• Sākot skolu, bērnam īpaši nepieciešamas uzslavas un iedrošinājums

    Skola
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    1. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jauna mācību gada sākšanās mazāko klašu bērniem ir satraukumiem bagāts dzīves posms, tādēļ viņiem ļoti vajadzīgs vecāku atbalsts un iedrošinājums, kas palīdz iejusties mācību ritmā un vairo pārliecību par saviem spēkiem. Biedrības Skalbes direktore, psiholoģe Zane Avotiņa iesaka iedarbīgus veidus, kā uzslavēt un iedrošināt bērnu sekmīgām skolas gaitām.

    Psiholoģe Zane Avotiņa atzīst, ka pareiza bērnu slavēšana nav viegls uzdevums: “Izteikt atzinību ir jāmācās, ko apgūstam dzīves pieredzes rezultātā. Ja šādas pieredzes nav, pieaugušajam varētu būt grūtības novērtēt bērna paveikto. Tas gan nenozīmē, ka šīs zināšanas nevar apgūt pieaugušā vecumā. Dažiem vecākiem šķiet, ka bērnu nedrīkst slavēt, lai viņš nekļūtu iedomīgs, taču tas ir kļūdains pieņēmums.

    Ja bērns nesaņem nekādu novērtējumu, viņš var justies nenovērtēts un, iespējams, nedrošs, jo nesaprot, vai ir rīkojies labi vai ne,” psiholoģe aicina vecākus rast laiku sarunai ar bērnu un viņa rīcības izvērtēšanai.

    Īpaši svarīgi tas ir jauna mācību gada sākumā. “Uzsākot skolas gaitas, skolēnu ir svarīgi iedrošināt, nevis nopelt par neizdarīto un pastāvīgi norādīt uz trūkumiem. Vecākiem ir jāmācās būt pacietīgiem un iejūtīgiem un jāmāca tādiem būt arī bērniem. Mazos skolēnus var uztraukt jauns ikdienas ritms un nepazīstamu cilvēku, piemēram, skolotāju iepazīšana,” uzsver speciāliste, piebilstot, ka skolnieku vislabāk var iedrošināt, sakot, ko viņam darīt, nevis ko nedarīt.

    Zanes Avotiņas padomi, kā labāk uzslavēt bērnus jaunajā mācību gadā:

    • Uzslavām jābūt patiesām. Ja bērns mācībās cenšas un dara daudz, tad ir pelnījis saņemt novērtējumu. Svarīgi gan atcerēties, ka veselīgi ir uzslavēt par darba procesu un bērna pūlēm, nevis galarezultātu vai sasniegumu.
    • Ja skolā vai mājasdarbu veikšanā kaut kas nav izdevies, tad var runāt par to, kas būtu darāms, lai darbu uzlabotu vai kļūdu izlabotu. To noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības.
    • Veiksmīgs veids, kā norādīt uz trūkumiem, ir tos izteikt starp divām uzslavām. Piemēram: Tev ir labi izdevies uzrakstīt pirmo rindu ar a burtiem, otrajā līnijā gan a burtus jāieraksta precīzāk līnijās. Tos būs jāuzraksta vēl vienu reizi. Arī burts b tev sanāk ļoti labi.
    • Bērnam drīkst un vajag izteikt uzslavas. Iedrošinājums var veicināt bērna vēlmi sasniegt vairāk un veicinās veselīga pašvērtējuma veidošanos.
    • Nevajadzētu aizrauties ar pastāvīgu slavināšanu. Ja uzslavas tiek dotas neatbilstoši un pārmērīgi daudz, tas var radīt papildus spriedzi bērnam būt nevainojamam.

    Pārmērīgas, tukšas uzslavas var bērnam radīt maldīgu priekšstatu par saviem sasniegumiem, līdz ar to arī neadekvātu pašvērtējumu.
    “Starp kritiku un uzslavām jābūt zināmam līdzsvaram. Nevajadzētu aizrauties ar galējībām. Patiess un godīgs novērtējums, iedrošinājums palīdzēs bērnam justies novērtētam, kā arī attīstīs zināšanas un prasmes. Šādā gadījumā tas neradīs pastiprinātu spiedienu uz bērna sasniegumiem un nesagraus viņa personību, ja kļūdīsies,” uzsver Z. Avotiņa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē