• No 1. septembra Talsu sākumskolu pievienos Talsu Valsts ģimnāzijai

    Skola
    Ziņu aģentūra LETA
    28. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    No šā gada 1. septembra Talsu sākumskolu pievienos Talsu Valsts ģimnāzijai, nolēmuši Talsu novada domes deputāti.

    Par abu izglītības iestāžu apvienošanu domes deputāti vairāk nekā divas stundas diskutēja jau 14.februāra domes sēdē, bet tolaik lēmumu nepieņēma, jo ar ieceri nebija iepazīstināti ne abu izglītības iestāžu bērnu vecāki, ne pedagogi.

    Kā aģentūrai LETA stāstīja Talsu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Uldis Katlaps, trešdien notikusi sanāksme, kurā piedalījušies skolēnu vecāki, kā arī abu skolu pedagogi un daļa domes deputātu. Sanāksmē pārrunāti visi jautājumi, kas saistīti par abu skolu apvienošanu, tādēļ ceturtdien domes sēdē deputāti nobalsoja par Talsu sākumskolas pievienošanu Talsu Valsts ģimnāzijai.

    Runājot par apvienoto izglītības iestāžu direktora izraudzīšanās kārtību, Katlaps atzina, ka patlaban par to vēl nav diskutēts. Esot izskanējuši viedokļi, ka būtu jāizvērtē abu skolu esošo direktoru darbība, un atbilstoši izvērtējuma rezultātam arī jāizraugās direktors. Katlaps uzsvēra, ka pašvaldība rīkosies atbilstoši darba likumdošanai.

    Abu izglītības iestāžu apvienošanu rosināja vēlētāju apvienības Mēs – Talsiem un novadam deputāti Edgars Zelderis, Lauris Pīlēģis un Ilva Norenberga.

    Talsu novadā pašlaik darbojas piecas vidusskolas, septiņas pamatskolas un trīs sākumskolas. Lielākās skolas novadā ir Talsu 2. vidusskola, kurā mācās 774 skolēni, Talsu sākumskola – 339 skolēni un Talsu Valsts ģimnāzija – 267 skolēni.

    Lai gan abas izglītības iestādes atrodas vienā ēkā, tām ir viena skolēnu ēdināšanas un sporta infrastruktūra, abām skolām ir katrai sava administrācija un skolas vadība, padarot administratīvo lēmumu pieņemšanas procesu ievērojami sarežģītāku, uzskata deputāti.

    Iepriekš valsts ģimnāzijas statusu ieguvušajām skolām nebija atļauts īstenot pilnu pamatizglītības programmu, taču pamatojoties uz 2018. gadā veiktajiem grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, pašlaik arī Talsu Valsts ģimnāzijā var notikt mācības no 1. līdz 12. klasei.

    Mēs – Talsiem un novadam deputāti norādīja, ka sākumskolas ģimnāzijām pievienotas jau Jūrmalā, Gulbenē, Bauskā. Turklāt, pievienojot Talsu sākumskolu Talsu Valsts ģimnāzijai, arī šā brīža Talsu sākumskolas pedagogi saņemtu 10% darba algas piemaksu par savu darbu, viņi skaidroja.

    Talsu sākumskolas un Talsu Valsts ģimnāzijas apvienošanas iespēju kā likumsakarīgu atzinusi arī Talsu novada Izglītības pārvalde. Tā uzskata, ka šādi nākotnē tiktu nodrošināts pakāpenisks izglītojamo skaita pieaugums ģimnāzijas visās klašu grupās, kā arī nodrošināts racionāls un efektīvs ēkas telpu izmantojums. Vienotai skolas vadībai būtu vieglāk pieņemt arī administratīvus jautājumus.

    14. februāra domes sēdē atšķirīgus viedokļus pauda sākumskolas skolēnu vecāku pārstāvji. Ja viena daļa uzskata, ka skolu nevajag apvienot, tad otra uzskata, ka nav saprotams, kādēļ zem viena tekoša jumta ir jāatrodas divām izglītības iestādēm, katrai ar savu direktoru un administrāciju.

    Deputāts Zelderis pārmeta abu izglītības iestāžu vadītājiem, ka viņi izliekas neko nezinām par skolu apvienošanu, lai gan vairākkārt par šo ieceri esot runāts, to atbalsta arī Talsu novada Izglītības pārvalde. Talsu Valsts ģimnāzijas direktors un pašvaldības deputāts Gundars Sebris (VL-TB/LNNK) atzina, ka ģimnāzijas dzīvi apvienošana ne uzlabos, ne pasliktinās, kamēr sākumskolai tas esot izdzīvošanas jautājums.

    «Uzskatu, ka jautājums ir sasteigts, tas nav izskatīts komiteju sēdēs. Ja deputāti pirms septiņām dienām iesniedz pieteikumu, tik īsā laikā nav iespējams organizēt diskusiju. Šogad notiek skolas renovācija, tiek ieviests jaunais izglītības saturs un vēl skolas restrukturizācija, var gadīties, ka kāda no šīm jomām netiks izpildīta tik labā kvalitātē, kā mēs to vēlētos,» pieļāva Sebris.

    Deputāts Edmunds Demiters (V) uzsvēra, ka jautājumu vispirms vajadzētu izskatīt komiteju sēdēs, nevis pieņemt tik nozīmīgu lēmumu «pēc deputātu pieprasījuma».

    14. februārī deputātu, kas pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, Vienotību un Reģionu apvienību, vairākums ignorēja Izglītības pārvaldes norādītos ieguvumus un neatbalstīja lēmumprojektu par abu skolu apvienošanu, kas jau 2020. gada 1. septembra ļautu saņemt minētos ieguvumus, tai skaitā algu piemaksas, pauda Norenberga.

    Mēs – Talsiem un novadam deputāti uzskata, ka minētais balsojums ir politiskas vienošanās pamats, jo Talsu Valsts ģimnāzijas direktors Sebris ir arī Nacionālās apvienības deputāts, savukārt sākumskolas direktore Raimonda Belicka kandidēja vēlēšanās no Latvijas Zaļās partijas saraksta. «Tieši esošās koalīcijas savstarpējās vienošanās dēļ minētais lēmums tiek novilcināts vismaz līdz 2021.gada jūnija pašvaldību vēlēšanām, ļaujot saglabāt abiem direktoriem minētos amatus,» uzskata Norenberga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē