnitai Tomiņai un Baibai Balmakai, jo izdevums ir tapis, pateicoties viņu inciatīvai un entuziasmam,» pateicību pauda Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

    Medikamentu devas, inventāra izmēri un biežāk lietotie algoritmi Bērnu intensīvās terapijas ceļvedī ir apkopoti loģiskā secībā un atbilstoši tam, cik nozīmīgi šo informāciju ir atrast pacienta stabilizācijas laikā. Līdzīgi izdevumi ir atrodami arī angļu un citās valodas, tomēr būtiski, lai tas būtu latviešu valodā un saturētu informāciju par Bērnu slimnīcas praksi, tādā veidā nodrošinot pēctecību, ja pacients tiktu pārvests tālākai ārstēšanai uz Intensīvās terapijas nodaļu. Ik gadu Bērnu slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā ārstējas ap 700 bērnu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē