• Zobiņi nāk!

    Pirmie zobi
    17. februāris, 2009
    6 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Ir ļoti daudz pazīmes, kuras var liecināt par pirmā zobiņa nākšanu. Tomēr ārsti pret šīm pazīmēm iesaka izturēties piesardzīgi. Konsultē bērnu veselības centra Ķengarags pediatre Indra Šapele

    Vecāki ļoti daudzas pazīmes noraksta uz zobiņu nākšanu, bet īstenībā tas var liecināt par kādu nopietnāku saslimšanu.

    Sveiki, pirmie zobiņi!

    Ja runā teorētiski, kā pēc grāmatas, tad bērniņam pirmajam zobiņam jāparādās 4 mēnešu vecumā. Bet praktiski, dzīvē tas notiek nedaudz vēlāk, ap 6 mēnešiem. Tomēr arī šis laiks katram var būt atšķirīgs. Ir gadījumi, kad pirmais zobiņš iznāk 3 mēnešu vecumā un tāpat arī 10 mēnešos vai vēl vēlāk. Satraukumam nav pamata nevienā no gadījumiem.

    Pazīmes, kas liecina par zobiņu šķilšanos

    Visbiežāk novērotās pazīmes, kas liecina par zobiņu nākšanu ir:

    • Nemierīgums. Bērns kļūst niķīgāks, ātrāk aizkaitinās.
    • Pastiprināta siekalošanās.
    • Apetītes zudums.
    • Pastiprināta vēlme kaut ko košļāt.
    • Sliktāk guļ naktīs, un arī pa dienu nemierīgi guļ.
    • Caureja.

    Tāpat var arī būt:

    • Izsitumi uz ādas.
    • Paaugstināta/pazemināta temperatūra.
    • Drudzis.

    Kad parādās šīs pazīmes?

    Pazīmes var parādīties nedēļu pirms zobiņš izšķiļas. Citiem - 2 nedēļas. Bet citi zobiņu nākšanas laikā neizjūt nekādu diskomfortu, un zobiņi nāk bez sāpēm un nemierīguma.

    Cik ilgi šķiļas viens zobiņš?

    Kad smagana ir piebriedusi, visbiežāk zobiņš izlien nedēļas laikā.

    Vai visi zobiņi nāks sāpīgi?

    Ja pirmā zobiņa nākšanas laikā bērniņš ir kļuvis nemierīgs, un viņam šis process ir sāpīgs, nevar viennozīmīgi apgalvot, ka arī pārējo zobiņu nākšanas laikā viņš jutīsies slikti! Un otrādāk, ja pirmais zobiņš iznācis bez sāpēm, iespējams otrs būs sāpīgāks.

    Visbiežāk un visvairāk sāp acu zobiņu nākšana.

    Kā mazināt zobu šķilšanās sāpes?

    Aptiekās ir pieejami ļoti daudz dažādu firmu līdzekļi, kas atvieglo bērniņiem šo zobiņu šķilšanos laiku. Pie tiem pieder gan smēres, gēli, gan mutes dezinficējošie līdzekļi, un vecāki var atrast vislabāko savam bērniņam.

     

    Teksts: Diāna Rozentāle

    Foto: no konkursa "Bērns uz vāka" -   10 mēnešus vecā Anete Madara.

    6 komentāri

    Tender
    Mūsu dēliņš jau kopš dzimšanas diezgan stipri siekalojās, pat mana mamma teica, ka drošvien zobi būs ļoti ātri, taču nekā - pirmais izlīda ap 9 mēnešu vecumu, nākamajā dienā pamanījām vēl vienu un pēc pāris dienām vēl divus!! Tā kā pirmais izlīda diezgan vēlu, toties pārējie ar tūlīt bija klāt, var teikt, ka visi reizē. Nekādas īpašas pazīmes arī nebija, tāpēc pat nenojautu, ka nāk zobiņi. Gaidījām jau ļoti, bet pārsteigums, ieraugot pirmo zobiņu, bija liels :) Tagad mums ir gandrīz gadiņš un jau pieci zobi, domāju, ka tūliņ nāks arī sestais :)
    Fille
    Meitiņai 9 mēneši, nāk jau 7 un 8 zobs...pirmie divi(apakšā) iznāca 4 ar pusi mēnešos, nākamie 4 zobi, iznāca 8 mēnešos, tagad blakus pirmajiem diviem apakšā nāk vēl 2 zobi. Praktiski nekas dižš tā arī nav. Šie apakšā nāk vienā mierā, jā, varbūt ēd mazāk bet arī tikai tā nenoteikti. Piedāvā kaut ko vairāk par biezputru, ēd ka nu tik. Ā, un jā, pašlaik labāk izmanto savu plastmasas (ja tā to sauc) karotīti labāk nekā mūsu lielo tējkarotes, bet ja tā pratīgi dod, tad tā arī der. Visi zobi nākuši ir mierīgi, ja neskata augšējos 4 zobus, tieši sagadījās, ka saķēra vēdera vīrsu, ar augstu temperatūru, bet visi zobi vēl nebija izlīduši, ka viss bija ok un nemaz ar nebija pēctam problēmu. :) Tad nu kopumā drīz jau būs visi 8 zobiņi.
    mazaa_12012
    Mūsu meitiņai tūliņ būs 8 mēneši, pēdējās divās dienās ir īpaši čīkstīga,parādījās iesnas un nu jau divas reizes guļot ir sākusi raudāt, bet acis never vaļā. Siekaloties īpaši nesiekalojas, liekas ka pat mazāk kā iepriekš. Mazāk arī ēd kā parasti.Zobiņus gaidām jau sen. Bet smaganas nav piepampušas. Nevaru saprast vai tie ir zobiņi vai saaukstēšanās? Varbūt kāda var dot padomu, vai kādai ir bijis līdzīgi.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē